Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Sijoittamisen ensiaskeleet – miten päästä alkuun

Olet jo innostunut säästämään ja mietit ehkä, miten päästä liikkeelle sijoittamisen kanssa. Sijoittamisen aloittaminen voi ehkä pelottaa, mutta olet hyväksynyt epävarmuuden ja päättänyt silti edetä kohti sijoittajan elämää ymmärrettyäsi, että viivytteleminen ei kannata. Seuraavat askeleet ovat kuitenkin epäselviä. Mitäs sitten?

 

Sijoittaminen on elämän mittainen matka ylä- ja alamäkineen. Pikavoittoja ei kannata tavoitella vaan valmistautua maratonille. Mitä paremmin valmistaudut, sitä vähemmän kärsit jos näin positiivisesti ajatellaan. Valmistautumiseen auttaa ainakin seuraavat kohdat. Jos päätät ohittaa nämä ja rynnätä suoraan sijoittamaan, no kuten valmistautumatta maratonille lähteminen, voi mennä hyvin tai aivan reisille.

 

 

 

  1. Mitä varten sijoitat? Onko sinulla unelmia, joita haluat toteuttaa vai kerrytätkö pesämunaa tulevaisuutta varten. Tavoitteita voi ja kannattaa olla useita eri tasoisia, lyhyen ja pitkän aikavälin tähtäimellä. Kirjaa omat tavoitteesi ylös. Tavoitteet mielessä sijoittamisesta tulee mielekkäämpää ja merkityksellisempää, ja ajoittaiset alamäet kestää paremmin kun tähtäin on kirkas.

 

  1. Oma talous haltuun. Jos et tiedä paljonko sinulla on tuloja ja menoja, et luultavasti myöskään tiedä, paljonko voit säästää ja sijoittaa mitäkin tavoitetta varten. Tee edes karkea hahmotelma omasta taloudestasi ja kuukausittaisista säästösummista esimerkiksi tämän jaottelun mukaan. Älä sijoita yli varojesi, mutta älä myöskään tuhlaa yli varojesi. Sijoittamiseen laitetut rahat kerryttävät omaisuuttasi kun taas uusi käsilaukku ei ole investointi vaikka naistenlehdet kuinka näin väittävät.

 

  1. Kuulostaa hienolta ja tällä voit elvistellä kavereille ensi sunnuntaina brunssilla, mutta käytännössä tarkoittaa vain hahmotelmaa siitä, millaisella aikataululla olet sijoittamassa, kuinka paljon olet valmis ottamaan riskiä ja kuinka aktiivista sijoittamista haluat tehdä. Kannattaa tehdä oma sijoitusstrategia jokaiselle tavoitteelle. Katso alta esimerkki, jos olet epävarma, mitä strategiaan tulisi kirjata.

 

  1. Valitse sopivat työkalut omiin suunnitelmiisi nähden. Kun suunnitelma on valmis, on aika valita työkalut. Jokaiselle tavoitteelle voi valita oman sijoitustuotteensa tai mennä kaikkien kanssa samalla. Hyvään lopputulokseen voi päästä monella eri tavalla, ei ole vain yhtä oikeaa keinoa. Toisille sopii esimerkiksi asuntosijoittaminen, toiset tykkäävät rahastoista. Itse olen valinnut lähes poikkeuksetta osakkeet.

 

 

Esimerkki 1.

Tavoite: Haluan jäädä ennen eläkeikää pois töistä ja käyttää ajan harrastuksiin ja matkusteluun

Oma talous: Pystyn säästämään tätä tavoitetta varten 75€ kuukaudessa.

Sijoitusstrategia: Ajanjakso on noin 25 vuotta, joten korkoa korolle tekee jo hyvin tuottoa säästösummalle. Haluan maltillisen riskin ja kohtuullisen tuoton. Ostan pienikuluisia rahastoija, esimerkiksi indeksirahastoja joka kuukausi ja en myy osuuksia ennen kuin haluan toteuttaa tavoitteeni.

 

Esimerkki 2.

Tavoite: Haluan kerryttää mahdollisimman paljon omaisuutta myöhempiä tarpeita varten. Olen valmis ottamaan riskiä ja käyttämään sijoituksiin perehtymiseen hieman enemmän aikaa.

Oma talous: Minulla on aikaisempia säästöjä käteisenä 5000€, jotka haluan sijoittaa ja näiden lisäksi laittamaan 1000€ lisää puolen vuoden välein.

