Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Hyvät pahat rahastot – rahasto-oppia aloittelijoille

Sinäkin olet jo luultavasti sijoittanut rahastoon tai ainakin harkinnut sitä. Tiedätkö, millaisia eroja rahastoissa on? Rahastoja suositellaan erityisesti aloittelijoille, mutta niitä löytyy niin montaa sorttia että vähemmästäkin hämmentyy. Rahastot ovat yleensä nimetty kuin mikä tahansa insinöörin suunnittelema ja lukematta sivujen pituista esitettä voi olla vaikea ymmärtää, mihin on rahojaan laittamassa. Muistan aikoinaan ajatelleeni, että rahastoihin sijoittaminen tuntui yhtä epämääräiseltä kuin ravien porukkapeleihin osallistuminen. Rahojaan saa kyllä hajautettua, mutta ymmärrys kohteesta on täysi nolla. Täytyisi vain luottaa, että aktiivisen rahaston salkunhoitaja osaisi valita juuri oikeat kohteet oikealla hetkellä, jotta sijoitukselle saisi kaikkien kulujen jälkeen vielä jotain tuottoakin. Onneksi ymmärrykseni rahastoista on sittemmin kasvanut ja olen oivaltanut, että kaikki rahastot eivät toimi samalla tavalla ja osaa voisin suositella varauksetta kun taas joihinkin en koskisi pitkällä tikullakaan. Mistä tunnistaa itselle sopivat säästörahastovaihtoehdot ilman loputonta vaihtoehtojen kahlaamista?

 

 

Pankit markkinoivat rahastojaan voimakkaasti, sillä ne ovat tuottoisaa liiketoimintaa heille. Itse koen, että pankit vetävät aloittelevaa sijoittajaa usein vähän höplästä suosittelemalla omia tuotteitaan, jotka eivät välttämättä ole parhaita ratkaisuja. Ilman enempää rahastotuntemusta asiakas saattaa kuitenkin sokeasti luottaa pankin suositukseen ja sijoittaa tuotteeseen. Kuten aikaisemmin olen maininnut, pankki ei ole objektiivinen toimija kuten lääkäri vaan heidän antamat suosituksensa perustuvat liiketoimintaan. Pelokkaille asiakkaille saadaan usein myytyä todella matalan riskin korkeakuluisia rahastoja sillä argumentilla, että täällä et ainakaan menetä rahojasi ja saat säästöille parempaa tuottoa kuin pankkitilillä. Käytännössä nämä rahastot ovat pankkien rahantekokoneita. He saavat asiakkaat siirtämään säästönsä pankkitileiltä, joista pankki pystyy laskuttamaan vain vuosimaksua, rahastoihin, joissa juoksevat jatkuvat kulut.

 

Mikä rahasto siis oikeastaan on? Kun sijoitat rahastoon, ostat hajautuspalvelua, josta yleensä maksat ainakin jonkin verran itse sijoitussumman lisäksi. Rahastoja voi ylläpitää erilaiset pankit ja sijoitusyhtiöt, jotka keräävät sijoituksia asiakkailtaan ja sijoittavat ne useisiin eri kohteisiin kuten osakkeisiin, raaka-aineisiin tai vaikkapa korkoihin. Voit hoitaa myös hajautuspalvelun itse sijoittamalla suoraan osakkeisiin ja säästät rahaston palvelumaksun.

 

 

Miksi sitten kannattaa käyttää rahastojen tarjoamaa hajautuspalvelua? Rahastoihin sijoittamalla pääset helposti pienilläkin summilla käsiksi laajoihin sijoitus- ja hajautusmahdollisuuksiin esimerkiksi toimialan tai maanosan suhteen. Et ehkä haluaisi ostaa isoilla summilla suoria osakkeita eri Aasian maista, mutta Aasiaan sijoittavaan rahastoon voit sijoittaa pieniäkin summia ja päästä sitä kautta käsiksi markkinaan.

 

Mitä hajautuspalvelu maksaa? Rahaston kustannus on ensimmäinen asia, johon suosittelen kiinnittämään huomiota. Kustannus voi koostua erilaisista kaupankäyntikuluista ja hallinnointipalkkiosta, joita voidaan kutsua erilaisilla nimillä kuten ylläpitokustannus, merkintäpalkkio, tilinhoitopalkkio, säilytysmaksu tai lunastuspalkkio. Käytännössä nämä tarkoittavat sitä, että yleensä maksat rahastoyhtiölle/pankille, jonka kautta rahaston ostat jonkinlaisen kaupankäyntikulun sekä ostettaessa että myytäessä rahasto-osuuksia. Tämän lisäksi rahastoissa on yleensä myös juoksevia kuluja kuten mainitsemani tilinhoitopalkkiot tai säilytysmaksut. Nämä erilaiset maksut on voitu pilkkoa moneen osaan rahastoesitteessä, joten kannattaa todella lukea ne huolella ennen sijoituksen tekemistä. Jo kulujen perusteella rahastoja voidaan jakaa hyviin ja ei niin hyviin vaihtoehtoihin. Kallis rahasto ei ole tae hyvästä tuotosta.

