Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

5 sijoittajatyyppiä – tunnistatko itsesi?

Kun seuraa aktiivisesti sijoituskeskusteluja, foorumeita ja blogeja, alkaa tunnistamaan sijoittajan arkkityyppejä, hahmoja jotka selkeästi erottuvat toisistaan. Nämä ovat tietysti täysin kieli poskessa kirjoitettuja, mutta on hauskaa huomata, miten saman tyyppiset hahmot toistuvat ikään ja sukupuoleen katsomatta. Olen itse varmaankin sekoitus Vanhalla mersulla loppuun asti ja Harrastus on elämäntapa -sijoittajaa. Miten on, löydätkö itsesi näistä vai jäikö jokin hahmo puuttumaan?

 

 

 

 

Vanhalla mersulla loppuun asti:

Kyseinen sijoittajaluonne on säästänyt koko elämänsä, ensimmäisistä kesätyörahoistansa asti, jolloin viidellä pennillä sai lähikiskalta vaniljapuikon. Ensimmäiset pankkiosakkeensa hän lunasti nuoruusajan palkallaan ja siitä lähtien on iso siivu ahkeruuden korvauksesta mennyt pörssiin hyvin menestyksin. Sijoittaja asuu edelleen samassa kotitalossa, jonka parikymppisenä nuoren puolisonsa kanssa osti ja pihalla kiiltelee kolmekymppisen esikoisen ikäinen klassikkomersu. Perhettään sijoittaja hemmottelee vuosittaisella Vuokatin matkalla, jonne pakataan toki omat eväät mukaan. Perunkirjoitus on jo laadittu ja omaisuus jaettu ennakkoon edullisimman verokäytännön mukaisesti. Sijoittajan motto on ”Kovalla työllä ja ahkeruudella voi nähdä summan testamentin jako-osuudessa kasvavan.”

 

Kuusi oikein ja lisänumero:

Sillä koskaan ei voi tietää, milloin pörssi romahtaa tai vedenpaisumus valtaa maan, on parempi laittaa pikkiriikkinen siivu säästöistään pankin rahastoihin, siihen kaikkein turvallisempaan. Loput jemmataan säästötilille ja hiukan myös patjan alle. Kyseinen sijoittaja unelmoi matkasta aurinkoon, palmujen alle ja laittaa loton vetämään joka perjantai. Kymmenen riviä, jotta mahdollisuudet olisivat paremmat. Työporukan kanssa selataan matkatoimiston esitettä kahvitauolla ja jaetaan ”jos olisin lottomiljonääri” unelmia. Pikkujouluristeilyn porealtaassa voi jo tuntea Karibian lämmön. Sijoittajan motto on ”Mitä kauemmin lottoaa, sitä paremmat todennäköisyydet on voittaa”.

 

Syntynyt voittamaan:

Sijoittaja lukee viimeisimmät talousuutiset ympäri maailmaa fitnessmurokulhonsa takaa. Erityisesti kiinnostaa Aasian pörssit sekä Afrikan uusimmat futuurit. Iso osa salkusta on laitettu myös virtuaalikolikoihin, sillä ne ovat tulevaisuutta. Onneksi sijoittaja oli ajoissa mukana. Parhaat vinkit viimeisimmistä sijoitusvinkeistä kuulee sählyporukan kollegoilta, joiden kanssa viikoittainen klo 23.30 vuoro on henkireikä excel-elämään. Sählymailat mahtuvat juuri ja juuri virtaviivaiseen kananmunanjatkeeseen, jonka tuore puoliso on pakottamassa vaihtamaan turvalliseen ruotsalaiseen kevätvauvan synnyttyä. Sijoittajan motto on ”Se ei pelaa joka pelkää”

 

 

 

 

Seinät ovat kultaa:

Sijoittajan selaimessa on aina etuovi ja oikotie auki. Puhelimen pikavalinnassa kaupungin top5 välittäjät, joiden kanssa pitää tänäkin vuonna muistaa käydä joululounaalla. Sijoittaja maksaa totta kai. Illat ajellaan puolison kanssa lähikaupungin lähiöitä ja mittaillaan matkaa uudiskohteesta lähimpään lastentarhaan. Taloon on valmistumassa tehokkaita kolmioita, joista saisi kaupungin parasta vuokratuottoa. Kotona on taas muuttolaatikot odottamassa pakkaamista. Asuntoa vaihdetaan kolmen vuoden syklillä vaikka Arabioiden pakkaaminen kyllästyttää. Sijoittajan motto on ”Kupla on kupla vasta kun se on sellaiseksi todistettu”

 

Harrastus on elämäntapa:

Sijoittaja on hyvin verkostoitunut ja tuttu näky erilaisissa sijoitustapahtumissa ja foorumeilla. Vaikka sijoitetut summat ovat pieniä, aikaa ja vaivaa kohteiden valintaan kuluu vähintään yhden talon rakentamisen verran. Sijoitusstrategia vaihtuu usein, mutta tärkeintä on, että harrastus pystyy yllä ja tulokset plussalla. Sijoitustietämystä löytyy monen tietokirjan verran, mutta suutarilla ei ole kenkiä ja paras oppi onkin ”Älä tee niin kuin minä teen vaan tee niin kuin opetan”. Sijoittaja on pitänyt huolen, että kaikki läheiset sekä kummin kaimat ovat kuulleet sijoittamisen hienoudesta ja avanneet puoliväkisin arvo-osuustilin. Sijoittajan motto on ”Kaikki paitsi sijoittaminen on turhaa”.

 

Jos et ole vielä ehtinyt aloittamaan sijoittamista, apuja aloittamiseen löytyy. Jo 50 € kuussa pääset hyvään vauhtiin, täällä kerron miten. Jos osakkeet kiinnostavat, tsekkaa juttu Miten aloittaa pörssiosakkeisiin sijoittaminen tai jos rahastot kiinnostavat, rahasto-oppia aloittelijoille löytyy täältä.

 

Laita hyvä kiertämään:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.