Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Tie vaurauteen alkaa sijoittamalla 50 € kuukaudessa

Kiitos kaikista palautteista ja kysymyksistä, joita on tullut monia kanavia pitkin! Vastailen tietysti kaikkiin ja joskus saatan jopa kirjoittaa kokonaisen postauksen kuten nyt, jos uskon että aihe kiinnostaa useampia.

 

 

50 € kuukaudessa mielletään helpoksi tavaksi aloittaa sijoittaminen, sillä summa ei monelle tunnu kovin merkittävältä. Sen verran menee ruokakaupassa rahaa vaikkei ”ostaisi mitään”. Varsinkin täällä Havaijilla, jossa meinaan saada sydärin joka kerta kaupassa käydessä. Terveisiä vaan Suomeen, jossa valitetaan korkeasta ruuan hinnasta!

Miten siis sijoittaa 50 € kuukaudessa? Tärkeintä on, että säästämiseen on sitouduttu, oli summa kuinka pieni tahansa. Annan heti alkuun kuitenkin ajattelemisen aihetta, miten tulevaisuuden vaurautesi muuttuisi jos säästäisitkin 150€ kuukaudessa:

 

Jos sijoitat 50 € kuukaudessa kolmenkymmenen vuoden ajan, 7% korolla, lopputulos on 56,676.47 €

Jos taas sijoitat 150 € kuukaudessa kolmenkymmenen vuoden ajan, 7 % korolla, lopputulos on 170,029.42 €

 

Nämä luvut eivät tule päästäni vaan netistä löytyy monia korkoa korolle laskureita. Itse tykkään tästä simppelistä versiosta.

 

 

No oli säästösumma kumpi tahansa, ensimmäinen askel on tehdä automaattinen tilisiirto kuukausittain säästötilille. Jos olet päässyt jo tähän asti, olet säästämisessä pidemmällä kuin todella suuri joukko muita suomalaisia. Olet varmasti lukenut jo vinkkejä pienien säästöjen sijoittamiseen, sillä näitä juttuja löytyy usein valtamedioista. Uskon että harva on kuitenkaan täysin ymmärtänyt, kuinka helppoa ja yksinkertaista se on, joten kertaus on varmasti paikallaan. Muistutan vielä että varsinainen sijoitusneuvonta on luvanvaraista toimintaa, joten tässäkin artikkelissa puhun yleistasolla vaihtoehdoista. Tämän jälkeen on sinun tehtäväsi punnita vaihtoehdot ja valita niistä sinun tarpeisiin paras ratkaisu.

 

Kun säästämiseen on sitouduttu, on helpompi alkaa miettimään vaihtoehtoja, mihin sijoittaa säästöpotti kasvamaan parempaa tuottoa kuin säästötilin nollakorko. Esimerkissä käytin tuottona 7%, jota voidaan pitkällä aikavälillä pitää hyvin hajautetun osakesalkun tai passiivisen indeksirahastosalkun tuotto-odotuksena. Hyvät pahat rahastot -kirjoituksessa kerroin eri rahastovaihtoehdoista, sillä rahastot ovat monelle varmasti se helpoimmin lähestyttävä ensimmäinen sijoitusvaihtoehto. Rahastoissa on kuitenkin huomattavia eroja, joten suosittelen tutkimaan vaihtoehtoja huolella ennen sijoituksen tekemistä. Monissa aktiivisesti hoidetuissa rahastoissa tuotto kaikkien kulujen jälkeen voi jäädä huomattavasti pienemmäksi kuin passiivisissa indeksirahastoissa. Indeksirahaston kulut ovat tyypillisesti 0,4-0,8 prosenttia (tai jopa nolla!), ja aktiivisilla rahastoilla kulut ovat usein 1,5-2,0 prosenttia tai jopa enemmän. Tuntuu pieniltä eroilta, mutta katsotaampa, miten ne vaikuttavat pitkän aikavälin säästämiseen.

 

Laskin alkuperäiset esimerkit 7% korolla, mutta mitä jos maksaisit siitä 2% kuluja:

 

Jos sijoitat 50 € kuukaudessa kolmenkymmenen vuoden ajan, 5% nettokorolla, lopputulos on 39,863.31 € eli 16 813,16 euroa vähemmän

Jos taas sijoitat 150 € kuukaudessa kolmenkymmenen vuoden ajan, 5% nettokorolla, lopputulos on 119,589.93 € eli 50 439,49 euroa vähemmän

 

Esimerkistä näet, kuinka tärkeää on minimoida sijoittamisen kuluja, jotta et turhaan menetä tulevia tuottojasi kalliin rahaston hallinto- ja muihin juokseviin ylläpitokuluihin. Älä siis anna säästöjäsi aktiivisen rahaston salkunhoitajalle.

 

 

Kumpa olisin tiennyt indeksirahastot jo nuorempana (tai en itse asiassa tiedä oliko näitä vielä silloin saatavilla). Matalakuluinen pitkäaikainen säästäminen on monille se helpoin vaihtoehto, mutta näistä tiedetään yllättävän vähän ellei ole asiaan perehtynyt. Pankin tiskillä indeksirahastoista tai passiivisista rahastoista harvemmin puhutaan, sillä pankin tuotto näissä on pientä. Heidän kannattaa ennemmin myydä ja suositella kalliita, aktiivisesti hoidettuja rahastoja. En ole siis itse koskaan kuukausisäästänyt rahastoon, vaan olen sijoittanut harvemmin mutta hieman isompia summia suoraan osakkeisiin. Jos nyt aloittaisin alusta, kaiken tämän tiedon valossa, tekisin toisin ja aloittaisin passiivisilla rahastoilla. Kuukausittaisella säästämisellä saat automaattisesti myös ajallisen hajautuksen, eikä sinun tarvitse stressata pörssin nousuista ja laskuista.

 

Mistä indeksirahastoja sitten löytää? No pankista tai valitsemaltasi arvopaperivälittäjältä. Kuten aikaisemminkin mainitsin, kilpailuta pankit ennen valintaasi. Tutki, millaisia sijoitusvaihtoehtoja kukakin tarjoaa, sillä usein rahastot ovat pankkikohtaisia (poislukien ETF-rahastot, joilla käydään kauppaa pörssissä). Vertaa eri rahastojen kuluja ja pyri minimoimaan ne. Muista, että rahastoissa ei kalliilla saa yhtään parempaa kuin halvalla. Aikaisemmin mainitsemaani ensimmäistä nollakuluista indeksirahastovaihtoehtoa löytyy Nordnetilta. Superrahasto Suomi seuraa OMXH25-indeksiä, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä.

 

 

 

Toivottavasti osasin selventää sijoittamisen aloittamista ja kannustettua aloittamiseen! Kommentoithan alle jos jotain jäi vielä epäselväksi. Yritän kirjoittaa mahdollisimman yksinkertaisesti ja helposti ymmärrettävästi, mutta se tarkoittaa usein sitä, että yksityiskohtia täytyy jättää pois. Loppuun haluan laittaa vielä sijoitusammattilainen, Marja-Leena Haapasen sitaatin:

 

”Jokaisella aikuisella on mahdollisuus vaikuttaa varallisuuteensa, jos esteenä ei ole sairaus tai työttömyys. On sitten ihmisen oma valinta, haluaako hän ymmärtää ja hyväksyä sen yksinkertaisen asian, että vain rahalla voi tehdä rahaa.”

 

Tsemppiä sijoituksiin!

 

Aissa

Laita hyvä kiertämään:


5 thoughts on “Tie vaurauteen alkaa sijoittamalla 50 € kuukaudessa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.