Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Miten asua unelmalomakohteissa ilmaiseksi?

Australia, New York, Havaiji. Näissä kohteissa olemme viimeisen puolen vuoden aikana asuneet yhteensä kuusi viikkoa ilmaiseksi. Toki olemme maksaneet lennot jokaiseen kohteeseen itse, mutta paikan päällä olemme asuneet laadukkaissa omakotitaloissa ja kaupunkiasunnossa maksamatta majoituksesta mitään. Australiassa ja Havaijilla diiliin kuului asunnon lisäksi auto. Sain Nordnetin blogini puolella tylyttävän kommentin, että en ole millään voinut kymmenen vuoden työurani aikana säästää ja sijoittaa tarpeeksi rahaa, että voisin nyt ”liidellä” ympäri maailmaa. Heppu ei ollut selkeästikään tutustunut blogiini tarkemmin, mutta muun muassa tässä postauksessa kerron hyvän vinkin, miten myös sinulla nimimerkki ”Ari” voisi olla varaa matkustaa. Tosin sinun pitää tykätä eläimistä ja yleensä ilkeät ihmiset eivät ole kovin eläinrakkaita.

 

 

Olemme siis poikaystäväni kanssa määrittelemättömän pituisella matkalla, jonka keskimääräiseksi kahden henkilön päiväbudjetiksi olemme arvioineet 100 €. Tämä sisältää majoitukset, liikkumisen, ruuat ja aktiviteetit eli kaikki päivittäiset kulut. Ainoastaan lennot eivät sisälly tähän budjettiin. Olemme viimeisen kuuden kuukauden aikana kuitenkin reissanneet paljon, tai itse asiassa suurimman osan ajasta, kalliissa matkakohteissa. Nykyään on palveluita kuten Airbnb, jotka auttavat budjettireissaajaa löytämään edullista majoitusta, mutta kalliissa matkakohteissa pitää kuitenkin paikkansa, että myös Airbnb on kallis (tai jopa laiton :/). Esimerkiksi New Yorkista on lähes mahdotonta löytää majoitusta alle 100 dollaria yö, ellei majoitu torakoita vilisevissä hostelli-dormeissa. Tai jos sulla on hyvä vinkki, laita ihmeessä meille muillekin jakoon!

 

Miten siis saada 100 € päivässä riittämään kalliissa matkakohteissa, joissa on vaikea löytää edes majoitusta tuohon hintaan? Keinoja löytyy moniakin, mutta kerron nyt meidän ratkaisun: olemme toimineet talo- ja eläinvahteina niin kissoille kuin koirillekin. Ilmaista majoitusta vastaan olemme ulkoiluttaneet, ruokkineet ja hoitaneet karvatassuja. Näiden tehtävien lisäksi talovahtihommaan saattaa kuulua kukkien kastelua, postilaatikon tyhjentämistä, pihan ylläpitoa ja niin edelleen. Yhden tai kahden eläimen talouksissa melko helppoa hommaa matkailijalle. Miten siis päästä käsiksi näihin paikkoihin?

 

 

Netistä löytyy moniakin nettisivuja tähän tarkoitukseen, mutta me olemme käyttäneet Trusted Housesittersia ja House Carersia. Lisäksi yhden paikan saimme ystävien kautta. Nettipalveluissa teet profiilin kuten mihin tahansa työpaikkaan hakiessa, lisäät kuvat ja mahdolliset referenssit. Profiilin tekoon kannattaa panostaa varsinkin jos olemassa olevia referenssejä ei vielä ole. Mallia voi katsoa muilta jo pidempään hommaa tehneiltä, mutta muista tehdä siitä myös oman näköisesi, jotta erottuisit joukosta. All in all, paikkojen hakeminen ei ole rakettitiedettä, mutta kannattaa olla nopea, sillä parhaisiin paikkoihin kuten meidän Havaijin talovahtipaikkaan saattaa tulla parissa päivässä kymmeniä hakemuksia. Nopeuteen ja hakemuksen laatuun kannattaa siis panostaa. Suosittelen välttämään paikkoja, joissa on kuvailtu yksityiskohtaisesti vaatimuksia eläinten hoitoon liittyen. Onneksi useimmissa paikoissa ulkoiluttaminen, ruokkiminen ja eläimen normaali leikittäminen ja huomioiminen riittävät, ellet sitten halua matkustaa nimenomaan eläinten hoitaminen mielessä.

