Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Lukusuositus: Unelmahommissa, Satu Rämö ja Hanne Valtari

Enemmän aikaa ja energiaa lukea kirjoja oli yksi toiveeni kun irtisanouduin töistäni ja lähdimme reissuun. Olemme parhaillaan Havaijilla yhteensä seitsemän viikkoa, joten täällä on paljon aikaa tarttua lukulistalle kertyneisiin kirjoihin. Vinkkejä hyvistä kirjoista saa muuten aina laittaa kommentteihin! Olen jo pitkään lukenut kaikki kirjani sähköisinä, koska en ole halunnut ostaa kirjoja pölyttymään kirjahyllyyn tai jonottaa kuukausia kirjaston versioita. Matkustettaessa sähköiset kirjat ovat käytännössä ainoa vaihtoehto tilanpuutteen ja painorajojen takia. Valikoimaltaan ja käyttöliittymältään parhaaksi olen todennut Bookbeatin (mainoslinkki). Bookbeatista löytyy paljon itselleni kiinnostavia uutuuskirjoja ja viimeisimpänä luin blogin teemaankin sopivan Unelmahommissa-kirjan Satu Rämöltä ja Hanne Valtarilta.

 

 

Voisitko sinäkin tehdä työn pitämästäsi asiasta?

 

Unelmien toteuttamiseen kannustaminen ja unelmaduuneihin pyrkiminen on tällä hetkellä erittäin suosittua, kirjoitanhan minäkin samasta aiheesta. En usko että on kyse trendistä tai ohimenevästä ilmiöstä, ”I have a dream” mentaliteetti on ollut aina rapakon takana vallitseva ajattelutapa. Nykyään mahdollisuudet keksiä itselleen työ ja ammatti ovat rajattomat. Digitaalisuus on mahdollistanut etätyön ja läppäriyrittäjyyden. Vapautta on enemmän kuin koskaan, mutta se on vielä suht uutta. Siksi uskon että Unelmahommien tyyliset kertomukset inspiroivat monia miettimään myös omia mahdollisuuksiaan. Läppäriduunareita ovat molemmat Ramö ja Valtari. Hanne on ammattibloggaaja, toimittaja ja tuottaja. Satu Rämö on toimittaja, designkaupan pitäjä, matkailuyrittäjä ja ammattibloggaaja.

 

Kirja on selkeästi ja helposti omaksuttavasti kirjoitettu, Sadun ja Hannen vuorottelua ja kertomuksia omasta historiasta nykypäivään. Lisämausteena joukoon on punottu myös kertomuksia muista unelmaduunareista, jotka ovat eri aloilla kuin Rämö ja Valtari. Erityisesti pidän Rämön kirjoitustyylistä, joka on tuttua ”Islantilainen voittaa aina”-kirjasta. Suosittelen lämpimästi! Kirjoittajat kertovat realistisesti, miten unelmahommat vaativat rutkasti työtä ja rohkeutta – niihin pääseminen ei tapahdu ilmaiseksi. Molemmat ovat kirjoittajia ja sisällöntuottajia, jotka eivät yleisesti ole parhaiten palkattuja aloja, mutta unelmahommia niistä heille tekee sen luovuus, vapaus ja mahdollisuus itse säädellä omat työnsä ja työaikansa.

 

Rämö ja Valtari antavat hyvin totuudenmukaisen kuvan omasta unelmahomma-cocktailistaan, joka ulkopuolisesta vaikuttaa sirpaleiselta, monista erilaisista projekteista koostuvalta ja kuormittavalta. Leipä on tiukassa ja monien projektien takana. Kyseinen urapolku ei välttämättä sovi kaikille, sillä se vaatii kykyä organisoida, ottaa haltuun monia erikokoisia projekteja, sovittaa aikataulut ja neuvotella yhteistyökokonaisuudet. Unelmahommien toteuttaminen vaatii useimmiten myös yrittäjäksi ryhtymistä. Parasta antia kirjassa ovat sujuvan tekstin lisäksi konkreettiset esimerkit ja luvut eri töistä saatavista korvauksista. Niistä voi nopeasti ynnäillä unelmahommien tuntipalkkoja ja verrata nykyiseen omaan palkkatasoonsa. Usein palkkataso tippuu ainakin joksikin aikaa, mutta vastapainona saa itsellensä mielekkäämpää, inspiroivampaa ja kehittävämpää työtä.

