Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Mistä rahat unelman toteuttamiseen?

Kuva: Jukka Saarikorpi

Suomessa on vaikeaa puhua rahasta. Huomasin tämän kertoessani ihmisille tulevasta elämäntilanteestani. Olin irtisanoutunut hyvästä työpaikasta maineikkaassa suomalaisessa yrityksessä ja lähdössä määrittelemättömäksi ajaksi reissuun poikaystäväni kanssa. Vain harva uskalsi tai kehtasi kysyä miten tämä on rahallisesti mahdollista. Rivien välistä oli kuitenkin luettavissa että ajatus kävi jokaisella mielessä.

Vastaus otsikon kysymykseen on yksinkertainen: säästämällä ja sijoittamalla. Omalla kohdallani pääasiassa osakesäästämisellä.

Onneakin on matkassa sillä vanhempani ymmärsivät laittaa minulle pieniä summia säästöön osakkeisiin ollessani lapsi. Kun parikymppisenä ymmärsin miten kannattava tämä ratkaisu oli ollut, sain itse myös kipinän osakesäästämiseen vaikka opiskelijabudjetilla summat olivat edelleen pieniä. Tärkein oivallus oli ajan merkitys. Ymmärsin että jos aloitan ajoissa, pienistä summista huolimatta korkoa korolle ilmiö tulee pitämään huolta säästöistäni tulevaisuudessa.

Viime aikoina on mediassa kirjoitettu uutisia huijatuista vanhuksista jotka huonoilla sijoitusneuvoilla ovat hävinneet suuria summia elämänaikaisista säästöistään. En usko että huonoista sijoitusneuvoista kärsivät vain vanhukset. Monilta viedään mahdollisuus vaurastumiseen pankkien tuotteilla, joissa pankin etu on suurempi kuin asiakkaan hyöty. Ymmärrys sijoittamisen perusteista ja lainalaisuuksista on heikkoa vaikka pienelläkin tiedolla pääsisi jo pitkälle.

Sijoittaminen ei ole vain ammattilaisille vaan kuka tahansa hieman asiaan perehtynyt voi tehdä mukavaa tulosta säästöillään. Sijoittamisen ei tarvitse myöskään olla todella riskikästä tai paljon rahaa vaativaa vaan jokaiselle löytyy sopiva taso ja tyyli sijoittamiseen. Ennen kuin huomaat olet jo innostunut ja sukeltanut sijoittamisen syövereihin ja mahdollisesti tehnyt jo ensimmäiset onnistuneet sijoitukset. Sijoittaminen on innostavaa, palkitsevaa ja hauskaa kun siihen pääsee kärryille. Kaikkein parasta on tietysti nähdä tuottojen kasvavan ja sitä kautta unelmien tulevan lähemmäksi toteutumistaan.

Minua harmittaa myös naisten sijoittamisen vähyys ja kiinnostuksen puute. Sijoittaminen on mahdollisuus kasvattaa omaa varallisuuttaan ja kuroa kiinni naisten ja miesten välisiä tuloeroja. Pienikin pesämuna antaa paljon vapautta tehdä päätöksiä ilman riippuvuutta pankkien senhetkisestä lainanantohalukkuudesta, läheisten takauskyvystä tai puolison tuloista. Sijoittaminen ei ole miesten laji ja tutkitusti naiset ovat siinä pitkällä tähtäimellä parempia. Kaikkein tärkeintä (ja myös vaikeinta) on ottaa ensimmäinen askel, sen jälkeen matka alkaa rullaamaan omalla painollaan.

Seuraavissa blogipostauksissa kirjoitan säästämisen ja sijoittamisen eri teemoista. Toivottavasti näiden avulla saisin kannustettua ja innostettua myös muita, erityisesti naisia mukaan sijoittamaan. Kaikki palaute ja kysymykset ovat tervetulleita! Muistuttaisin kuitenkin että en ole sijoitusammattilainen tai sijoitusneuvoja ja usein tulenkin ohjaamaan paremman tiedon äärelle. Omana tavoitteenani on jatkuvasti perehtyä sijoittamiseen lisää ja sitä kautta pitää säästöt turvattuna myös tulevaisuuden unelmia varten.

 

Varsinainen sijoitusneuvonta on luvanvaraista toimintaa, eikä tämän blogin tarkoituksena ole tarjota tai välittää sellaista.

 

 

Terveisiä auringon alta,

 

Aissa

Laita hyvä kiertämään:


3 thoughts on “Mistä rahat unelman toteuttamiseen?”

 • Hieno aihe!

  Jos haluaa samanlaista elämää joskus kokea, kuinka suuriin kustannuksiin tulisi varautua kuukaudessa?

  Itse olen melko onnekkaassa asemassa ja periaatteessa voisi vastaavanlaisen irtioton toteuttaakin, mutta enemmän pelottaa se irtiotto. Että nyt kun se alkaa olla oikeasti realistista, niin vasta nyt alkaa miettimään että uskaltaako sittenkään.

  Säästämis- ja sijoitusblogeja on todella paljon, mutta niitä unelmien toteuttamiseen keskittyviä vähemmän. Siksi tämä kuulostaakin mielenkiintoiselta. Toivon siis ihan merkittävää painotusta myös sille puolelle!

  -Eelis

  • Moikka Eelis ja kiitos hyvästä kommentista! Tulen ehdottomasti keskittymään erityisesti sille unelmien toteuttamispuolelle, joka on mulle se varsinainen intohimo, ei sijoittaminen. Sijoittaminen tarjoaa loistavan työkalun ja mahdollisuuden toteuttaa niitä unelmia mutta ymmärrän hyvin että monille sen askeleen ottaminen on todella vaikeaa. -Aissa

  • Hei Eelis, nyt vasta huomasin etten vastannut kysymykseesi ollenkaan. Näköjään puhelimella katsottaessa ensimmäinen lause leikkaantui sopivasti pois. Elinkustannuksiin on vaikea ottaa kantaa, itse olen budjetoinut noin 1500e kuukaudessa nykyiseen elämäntyyliin. Monet pystyvät elämään paljon vähemmälläkin, riippuu niin paljon siitä mitä haluaa tehdä ja missä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.