 

Kaikkeen reissaamiseen talovahtiminen ei tietenkään sovi. Eläimet sitovat menemisiä jonkin verran, koiria tulee ruokkia ja ulkoiluttaa yleensä kahdesti päivässä, joten päivät tarvitsee aikatauluttaa sen mukaan. Lisäksi matkan suunnitteleminen voi olla hankalaa, sillä suurin osa paikoista tulee hakuun noin kuukauden tai kaksi etukäteen, lomasesonkeina ehkä hieman aikaisemmin. Australian ja Havaijin paikkoja haimme noin pari kuukautta etukäteen, jolloin tiesimme olevamme matkalla näihin maihin. Tuurilla on myös osuutta, jotta sopivalle ajankohdalle ja sijainnille ilmestyisi avoimia paikkoja. Mutta se fiilis kun onnistut saamaan valtavan omakotitalon uima- ja porealtaalla ja merinäköalalla Havaijilta kahdeksi viikoksi, pelkästään kissaa hoitamalla! Olemme säästäneet talovahtimisella tuhansia euroja, saaneet unohtumattomia kokemuksia ja tavanneet mielettömän ystävällisiä ihmisiä. Ja kaupan päälle päässeet helpottamaan koira/kissakuumetta (joka ei ole tosin onnistunut).

 

 

Joten Arille ja muillekin negistelijöille tiedoksi, matkustamisen ei tarvitse aina olla kallista. Ymmärrän jos joku haluaa käyttää vuoden säästönsä yhteen lomaviikkoon majoittumalla hienoissa hotelleissa ja syömällä kaikki ateriat ravintoloissa. Pitkällä reissulla hotellielämä ja ravintolaruoka alkavat nopeasti tökkimään ja oma keittiö tuntuu luksukselta. Uskokaa tai älkää. On olemassa monia tapoja matkustaa ja meillä yhdistelmä vähän kaikkea toimii parhaiten.

 

Vinkkinä vielä talovahtimisesta kiinnostuneille, kannattaa olla aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa ja esimerkiksi Facebookissa paikkoja voi oma-aloitteisesti kysellä eri maiden Suomi-yhteisöissä.

 

Terkuin Havaijilta,

Aissa

Laita hyvä kiertämään:


16 thoughts on “Miten asua unelmalomakohteissa ilmaiseksi?”

 • Tää on niin hyvä vaihtoehto 🙂 Sitä paitsi lemmikillekin on kiva kun se saa olla kotona tutussa ympäristössä omistajien loman ajan.

  Oon hoitanut Suomessa tosi paljon muiden koiria, joten jossain vaiheessa haluan tehdä tuota samaa myös ulkomailla 🙂 Nyt vaan löytyy kotoa oma koira, niin nuo pidemmät reissut saavat hetken odottaa.

  • Tää on kyllä todellinen win-win! Tosiaan jos on oma koira kotona, voi olla vaikea ajoittaa niin että joku tulisi juuri samaksi ajaksi hoitamaan sinun koiraasi. Tiedän että jotkut tekevät myös lomalla home exchangea, niin että eläimet kuuluvat kauppaan mukaan 🙂

 • Kiitos hyvistä vinkeistä! Mä olen pitkään miettinyt house sitting-vaihtoehtoa ja joskus katselinkin paikkoja, mutta en ole vielä uskaltanut lähteä hommaan mukaan. Matkaan käytettävissä oleva aika on ollut tähän mennessä aina niin lyhyt, että olen halunnut vapauden mennä ja tulla omien päähänpistojen mukaan. Voisin todellakin harkita tätä vaihtoehtoa joskus pidemmällä reissulla, tai jos olisi tarkoitus viettää kunnon irtiottoa ilman kummempia reissusuunnitelmia.