Sijoitusstrategia: En tarvitse sijoitettuja varoja toivottavasti pitkään aikaan, joten sijoituksen ajanjakso on ainakin 20 vuotta. Olen valmis ottamaan hieman riskiä ja toivon siksi korkeampaa tuottoa. Ostan osakkeita puolivuosittain ja sijoitan osingot eteenpäin. Pidän ostamani osakkeet pitkään ja annan niiden kartuttaa korkoa korolle.

 

Helsingin Sanomat ovat viime aikoina kirjoittaneet useaan otteeseen pankkien tarjoamasta puutteellisesta sijoitusneuvonnasta. Esimerkkeinä ongelmallisesta neuvonnasta ovat muun muassa riskien puutteellinen läpikäyminen ja sijoituksen todellisten kulujen selventäminen. Monille saattaa tulla yllätyksenä, että pankki ei ole kuten lääkäri, jossa neuvot ovat mahdollisimman objektiivisia ja asiakkaan omaksi parhaaksi. Pankin tarkoitus on tehdä voittoa, joten niiden sijoitusneuvonta tähtää tähän päämäärään, ei asiakkaan varallisuuden kaikkein tehokkaimpaan kartuttamiseen. Parhaimmassa tapauksessa sekä pankit että asiakkaat tekisivät parasta mahdollista voittoa, mutta näin ei välttämättä aina ole. Ole siis kriittinen ja kilpailuta myös sijoituspalveluiden tarjoajat.

 

 

Tarvitset sijoittamista varten arvo-osuustilin, joten joudut joka tapauksessa olemaan yhteydessä pankkiin tai rahoitusliikkeeseen, jonka kautta sijoittaminen on mahdollista. Suoraviivaisin tie on avata sijoitustili omaan pankkiin, jossa pidät myös muita tilejäsi. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, kilpailuta kuitenkin aina. Pätee niin sähkösopimuksiin kuin sijoittamiseenkin. Älä maksa sijoittamisesta liikaa, vaan ole tarkka sijoitustesi säilytysmaksuista, hallinnointipalkkioista ja kaupankäyntikuluista. Kilpailuta pankit ja niiden tarjoamat sijoitusvaihtoehdot varsinkin jos harkitset rahastoihin sijoittamista. Jos rahaston tuottoennuste on esimerkiksi 5% ja kaikkiin kuluihin kuluu yhteensä 2%, yksinkertaisella matikalla reaalituotto on vain 3%, joka on varsin vaatimaton tuotto. Muistatko korkoa korolle –laskurin, josta kirjoitin aikaisemmin? Sen avulla voit katsoa, kuinka paljon rahaa menetät kuluihin, jos tuotto onkin 5% sijaan vain 3%.

 

Itse olen juuri kulujen takia päätynyt suoriin osakesijoituksiin ja ottanut vastuun sijoitusten hajauttamisesta itse. Pidän osakkeista myös siksi, että tiedän täsmälleen mihin olen sijoittamassa. Jos olet tapaamassa pankin sijoitusneuvojaa aikeinasi sijoittaa pankin tarjoamiin tuotteisiin, kysy ja vaadi tietoa niin kauan että ymmärrät, mihin olet sijoittamassa ja mitä se maksaa (kulut!!). Aina voi vaatia matalakuluisempia vaihtoehtoja, sillä näitä harvoin tarjotaan ensimmäisenä. Jos sijoitusneuvoja ei osaa vastata kysymyksiisi niin että ymmärrät kaiken, vaihda neuvojaa tai pankkia. Olet sijoittamassa sinun rahojasi ja sinulla on oikeus ymmärtää ja valita täsmälleen mihin sijoitat. Muista, että et välttämättä tarvitse neuvojaa tai sijoitusasiantuntijaa myymään sinulle sijoituksia vaan voit tehdä ostot myös suoraan itse verkkopalvelussa kun olet tutustunut tuotteisiin hyvin.

 

Toivottavasti näillä vinkeillä pääset jo alkuun. Olet sijoittamassa säästöjäsi pitkäksi ajaksi, joten taustatyöt kannattaa tehdä kunnolla. Laita rohkeasti kysymyksiä tai kommentteja jos jokin jäi askarruttamaan. Muistathan, että varsinainen sijoitusneuvonta on luvanvaraista toimintaa, eikä tämän blogin tarkoituksena ole tarjota tai välittää sellaista. En voi siis kertoa sinulle suoria ohjeita siitä, mihin sinun pitäisi sijoittaa. Kuten aikaisemmin mainitsin, ei ole olemassa oikeita ja vääriä tapoja sijoittaa, jokaisen täytyy löytää itselleen sopivimmat työkalut.

 

Aloha,

Aissa

Laita hyvä kiertämään:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.