Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Laatuguru – vinkkejä osakesijoittamisesta kiinnostuneille

Sain Nordnetilta jo jokin aika sitten Karo Hämäläisen, Jukka Oksaharjun ja Random Walkerin kirjoittaman Laatuguru-kirjan luettavakseni. Se esittelee yhden suosituimmista osakesijoitusstrategioista, laatustrategian. Aloitin sijoittamisen aikoinaan osakkeilla osittain siksi, että sain niitä jonkin verran jo lapsena ja ajattelin niiden olevan selkein tapa sijoittaa (koska kannattaa sijoittaa vain asioihin, jotka ymmärtää). Olin myös itsevarma, että osaan valita oikeat osakkeet, sillä olin nähnyt, miten hyvin vanhempieni valitsemat osakkeet olivat tuottaneet vaikka he eivät todellakaan ole sijoittamisen ammattilaisia. Toteutin silloin tietämättäni osakkeiden valinnassa laatustrategiaa, jossa päämääränä on löytää Helsingin pörssin laadukkaimmat yhtiöt pitkäaikaiseen omistukseen. Strategia on varsinkin näin nousukaudella toiminut minulla hyvin, mutta mitä enemmän opin sijoittamisesta, sitä varovaisemmaksi tulen. Siksi nykyään kasvatan myös passiivisten indeksirahastojen osuutta salkussani.

 

Laatustrategiassa sijoittaja valitsee sellaisten yritysten osakkeita, joiden uskoo toteuttavan pitkäjänteistä ja kannattavaa arvonnousua ja jotka maksavat hyvin osinkoa. Tavoitteena ei ole siis sijoittaa riskisiin kasvuyrityksiin tai yrittää ajoittaa hetkittäistä maksimaalista kurssinousua. Laatusijoittaja pyrkii poimimaan pörssistä ne yhtiöt, jotka pitkällä aikavälillä ylivoimaisen kilpailuetunsa turvin pystyvät kasvattamaan arvoaan ja mahdollisesti osinkoaan. Kirjassa sanotaan, että laatustrategia antaa ylituottoja etenkin talouden huonoina aikoina, sillä laatuyhtiöt pärjäävät myös heikoissa suhdanteissa.

 

 

 

 

 

Olen päätynyt noudattamaan laatustrategiaa, sillä se sopii omaan sijoittamistyyliini parhaiten. En halua aktiivisesti ostaa ja myydä osakkeita vaan ostaa harvakseltaan, pitkällä tähtäimellä, niin sanotusti osta ja pidä -tyylillä. Haluan myös sijoittaa vakaisiin, pitkäikäisiin ja tunnettuihin yrityksiin, joiden liiketoiminnan ymmärrän ja pystyn sitä pääpuolisin seuraamaan. En lue yritysten vuosikertomuksia tai murskaa tunnuslukuja, vaan luotan ammattilaisten analyyseihin ja omaan maalaisjärkeeni. En todellakaan ole osakesijoittamisen mallioppilas jos sellaista on edes olemassa ja silti menestyn ihan hyvin. Osakesijoittaminen vaatii kuitenkin hieman enemmän perehtymistä. Joten jos sijoittaminen tuntuu edelleen hankalalta eikä kiinnostusta aktiivisempaan talouden seurantaan löydy, hyvä ja varma tapa on sijoittaa passiivisiin, matalakuluisiin rahastoihin. Todennäköisesti tulet näin menestymään vähintäänkin yhtä hyvin kuin osakkeita poimivat. Sijoittamisen tyyli on eri mutta lopputulos voi olla hyvinkin samanlainen.

 

Jos sijoittaminen kuitenkin kiinnostaa hiemankin, suosittelen kokeilemaan myös osakkeita, sillä ne tuovat paljon mielenkiintoa sijoittamiseen. Pelkkä säännöllinen kuukausisäästäminen rahastoihin voi olla todella tylsää vaikka onkin varsin kannattavaa. Esimerkiksi Laatuguru-kirjan opeilla voit alkaa toteuttamaan pitkäjänteistä ja suhteellisen matalariskistä laatustrategiaa. Kirjassa kerrotaan selkeästi, mitä osa-alueita laatusijoittamiseen kuuluu ja miten laatuyhtiöt tunnistaa. Kirjassa on myös tunnistettu sen kirjoittamishetkellä Helsingin pörssissä olevia laatuyhtiöitä, jotka auttavat myös oikeaan suuntaan mahdollisia sijoituskohteita miettiessä.

 

Vaikka laatuyhtiön tunnistamiseen on olemassa monia keinoja ja parhaimmassa tapauksessa yhtiöiden analysoimiseen voi käyttää loputtomia määriä aikaa, väitän, että suurin osa osakesijoittajista tekee valintansa paljon vähemmillä tiedoilla kuin kirjassa ohjeistetaan. Itse seuraan yleisiä talousuutisia sekä analyysejä muun muassa Inderesiltä, mutta en mene analyyseissäni läheskään niin pitkälle kuin vaikkapa Laatuguru-kirjassa esitellään. Väitän ja uskon, että yleisellä ns. talouden maalaisjärjellä pääsee jo pitkälle. Siksi ei kannata pelästyä syvälle meneviä ohjeistuksia sijoitusten valintaan vaan omaksua sieltä ns. suuret linjat, joita seuraamalla pääsee jo hyvin alkuun. Osakesijoittamista ei kannata pelätä vaan ottaa se kiinnostavana haasteena, jossa voi jatkuvasti kehittää itseään esimerkiksi lukemalla laadukkaita Laatugurun tapaisia oppaita.

 

En ole vielä paljoakaan kirjoittanut osakesijoittamisesta, joten laittakaa kommenttia jos haluaisitte kuulla siitä lisää ja jos siihen littyen on jotain erityisiä kysymyksiä. Voisin kirjoittaa vaikka osakesijoittamista aloittelijoille -tyyppisen postauksen seuraavalla kerralla.

Laita hyvä kiertämään:


6 thoughts on “Laatuguru – vinkkejä osakesijoittamisesta kiinnostuneille”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.