  • Joo parhaiten toimii vähän pidemmillä reissuilla ja silloin myös helpompi löytää paikkoja joustavalla aikataululla. Meille on sattunut tosi kivoja paikkoja helppohoitoisilla koirilla, joten ei koeta että oltaisiin jouduttu hirveesti rajoittamaan menemisiä.

 • Olisihan tuo aivan mahtava tapa säästää kuluissa ja asua mukavasti oikeassa kodissa! Minulla vain ongelmana on paha eläinallergia, joten eläinvahtina oleminen ei harmittavasti tule mulla kysymykseen. Workawaytä olen miettinyt, sillä vaikka siinä tuleekin tehdä töitä majoituksen eteen, ei työmäärä ole usein kuin muutama tunti päivässä ja joissakin paikoissa diiliin kuuluu myös ruuat.

  • Moikka Terhi, eläinallergia tosiaan rajoittaa paikkoja mutta joskus näkee myös ilmoituksia paikoista ilman eläimiä. Tällöin hommana on vain kukkien kastelua, puutarhan hoitoa, postilaatikon tyhjentämistä ym. Myös akvaariopaikkoja näkee joskus jos kalojen ruokkiminen onnistuu 🙂 Me mietittiin myös workawayta ja ollaan sitä tavallaan tehtykin mutta ilman nettisivun välitystä. Monesti näitä paikkoja löytää kun on suoraan kiinnostavaan paikkaan yhteydessä ja tiedustelee mahdollisuutta vapaaehtoistyöhön.

   • Onnittelut hienosta talosta Hawaijilla. Hienoa, että teillä on käynyt tuuri eläinten kanssa. Koiranomistajana tiedän, että aina ei näin ole kissa voi kadota tai koira lähteä omille teilleen ja sitten iskeekin jo paniikki.
    Periaatteessa idea on kuitenkin toteuttamisen arvoinen.

    • Toki näissäkin hommissa on aina riskinsä, että mitä tahansa voi sattua, mutta ei ole annettu sen estää meitä. Kun tarpeeksi vanhaksi elää niin kaikkea ehtii kokemaan ja näkemään, niin hyviä kuin huonojakin juttuja.

 • Tää on kyllä loistava vaihtoehto halvalla matkustamiseen! Toimii erittäin hyvin myös, jos tekee töitä läppärillä ja haluaa olla jossain kohteessa pidempään. Me ollaan tehty reissun päällä tähän mennessä sohvasurffauksen lisäksi vain vapaaehtoistöitä, joista saa myös ilmaisen majoituksen ja ruokaa. Aiotaan kokeilla kuitenkin myös housesittingia tulevaisuudessa!

  • Me on tykätty tehdä talovahtihommia aina silloin tällöin. Mukavaa vaihtelua pitkällä reissulla ja pääsee kodinomaiseen paikkaan asumaan. Me ollaan tulossa parin viikon päästä Uuteen-Seelatiin, olisi hauska törmäillä siellä!

 • Loistava idea, eipä ole tullut tuollainen edes mieleen. Meillä kaksi koiraa kotona, joten siinä mielessä ei ollenkaan outo ajatus että menisi lemmikeille babysitteriksi. Australia varsinkin kutkuttelee..

  • Meillä ei ole omia, mutta tykätään eläimistä tosi paljon, joten meille ihan loistodiili saada välillä lainalemmikkejä. Australiasta varsinkin löytyy housesitting paikkoja todella hyvin.

 • Onpa mahtava tapa nähdä maailmaa! Laitoin suosittelemasi sivut heti muistiin, sillä olemme hyvin eläinrakkaita ja etenkin poikaystäväni tietää pitkän kokemuksensa ansiosta koirien hoidosta kaiken.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.