 

 

Olen aina kiinnostunut siitä, miten unelmahommilla tehdään rahaa. Kyse ei ole rikastumisesta vaan siitä, että tekemälleen työlle saa mielekkään korvauksen ilman ympäripyöreitä päiviä ja ajautumista burn outiin. Kirjan esimerkeistä huomaa, että Satulla on kaupallinen tausta ja sitä kautta myös ajattelutapa. Hän ei itse yritä välttämättä tehdä kaikkea vaan ajattelee mahdollisuuksia skaalautuvammin ja kaupallisemmin. Monille unelmaduunareille oman unelman kaupallistaminen voi tuntua vieraalta ja mahdollisuuksia ei välttämättä osata katsoa tarpeeksi isosti. Tällöin päädytään tekemään kaikki alusta alkaen itse ja toimimaan pullonkaulana idean kasvamiselle. Jenkeissä olen törmännyt unelmien kaupallistaja -coacheihin, jotka sparraavat alkutaipaleella olevia unelmoijia. Suomessa ajatellaan helposti niin että eihän unelmahommalla pidä rikastua vaan itse työn sisältö on pääpalkinto. Rakkaudesta lajiin niin sanotusti. Unelmien kaupallistamisessa ei ole mitään väärää vaan se mahdollistaa keskittymisen juuri niihin unelmaduunin osiin, joista itse nautit ja muut osuudet voit ulkoistaa.

 

Kun harrastuksesta tulee työ, siinä on myös riskinsä. Tunnen esimerkiksi sukellusammattilaisia, jotka sukelluksesta työnsä tehneenä eivät enää nauti sukeltamisesta. Harrastuksen hohto voi kadota kun siitä tulee koko elämä kaikkine varjopuolineenkin. Itse tein muutama vuosi sitten rakkaasta harrastuksestani sukelluksesta työn siirtymällä Suunnon sukellustiimiin markkinointivastaavaksi. Alalla työskentely antaa laajemman kuvan harrastuksesta hyvine ja huonoine puolineen ja tällä hetkellä olen tyytyväinen että sukeltaminen on enää pelkkä harrastus. Kannattaa siis punnita mahdollisia hyviä ja huonoja puolia ja mahdollisuuksien mukaan haastatella useita alalla toimivia ihmisiä ennen päätöksen tekoa. Harrastus ei aina välttämättä ole se paras unelmahomma vaan se voi löytyä joltain muulta alalta.

 

Kantava teema Unelmahommia kirjassa on rohkeus tarttua omiin unelmiinsa ja tehdä niistä mahdollista. Tie ei ole aina helppo, mutta kaikilla on mahdollisuus tavoitella mielekkäämpää elämää unelmahommien kautta. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille unelmahommista kiinnostuneille. Vaikket saisikaan suurta unelmahomma ahaa-elämystä vielä tästä kirjasta, itse huomaan tällaisten kirjojen lukemmisen jälkeen, että ajatukset jäävät työstämään tekstiä jonnekin taka-alalle ja muokkaavat omaa ajattelua pikkuhiljaa uudenlaiseen suuntaan. Pienin askelin saatat ehkä päätyä juuri sinne mistä uskalsit unelmoida.

 

 

Jos et halua ostaa kirjaa tai jonotella kirjaston versiota, kätevimmin luet sen Bookbeatista.(mainoslinkki)

Blogin lukijana voit kokeilla uutta e- ja äänikirjapalvelua 14 päivää ilmaiseksi. Ilmaisjakson jälkeen palvelu maksaa 16,90€/kk. Ei sitovia määräaikoja. Voit lopettaa tilauksen koska vain.

 

Aloha,

Aissa

Laita hyvä kiertämään:


1 thought on “Lukusuositus: Unelmahommissa, Satu Rämö ja Hanne Valtari”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.