Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Vierailijahaastateltavana Food artist Jenni Häyrinen

Harva tietää, että en ole kirjoittamassa ensimmäistä blogiani. Aloitin toistaiseksi maltillisen blogiurani jo kymmenisen vuotta sitten ruokablogilla, jossa kuvasin ja kirjoitin omista kokkailuistani. Ruokablogin pitäminen on sittemmin jäänyt vaikka rakkaus ruokaan roihuaa edelleen. Ruokablogin ajoista mukaani on jäänyt kuitenkin muutama blogituttavuus, joita olen seurannut niistä päivistä asti, yksi parhaimmista on Jenni Häyrisen Liemessä

Jennin kirjoittama Liemessä-blogi oli aina yksi herkullisimmista ruokablogeista seurata. Ruuat ja reseptit olivat juuri sellaisia, mitä itsekin tykkäsin kokkailla, helppoja ja herkullisia arkiruokia pienellä tvistillä. Ruokamatkailua unohtamatta. Jenni on sittemmin kehittänyt ruuasta itselleen ammatin ja virallisena nimikkeenä kulkee Food artist. Kuinka siistiä! On ollut todella hienoa seurata Jennin uraa jo kymmenen vuoden ajan ja nähdä se huikea kehitys, jota sen aikana on tapahtunut. Olisimpa itsekin jaksanut panostaa blogiin yhtä paljon. No ehkä minäkin keksin vielä sen oman ruokaan liittyvän ammatini joku päivä. Ehkä sitten kun joku maksaa minulle syömisestä.

Jenni Häyrinen on huippulahjakas ruokataiteilija, sisällöntuottaja ja yrittäjä, jonka herkullisiin luomuksiin voi tutustua Liemessä-sivulla. Kyselin Jenniltä hieman siitä, miten ruokataiteilija säästää ja sijoittaa, jotta voita riittäisi leivän päälle jatkossakin.

 

 

Miten säästät ja sijoitat?

Olen aina säästänyt jos vain mahdollista. Ollessani palkkatöissä säästin kuukausittain säästötilille “pahan päivän varalle”. Vaikka minulla ei ollut selkeää tavoitetta mitä varten säästän, ajattelin että säästöt antaisivat minulle enemmän liikkumavaraa vaihtaa halutessani elämäni suuntaa. Myöhemmin näin kävikin kun irtisanouduin päivätöistäni jäädäkseni yrittäjäksi. Säästöjeni turvin uskaltauduin irtisanoutua ja sain rahoitettua yrityksen alkutaivalta ennen kuin pystyin nostamaan palkkaa yrityksestä. Perustaessani toisen yritykseni, silloisen Blogirinki Median, käytin perheeni säästöt yrityksen starttaamiseen. Yhdeksän kuukautta ilman palkkaa ja mitään tukia oli piinaavan pitkä aika, mutta viime hetkillä yritys onneksi lähti lentoon.

Yrittäjänä pyrin aina pitämään säästötililläni varoja pahan päivän varalle. Nyt yritämme maksaa pois lainaamme omistusasunnosta. Osa säästöistä on rahastoissa ja osakkeissa, jotka toivottavasti tuottavat vähän paremmin kuin pelkkä säästötilillä lepuuttaminen. Nyt pohdinnassa on millä keinoin voisi tulevaisuudessa saada enemmän passiivisia tuloja eläkepäiviä varten.

 

Paljonko tienaat unelmatyölläsi?

Yrittäjänä tulot saattavat vaihdella paljonkin kuukausittain ja vuosittain. Tavoite on pystyä elämään unelmatyölläni. Tämän vuoden rahallinen tavoite on nostaa yrityksestäni bruttopalkkaa 50 000 euroa.

 

Mihin tuhlaat?

Olen huono tuhlaamaan ja yritän olla ostamatta koko ajan uusia tavaroita, tai hankkia tarvittavan mahdollisimman pitkälle käytettynä. Huolettomimmin käytän rahaa ruokaan, ravintoloihin ja ulkomaanmatkoihin. Työni puolesta käytän rahaa myös elektroniikkaan kuten kameratarvikkeisiin ja hyvään tietokoneeseen. Emme omista autoa ja asumme kohtuullisen ahtaasti, jotta voimme sen sijaan käyttää rahaa esimerkiksi matkusteluun ja rahaa jää säästöönkin.

 

Mitä ostosta/taloudellista päätöstä kaduit viimeksi?

Olen aika harkitsevainen, joten mieleeni ei tule mitään mitä olisin varsinaisesti katunut.

 

Minkä unelman aiot toteuttaa seuraavaksi?

Toteutin juuri yhden ison unelman eli ruokakuvaus- ja stailausretriitti Ranskassa maailman huippuruokavalokuvaajien ja instagrammaajien opissa. Matka oli suuri unelmieni täyttymys. Unelmani on pystyä tehdä työtä josta nautin. Haluaisin kokeilla siipiäni myös kansainvälisesti, joten sanotaanko sitten että se olisi seuraava unelmani.

 

Paras säästö/sijoitusvinkkisi aloittelijoille?

Turhanpäiväisen tavaran sijaan kannattaa sijoittaa itseensä eli esimerkiksi koulutukseen tai muutoin itsensä ja taitojen kehittämiseen. 

 

Missä toivot olevasi 10 vuoden päästä?

Elossa, terveenä, lasteni ympäröimänä ja tehden työtä jota rakastan. Kymmenessä vuodessa ehtii maailmassa tapahtua niin paljon, että en suunnittele elämää yksityiskohtaisesti niin pitkälle. Toki talouttaan voi yrittää suunnitella ja varautua pahan päivän varalle, mutta silti elämä voi yllättää.

 

Terveisiä muille unelmoijille?

Rohkaisisin seuraamaan ja panostamaan omiin intohimoihin, joiden eteen on valmis tekemään paljon raakaa työtä työtunteja laskematta. Älä pelkää epäonnistumista, vaan yritä rohkeasti. Mieti mikä on pahinta mitä voi tapahtua jos epäonnistut. Tiedosta riskit, mutta sen jälkeen keskity tekemiseen ja mene kohti päämäärääsi sinnikkäästi. 

 

Iso kiitos Jennille haastattelusta ja tsemppiä maailmanvalloitukseen!

Laita hyvä kiertämään:


1 thought on “Vierailijahaastateltavana Food artist Jenni Häyrinen”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.