Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Mitä meidän matkustaminen maksaa?

Millainen on meidän matkabudjetti, jolla olemme olleet reissussa kahdeksan kuukautta käyden Australiassa, Indonesiassa, Singaporessa, New Yorkissa, Fidzillä, Samoalla, Havaijilla, Tongalla ja Uudessa-Seelannissa.

 

 

 

Olen jo aiemminkin kertonut, että meillä on kokonaisbudjettina noin vuoden pituiselle matkalle suunnilleen 20 000€ per henkilö. Käyttöbudjettina pidämme noin 100€ päivässä (eli 3000 € kuukaudessa) kahdelle hengelle (tähän päiväbudjettiin ei kuulu lennot), jolla pitäisi kattaa majoitukset, ruoat, liikkumiset ja aktiviteetit. Vuokrasimme Suomessa asuntomme, josta vähennysten jälkeen käteen jää noin 700€ per kuukausi eli vuodessa 8 400 € matkabudjettiin. Emme tee tarkkaa excel-kuluseurantaa reissullamme, joten en valitettavasti pysty antamaan tarkkoja lukuja toteutuneista kuluista. Olen tarkka rahankäyttäjä, mutta se ei tarkoita, että jaksaisin excelöidä jokaista jäätelöostosta. Budjetti pyörii päässä jatkuvasti ja pysyy hanskassa ilman tarkkaa tiliöintiäkin. Ihailen kyllä välillä matkablogeissa näkyviä piirakkakaavioita siitä, kuinka suuri osuus budjetista on mennyt pyykinpesuun tai thai-hierontoihin. En ole luonteeltani tilintarkastaja, joten meillä tiliöinti on jäänyt todella ylätasolle.

 

Budjetin kannalta on haasteena se, että emme ole reppureissaajia emmekä kierrä kaikkein halvimpia Aasian, Afrikan tai Etelä-Amerikan maita reissullamme. Joten, miten saamme noin 100 € päiväbudjetin riittämään kun matkustamme pääasiassa kalliissa maissa? Ratkaisu on sama kuin arkielämässämmekin, jossa pystymme säästämään ison osan tuloistamme tuntematta sen kummempaa pihistelyä. Kun keskittyy niihin asioihin, joista todella nauttii ja karsii kaiken turhan pois, voi tuntea elävänsä ja nauttivansa täysillä ilman budjetin totaalista romahtamista.

 

 

 

 

Lennot ovat varmasti yksi isoimmista kuluista matkustamisessa, johon pystyy suunnittelulla vaikuttamaan todella paljon. Maailmanympärilentoja voi parhaimmillaan saada jopa muutamalla tonnilla jos varaa ja maksaa kaikki lennot etukäteen. Me emme halunneet sitoutua ennakkoon mihinkään tiettyyn reittiin tai aikatauluun, joten olemme ostaneet kaikki lentomme matkan aikana sitä mukaa kun keksimme seuraavan matkakohteen. Lentomme kahdelta hengeltä ovat maksaneet tähän mennessä yhteensä noin 10 000 €. Arvioin, että vuoden jälkeen lentojen osuus tulee olemaan noin 15 000 €.

 

Majoituksesta maksamme korkeintaan 50 € päivässä, kalleimmat majoitukset ollen Australiassa ja Tongalla. Majoitusta voi saada todella halvallakin jos vuokraa saman huoneen pidemmäksi aikaa. Me olemme pisimmillään olleet kolme viikkoa samassa paikassa, joten kuukausialennuksia emme ole päässeet hyödyntämään. Majoitumme aina mahdollisuuksien mukaan Airbnb-asunnoissa, joissa varaamme oman huoneen, emme koko asuntoa. Australiassa vuokrasimme myös matkailuauton kolmeksi viikoksi ja täällä Uudessa-Seelannissa ostimme oman matkailuauton. Olemme majoittuneet kahdeksan kuukauden aikana ilmaiseksi yhteensä kaksi kuukautta vahtimalla koiria ja kissoja sekä tekemällä kuvaustöitä. Havaijilla, joka on ollut hintatasoltaan yksi kalleimmista kohteista, löysimme kaksi eri talovahtipaikkaa ja yhden Airbnb-asunnon tutun kautta, joten asumiskulumme siellä olivat todella kohtuulliset yleiseen hintatasoon verrattuna.

