Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

5 yleisesti tiedettyä asiaa sijoittamisesta, joista ei puhuta tarpeeksi

Kerroin tällä viikolla Iltasanomissa omasta säästämisestäni ja sijoittamisestani ja siitä, miten olen myös mokaillut. Sijoittamista tuntuu yhä leimaavan ajatus sen olevan vain varakkaiden tai asiaa opiskelleiden laji. Onneksi sijoittamisesta kirjoitetaan yhä enemmän eri medioissa, jotta sen elitistisyys pikkuhiljaa karisisi. Iltasanomien jutun kommenttien perusteella mielikuvat elävät vielä syvällä, joten työtä sijoittamiskouluttamisessa riittää. Tällä kertaa kannan oman korteni kekoon listaamalla asioita, joista harvemmin sijoittamiseen liittyen puhutaan niin paljon kuin oikeasti pitäisi.

 

 

 

 

1. Kaikki mokaa

Jokainen, joka on joskus sijoittanut, on myös joskus hävinnyt tai mokannut. Eikä se ole huono asia. Ammatikseen sijoittavat häviävät suuria summia rahaa jatkuvasti, mutta tärkeintä on että he tekevät enemmän rahaa kuin häviävät. Perustallaajan sijoitusmokat voivat olla esimerkiksi sellaisia, joista kirjoitin viime postauksessa. Mokat opettavat eivätkä ne ole kovin vaarallisia. Kun aloittaa pienillä summilla, myös mokat pysyvät pieninä. Tiedon ja osaamisen karttuessa myös summia voi mahdollisuuksien mukaan kasvattaa. Mokaaminen tulee pysymään mukana koko sijoittajauran ajan, enemmän tai vähemmän, joten sitä ei kannata pelätä.

 

 

2. Harvalla sijoittajalla on hajua, mitä oikeasti on tekemässä.

Sijoittajia on yhtä montaa sorttia kuin meitä ihmisiäkin. Ammattimaisesti sijoittavilla on usein enemmän tietoa kuin meillä perustallaajilla, mutta silti he saattavat hävitä isoja summia rahaa, sillä he luulevat tietävänsä, mitä ovat tekemässä ja ottavat siksi isoja riskejä. Kun lukee sijoitusblogeja tai keskustelufoorumeita sijoittamiseen liittyen, saa käsityksen siitä, miten erilaisia näkemyksiä ihmisillä on sijoittamisesta. Se ei tarkoita, että kukaan olisi oikeammassa kuin toiset. Suurin osa sijoittamiseen liittyvistä asioista on arvailua tai olettamuksia. Yritetään ennakoida tulevaisuutta mahdollisimman hyvin, vaikka mitä tahansa poikkeuksellista voi tapahtua. Onneksi on tapoja kuten sijoitusten hajauttaminen, jotka ovat yleisesti tunnistettu hyviksi sijoittamiskäytännöiksi. Näitä käytäntöjä seuraamalla myös aloittelija voi päästä hyvään lopputulokseen.

 

 

 

 

3.  Kaikista ”säännöistä” tai oikeista tavoista kiistellään

Heti perään edellisten lauseiden kumoaminen eli vaikka on olemassa yleisesti hyväksi tunnistettuja käytäntöjä, myös niistä kiistellään samaan tapaan kuin ilmastonmuutoksestakin sekä siitä, onko maapallo pyöreä. Eli myös sijoittamiseen liittyy uskomuksia ja eri koulukuntia vaikka tutkimustulokset osoittavatkin joidenkin totuuksien puolesta. Tässä asiassa olen huomannut itse, että tieto lisää tuskaa. Mitä enemmän luen sijoittamisesta, sitä vähemmän tunnun ymmärtävän siitä. Siksi palaan usein perusasioiden äärelle ja tykkään pitää asiat yksinkertaisina. Jotkut tykkäävät hifistellä ja mennä viimeisimpien sijoitusvillitysten mukana, mutta on myös ihan ok olla tylsä sijoittaja. Tai niin ainakin uskottelen itselleni.

 

 

4. Sijoittaminen ei ole vaikeaa

Sijoittaminen on juuri niin helppoa tai vaikeaa kuin haluat sen olevan. Kirjoitin aikaisemmin siitä, kuinka sijoittaminen voi olla todella tylsää. Olen itse todella ns. tylsä sijoittaja, sillä harjoitan taktiikkaa ”osta ja pidä”. Ostan siis säännöllisesti, ajallisesti ja eri kohteisiin hajauttaen osakkeita ja kuluttomia tai matalakuluisia indeksirahastoja. En myy mitään pois, ellen keksi rahalle parempaa käyttöä omassa elämässäni. Näin olen tehnyt toistaiseksi vain asuntoa ostaessa. Muuten sijoitukseni kasvavat korkoa korolle pitkällä tähtäimellä enkä hötkyile ostoja tai myyntejä talousuutisia luettuani. Tällainen sijoittamistyyli ei ole vaikeaa. Toki se vaatii hieman perehtymistä ja sisältää myös riskiä kuten kaikki sijoittaminen, mutta keskimäärin sijoitusteni riskitaso on suht matala. Sijoittamisesta voi tehdä myös vaikeaa ja paljon riskikkäämpää jos lähtee tekemään osto- ja myyntitoimeksiantoja tiuhempaan yrittäen optimaalista ajoittamista ja valitsee erikoisempia sijoitustuotteita. Jokaiselle löytyy kiinnostavin ja paras tapa sijoittaa, sillä sijoittamiseen ei ole olemassa valmiita kaavoja, vaan muodostat oman rutiinisi sekä hyvässä että pahassa.

 

 

 

 

5. Sijoittaminen kuuluu kaikille

Edelleen kuvitellaan, että sijoittamisen aloittamiseen tarvitsee suuria säästöjä tai pääomia. Toki suoria osakesijoituksia varten on hyvä olla muutama satanen säästettynä, jotta kulut eivät kasvaisi turhan suuriksi. Monille aloittelijoille parhaat vaihtoehdot, matalakuluiset tai jopa kuluttomat indeksirahastot eivät kuitenkaan vaadi pienimmillään kuin 15 € kuukaudessa säästösumman, joka löytyy varmasti useimmilta meistä. Vaikka joku olisikin niin sanotusti edellä sijoittamisessa isompien tulojen, säästöjen, perintöjen tai muiden rahavarojen kanssa, ei sen kannata antaa häiritä, sillä sijoittaminen ei ole kilpailu. Jokainen puurtaa omien kykyjensä ja mahdollisuuksiensa mukaan ja sijoittaa juuri niin kuin itselle sopii. Pääasia, että sijoittaa.

 

Kuvissa vedenalaisia maisemia matkamme varrelta 🙂

Laita hyvä kiertämään:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.