 

 

Millaiseen rahastoon sitten kannattaisi sijoittaa? Ensimmäinen kysymys on, ymmärrätkö, mihin rahasto sijoittaa. Jos et ymmärrä, sijoitus ei ole sinua varten vaan alkaa muistuttamaan enemmän lottoa. Rahaston muotoja on enemmän kuin sinulla parillisia sukkia vaatekaapissa. Tässä tiivistetysti yleisimmät:

 

Aktiiviset rahastot: Rahaston ylläpitäjä pankki tai rahoitusyhtiö käy aktiivisesti kauppaa rahaston sisällä ja pyrkii näin hakemaan parasta mahdollista tuottoa. Harvoin tämä kuitenkaan onnistuu vaan aktiivinen kaupankäynti tarkoittaa vain suurempia kuluja. Suurin osa pankkien ensimmäisenä tarjoamista rahastoista ovat aktiivisia rahastoja, sillä näillä pankit tekevät eniten rahaa.

 

Passiiviset rahastot: Näissä rahastoissa käydään vähemmän kauppaa, joskus pelkästään osinkojen uudelleen sijoittamista, joten kulut ovat huomattavasti matalammat tai jopa nollassa. Yleisin passiivisen rahaston muoto on indeksirahasto.

 

Osakerahasto: Rahasto sijoittaa osakkeisiin, yleisimmin pörssiosakkeisiin. Osakerahasto voi olla keskittynyt esimerkiksi jonkin maantieteellisen alueen tai toimialan osakkeisiin. Osakerahastot ovat yleisin rahastomuoto ja suht helppo aloittelijallekin ymmärtää. Osakerahastot voivat olla aktiivisesti hoidettuja tai passiivisia indeksirahastoja.

 

Korkorahasto: Rahasto sijoittaa kiinteää korkoa tuottaviin arvopapereihin kuten valtionobligaatioihin tai velkasitoumuksiin. Korkorahastoja pidetään yleisesti vakaana mutta maltillista tuottoa takaavina sijoituksina. Parempi vaihtoehto kuin pankkitilillä rahan makuuttaminen mutta pienempi riski kuin osakerahastoilla. Korkorahastot ovat hyvä keino hajauttaa sijoituksia jos pelkästään osakkeisiin sijoittaminen tuntuu liian epävarmalta.

 

Yhdistelmärahasto: Osakerahaston ja korkorahaston yhdistelmä. Tällöin myös tuotto-odotus ja riski ovat jotakin näiden kahden väliltä.

 

Indeksirahasto: Passiivisesti hoidettu rahasto sijoittaa vertailuindeksin mukaisesti. Saattaa kuulostaa hankalalta, mutta kannattaa pysyä mukana, sillä nämä ovat hyvin suosittuja rahastoja ja erinomainen vaihtoehto hintatietoiselle sijoittajalle. Suosituimpia osakeindeksejä ovat esimerkiksi OMXH25 indeksi, joka sisältää Helsingin pörssin 25 suurinta yritystä. Eli jos ostat OMXH25 indeksiin sijoittavaa indeksirahastoa, saat kerralla hajautuksen 25 Helsingin pörssin suurimpaan yritykseen, ilman että sinun tarvitsee itse ostaa suoraan 25 eri yrityksen osakkeita. Indeksirahastot ovat erinomainen vaihtoehto aloittelijalle matalien kustannusten ja hyvän hajautuksen takia.

 

ETF-rahasto: Exchange traded fund on pörssiilistattu rahasto, joiden osuuksilla käydään kauppaa pörssissä. Suurin osa niistä on passiivisia indeksiosuusrahastoja, mutta on olemassa myös korko-, hyödyke- ja kiinteistömarkkinoille sijoittavia ETF-rahastoja. ETF-rahastot muistuttavat hieman osakkeita reaaliaikaisen kaupankäyntinsä vuoksi ja ovat matalakuluisempia kuin perinteiset aktiiviset rahastot. ETF-rahastojen valikoima on todella laaja, joten jos näihin sijoittaminen kiinnostaa, suosittelen tekemään pohjatyöt kunnolla ja valitsemaan rahastot huolella ette tule ostaneeksi jotain, mitä et ymmärrä.

 

 

Mihin näistä siis sijoittaa? Itse suosittelen välttämään korkeakuluisia rahastoja, sillä todistetusti näillä ei saa rahoilleen yhtään enempää vastinetta. Sen sijaan kannattaa katsastaa indeksirahastot, jotka ovat taas toisessa ääripäässä matalilla tai nollakuluillaan ja hyvillä tuotoillaan. Loput valinnat riippuvat täysin omista sijoitustavoitteista, kuinka paljon riskiä olet valmis sietämään ja mikä on tuotto-odotus. Kuten sijoittamisessa yleisestikään, ei ole olemassa vain yhtä oikeaa vaihtoehtoa vaan hyvään lopputulokseen voi päästä monella tapaa. Joten älä huoli, osaatko valita oikeat rahastot, pääset varmasti hyvään lopputulokseen kun opiskelet hieman lisää ja osaat välttää ne kaikkein epäedullisimmat vaihtoehdot.

 

Toivottavasti onnistuin avaamaan rahastojen maailmaa. Paina Facebookissa peukkua, jos artikkelista oli hyötyä ja laita hyvä kiertämään myös kavereille!

 

Terkuin Havaijilta! Kuvat ovat Haleakala tulivuoren päältä, noin 3000m korkeudelta.

Aissa

Laita hyvä kiertämään:


6 thoughts on “Hyvät pahat rahastot – rahasto-oppia aloittelijoille”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.