 

 

 

 

Erilaisiin aktiviteetteihin ja retkiin saisi uppoamaan loputtomasti rahaa, mutta me emme juurikaan osallistu näihin vaan kierrämme paikkoja itseksemme, käymme kävelyillä ja päivävaelluksilla, snorklaamassa ja uimassa omilla varusteillamme tai muuten vain katselemassa nähtävyyksiä. Harrastamme sukeltamista, joten yritämme aina neuvotella sukelluksien hinnoista hyvät diilit ja lisäksi Jukka on saanut maksettua suurimman osan sukelluksistamme ottamillaan vedenalaisilla kuvilla. Kalleimmat matkapäivämme ovat tähän mennessä olleet Tongalla, jossa olimme yhteensä 11 päivää ja kävimme järjestetyillä retkillä snorklaamassa ryhävalaiden kanssa.

 

Olemme parhaillaan Uudessa-Seelannissa kaksi ja puoli kuukautta, jossa kierrämme ympäri maata pakettiautolla. Uusi-Seelanti voi olla kallis matkakohde, sillä matkailuautojen, vuokra-autojen ja majoitusten hinnat ovat melko tyyriitä. Me päädyimme ostamaan oman matkailupakettiauton (camper van), sillä sellaisen vuokraus reiluksi kahdeksi kuukaudeksi olisi maksanut melkein saman verran kuin oman auton ostaminen. Uskomme saavamme omamme pois tai jopa vähän enemmän, sillä ostimme auton pienestä kaupungista hiljaiseen sesonkiaikaan ja myymme sen Aucklandissa parhaimpaan turistisesonkiaikaan.

 

 

 

 

Kierrellessämme ympäri Uutta-Seelantia yövymme pääasiassa ilmaisilla tai edullisilla leirintäalueilla. Keskimääräinen yöpymiskustannuksemme pyörii täällä noin 5-10€ per päivä luokassa. Aamupalan ja illallisen kokkaamme yleensä itse (noin 5 € per päivä kahdelta hengeltä) ja lounaan syömme usein jossain tien päällä vaihtelun vuoksi. Uudessa-Seelannissa löytää hyviä lounasdiilejä erilaisista ruokarekoista ja kiskoista sekä muun muassa japanilaisista, intialaisista ja thaimaalaisista ravintoloista, joista lounaan saa helposti noin 7 eurolla. Dieseliin, diesel-veroon ja kaasuun saa varata meidän tahdilla noin 20 € per päivä, joten keskimääräinen päiväkulu kahdelle hengelle pyörii jossain 60 euron tienoilla. Välillä nautimme lounaista viinitiloilla, joissa viininmaistelu maksaa yleisesti per henkilö noin 3 € sisältäen 5-8 pientä annosta. Erittäin hyvä diili! Lounaat ovat näissä paikoissa hieman kalliimpia, mutta koska ruoka on yksi asia, josta nautimme erityisesti, olemme valmiita maksamaan välillä hieman enemmän ja vastaavasti yövymme useammin ilmaisissa paikoissa. Myös aktiviteetteihin saisi täällä kulumaan runsaasti rahaa, mutta toistaiseksi olemme maksaneet vain Hobbittonista. Hyvän opaskirjan avulla voi nähdä kaikki samat jäätiköt, parhaat vuonomaisemat, pingviinit ja hylkeet kuin opastetuilla retkilläkin. Vaatii toki hieman suunnittelua, vaivaa sekä aikaa.

