Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Eniten pelottaa kaikki – ja erityisesti sijoittaminen

Kuva: https://www.instagram.com/p/BMwbsTPD3S2/

 

Kun aloitin kirjoittamaan tätä blogia, mua pelotti todella paljon julkaista ensimmäinen kirjoitus. ”Mitäköhän ihmiset ajattelee kun alan höpöttämään omista raha-asioistani julkisesti?” TODELLA NOLOA. No tässä sitä kuitenkin ollaan, edelleen pelottaa/nolottaa, mutta teidän mahtavat kommentit heti ensimmäisen kirjoituksen jälkeen antoi todella ison rohkaisun jatkaa. Iso kiitos siis teille!

Monille pelko säästöjen menettämisestä on syy olla sijoittamatta. Pelko johtuu siitä, ettei ymmärretä tai tiedetä tarpeeksi sijoittamisesta, vaihtoehdoista ja mahdollisuuksista. Tuntematonta on usein helppo pelätä. Pelätä voi myös pankin virkailijaa, joka puhuu niin monimutkaisesti sijoitustuotteista että kuuntelija tuntee itsensä tyhmäksi. Pelätä voi myös suurelta tuntuvaa urakkaa opiskella sijoittamisen taito. Myös mediassa lietsotaan pelkoa kertomalla säästönsä menettäneistä. Valitettavan harvoin muistetaan kertoa koko totuutta, sitä että sijoittaminen on turvallista ja erittäin kannattavaa kun tietää oman riskitasonsa ja ymmärtää mihin sijoittaa.

Kun itse aloitin, en osannut pelätä sillä uskoin sen olevan helppoa. Ja niin se osittain on ollutkin! Olen kiitollinen sille juuri lukiosta valmistuneelle, itsevarmalle Aissalle. Sille, joka oletti sijoittamisen olevan helppoa ja lähti pikkuhiljaa ostamaan lisää osakkeita aina kun säästöjä kertyi tai vuosittaiset muutama sata euroa osinkoina kilahtivat tilille. Rahat polttelivat tilillä ja olisi tehnyt mieli ostaa ennemmin lentolippuja mutta onneksi maltoin mieleni. Sijoitetut summat eivät olleet isoja, mutta kymmenen vuotta korkoa korolle on tehnyt jo mukavasti tehtävänsä. Korkoa korolle ilmiöstä ajattelin kirjoittaa pian lisää jos vielä epäilet sijoittamisen kannattavuutta.

Oman talouden hallinta, säästäminen ja sijoittaminen voi tuntua ylivoimaisen isolta möhköltä ottaa haltuun. Olet ottanut kuitenkin jo ensimmäisen askeleen lukemalla tätä blogia ja toivottavasti innostut tämän myötä myös lukemaan lisää, muita blogeja, talousuutisia tai vaikkapa sijoituskirjoja. Askel kerrallaan möhkö alkaa saamaan muotoja ja alat ymmärtämään enemmän lukemastasi. Tärkeintä mielestäni on ymmärtää myös se mitä ei ymmärrä ja pois sulkea joitakin sijoitusvaihtoehtoja. Kaikkea ei tarvitse ottaa haltuun kerralla tai edes ollenkaan. Sijoitusniksi: sijoita vain sellaiseen mitä ymmärrät.

Möhköä voi alkaa purkamaan myös jäsennellymmin. Jos olet järjestelmällistä tyyppiä voit listata kaikki huolesi ja murheesi säästämiseen ja sijoittamiseen liittyen ja aloittaa taklaamaan ne yksi kerrallaan. Voit myös kirjoittaa isoimmat kysymyksen aiheesi kommentteihin alle niin teen selvitystyön puolestasi.

Myös minua pelottaa sijoittaminen ja erityisesti siitä kirjoittaminen, sillä enhän oikeasti tiedä siitä mitään? Tuntuu että mitä enemmän opiskelee niin sitä vähemmän ymmärtää. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa, jostain, pienesti. Pikkuhiljaa tieto ja kokemus karttuu ja onnistumiset kannustavat jatkamaan opiskelua ja kokeilua.

 

Muista nämä:

1. Kaikkea ei tarvitse ottaa haltuun kerralla
2. Kukaan sijoittaja ei ymmärrä kaikkea sijoittamisesta, harva ymmärtää paljoakaan. Tärkeintä on tiedostaa mitä ei ymmärrä ja pysyä pois niistä sijoitusvaihtoehdoista
3. Alkuun pääset jo pienelläkin opiskelulla, aloittaminen on tärkeintä, opit tulevat matkalla. Luota itseesi ja osaamiseesi. ”You become what you study”

 

Lisämateriaalia kuunneltavaksi ja luettavaksi:

Jos olet podcastien ystävä, suosittelen kuuntelemaan ”So Money with Farnoosh Torabi”. Jos et ole vielä podcastien kuuntelija, suosittelen aloittamaan.

Loistavan kirjan muun muassa pelkäämisestä ja oman mielen valmentamisesta on kirjoittanut Henkka Hyppönen: Nautitaan raakana

Myös Tim Ferris kirjoittaa pelkäämisestä kirjassaan 4-hour Work Week. Kappale: Fear-setting and escaping paralysis. Voin suositella kirjaa lämpimästi kaikille unelmoijille!

Pelosta yhtenä suurimmista esteistä vaurastumiseen kirjoittaa myös Robert T. Kiyosaki: Rich Dad Poor Dad. Suosittelen kirjaa kaikille sijoittamisesta kiinnostuneille, myös niille pelottomille.

 

 

Terkuin,

Aissa

Laita hyvä kiertämään:


1 thought on “Eniten pelottaa kaikki – ja erityisesti sijoittaminen”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.