Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Säästä unelmia, älä pelkoja varten

 

”Which road do I take?” she asked

”Where do you want to go?” was his response

I don´t know. ” Alice answered

”Then, it doesn´t matter.” cat replied

– Lewis Carroll, Alice in Wonderland

 

Kun ihmisiltä kysytään, mitä varten he säästävät, on vastaus usein ”pahan päivän varalle”. Sukanvarteen, patjan alle. Tai modernimmin nollakorkoiselle talletustilille. Säästetään koska tulevaisuudesta ei koskaan tiedä. Jotain epäonnea tulee kuitenkin tapahtumaan kuten suomalaiseen mielenlaatuun kuuluu ajatella. Uskon että osittain tämänkaltaisen ajattelun takia säästäminen ei ole kovin seksikästä. Positiiviset ja iloiset asiat ajatellaan tapahtuvan spontaanisti ja suunnittelematta, kuin ne olisivat onnen kauppaa. Moni kommentoikin iloisiin uutisiin Facebookissa ”Olet niin onnekas!”. Kyllä, monet asiat ovat onnesta kiinni, mutta ei koko elämää kannata onnettaren käsiin antaa.

Mitä varten sinä säästät? Itse säästän ja sijoitan unelmia varten. Koti rannalla, hedelmäpuita pihalla, vapaus mennä ja matkustaa minne haluaa. Toiselle unelma voi olla perhe, koti ja hevostalli, toiselle oma ravintola tai talo Italiassa. Mielestäni pääasia on, että säästämistä varten unelma on konkreettinen ja toteutettavissa (unelma maailmanrauhasta on tähän esimerkkiin hieman liian abstrakti vaikka hieno unelma onkin), niin että se on ennemminkin suunnitelma.

Kun säästämisellä ja sijoittamisella on tavoite, tulee siitä myös motivoivampaa.

Entä jos ei tiedä mitä haluaa? Kaikki vaikuttaa kiinnostavalta mutta mikään ei erityisemmin sytytä? Ei hätää, moni ei tiedä mitä haluaa. Kannattaa kuitenkin vaivata päätään unelmien miettimisellä hieman systemaattisemmin, miettiä, mitä oikeasti haluaa tehdä. Yksi vaihtoehto on myös rajata asioita pois. Mitä et ainakaan halua. Itselleni perinteinen malli, omakotitalo ja perhe-elämä lähiössä, uraputki ja vuosittainen neljän viikon kesäloma ei ole koskaan kuulostanut houkuttelevalta. Siksi unelmoin vapaudesta asua, matkustaa ja tehdä töitä juuri siellä missä milloinkin huvittaa. Toisen unelma voi olla myös toisen inhokki. Tämän takia omista unelmista voi olla joskus vaikea puhua, sillä sanomalla mitä ei ainakaan halua voi loukata jotain toista kenelle juuri sellainen elämä on suurin unelma. Varsinkin parisuhteessa unelmista puhuminen on kaikkein tärkeintä.

Jos et määrittele säästämisen ja sijoittamisen tavoitetta, voi myös käydä niin että rakastut itse rahaan ja sen keräämisestä tulee itse tarkoitus. Näin käy joillekin sijoittajille, jotka käyvät ahneiksi ja keräävät aina vain suurempaa rahavuorta Roope Ankan tavoin. Harmi juttu että tänä päivänä raha ei ole edes mitään konkreettista, se on vain numeroita tietokoneesi tai puhelimesi ruudulla ennen kuin päätät vaihtaa sen omaan unelmaasi.

Unelmien ja tavoitteiden hahmottamisesta ja konkretisoimisesta on kirjoitettu Amazon täyteen kirjoja ja netti täyteen blogeja. Myös life coachingista on tullut suosittu apuväline tähän haasteeseen. Jos tarvitset unelmien hahmottamiseen tukea, keinoja löytyy monia! Itselleni yhtenä hyvänä ohjenuorana toimii Tim Ferrisin kysymys ”What would excite me?”. Jännittävän elämän ei tarvitse tarkoittaa jatkuvaa ilotulitusta ja sirkushuveja, mutta tiedät varmasti sen kutkuttavan tunteen aamulla kun edessä on hauska ja innostava päivä. Tavoittele enemmän sitä.

Mikä on ensimmäinen (pienikin) askel unelmasi toteuttamiseen? Tee se tänään.

Sinulla on unelma. Mitä seuraavaksi? Laita sille hintalappu, paljonko unelmasi toteuttaminen maksaa. Sen jälkeen teet säästö- ja sijoitussuunnitelman. Tästä aiheesta kirjoitan lisää ensi kerralla.

Laita hyvä kiertämään:


2 thoughts on “Säästä unelmia, älä pelkoja varten”

  • Kiva blogi. Minulla onnea ei tuonnut esim matkoihin säästäminen (kokeiltu on heti kun valmistuin ja aloin saada vakipalkkaa). Minulle onnen toi kun säästin ja sijoitin että tulevaisuudessa saavutan taloudellisen riippumattomuuden. Se lisäsi minulle turvallisuutta. Nyt tavoite on saavutettu ja toki teen vieläkin säästöä/sijoittamista ylijäämällä, mutta muun ajan vaan teen mitä huvittaa. Aikaa töihin menee noin 1 h per arkipäivä. Muun ajan saan harrastaa. Kyllä kannatti valmistumisen jälkeen alkaa säästää/sijoittaa. Nyt syön hyvällä omalla tunnolla tehdystä kuormasta.

    • Kuulostaa hyvältä tavoitteelta tuokin ja hienoa että onnistuit! Taloudellinen riippumattomuus on monille varmasti se ultimate goal 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.