 

 

 

 

Alkumatkasta stressasin enemmän rahanmenoa, sillä oli vaikea ennustaa, kuinka paljon talovahtipaikkoja tai Jukan kuvauskeikkoja tulisimme saamaan. Kaiken kaikkiaan olemme pysyneet kuitenkin hyvin budjetissa osittain onnekkaiden talovahtipaikkojen takia. Selkeästi halvemmallakin voisi toki matkustaa valitsemalla edullisempia matkakohteita, tekemällä enemmän ruokaa itse ja majoittumalla halvemmissa hostelleissa ym. Toisaalta tiedän ihmisiä, jotka käyttävät kahden viikon vuosittaiseen lomamatkaansa saman verran rahaa kuin me täällä kahdessa kuukaudessa. Jokaisella on omat matkustus- ja rahankäyttöprioriteettinsa, joiden mukaan budjetoi reissunsa. Tällä hetkellä tuntuu, että käyttämämme raha on ollut pieni kulu verrattuna kaikkiin niihin elämyksiin ja kokemuksiin, joita olemme saaneet matkan varrella.

Laita hyvä kiertämään:


7 thoughts on “Mitä meidän matkustaminen maksaa?”

 • Hienoa, että olette kuitenkin päätyneet katsomaan maailmaa muidenkin syiden ohjaamana, kuin missä oleilee edullisimmin, sillä pitäytyminen sen takia vaan Aasian halvimpiin maihin kutistaa kyllä maailmankuvaa, sanoisin.
  Pidimme kovasti Uudesta Seelannista, vaikka olimmekin siellä vain viikon verran – ja vaikka vähän kävi mielessä, että seniori-ikäisinä olimme myöhässä! Maassa olisi niin paljon kaikenlaisia aktiviteetteja tarjolla, että sinne selvästikin pitäisi lähteä nuorena, kuten te teette. Kalliista kohteista meillä yksi arvokkaimmasta päästä viime kuukausilta on ollut Havaiji, mutta hienoa oli kuitenkin lopulta nähdä nekin saaret edes kerran elämässä.

  • Ollaan aikaisemmilla reissuilla kierretty Aasiaa ja nyt haluttiin käyttää aika hyväksi ja tulla tänne toiselle puolelle maapalloa, jonne ei tule muuten niin helposti lähdettyä. Vaatii toki hieman luovuutta, että saa budjetin riittämään. Uudessa-Seelannissa on upeita maisemia ja esimerkikisi viinitiloja, joten maasta pystyy nauttimaan helposti kaikenikäiset 🙂 Havaijista mekin tykättiin vaikka siellä ruokakaupassakin meinasi välillä itku päästä hintoja katsoessa.

 • Teillä tuntuu olevan aika järkevä suhtautuminen matkan budjettiin, turhat karsittu, mutta itselle tärkeistä menoista ei karsita. Aika ovela veto tuo matkailuauton osto. Toivottavasti myytte sen sitten voitolla.

  • Vuokraamisessa ei näillä hinnoilla olisi ollut mitään järkeä kahdeksi kuukaudeksi. Ollaan tyytyväisiä jos saadaan omat pois tai edes lähelle 🙂

 • Olipa ilahduttavaa lukea tämä teksti! Päädyin tänne blogiin instagrammisi kautta, jota puolestaan suositteli yhteinen tuttumme. Hauska huomata, että teillä on samoja kohteita takana (Havaiji ja Samoa) sekä nyt Uusi Seelanti. Pyritään myös samaan päiväbudjettiin kuin te. Mekin tuskailtiin Havaijilla ruokakaupassa kaiken kalleuden kanssa ? Se jäi kiinnostamaan vielä, että mitä kautta olette noita talovahtipaikkoja löytäneet?
  PS. Kaveri oli oikeassa teidän kuvat on vallan inspiroivia! ?

  • Haha, hauska sattuma! Maailma on niin pieni 🙂 me ollaan käytetty pääasiassa Trusted Housesitters sivua talovahtipaikkojen etsimiseen. Aikamoista tuuripeliähän se on, että löytää oikeasta paikasta oikeaan aikaan paikan ja vielä onnistuu saamaankin sen. Kiitos, laitoin myös sun instan seurantaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.