Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Vierailijahaastateltavana näyttelijä, kaupunginvaltuutettu ja sijoitusbloggaaja Jasmin Hamid

Vierailijahaastattelu-sarja jatkuu seuraavaksi näyttelijä, kaupunginvaltuutettu ja sijoitusbloggaaja Jasmin Hamidin haastattelulla. Miten Jasmin säästää ja sijoittaa, entä mihin tuhlaa? Oli hienoa päästä haasttatelemaan Jasminia ja kuulla, mitä hän ajattelee rahasta ja sijoittamisesta. Jasmin kertoo myös rohkeasti palkastaan ja siitä, miten epävarmat freelancerin työt saivat hänet aloittamaan sijoittamisen. On hienoa, että palkoista puhutaan avoimesti vaikka pelkkä numerohan ei kerro mitään, sillä sen taakse piiloituu kaikki ne pitkät työtunnit, yrittämiset, erehtymiset ja onnistumiset.  Jasmin on myös aktiivisesti rohkaissut erityisesti naisia sijoittamaan sekä omalla esimerkillään että olemalla yksi Facebookin Ompeluseuran talousgurut -ryhmän perustajista. Jasmin myös kirjoittaa sijoittamisesta Hyvän päivän varalle -blogissaan.

Miten säästät ja sijoitat?

Säästän osakkeisiin ja tilille. Pitäisi aloittaa myös ETF-säästäminen, mutta osakepoiminta on vaan niin mielenkiintoista, etten ole ehtinyt oikein perehtyä ETF:iin.  Lisäksi minulla on puolitoista sijoitusasuntoa, joiden lainanlyhennykset rullaavat kuukausittain.

Olen ollut mukana kuntapolitiikassa kymmenisen vuotta ja säästänkin jatkuvasti seuraavia vaaleja varten. Vaalit ovatkin suurin yksittäinen säästöjeni syöjä. Niiden lisäksi minulla ei varsinaisesti ole mitään säästökohdetta tai tavoitetta. Säästäminen on enemmän elämäntapa ja koen säästäväni hyvän päivän varalle, esimerkiksi mahdollista vanhampainvapaata tai eläkepäivä varten.

Paljonko tienaat unelmatyölläsi?

Viimeiset nelisen vuotta tuloni ovat olleet noin 80 000 euroa vuodessa. Olen pyrkinyt kasvattamaan tulojani systemaattisesti töitä lisäämällä ja olen todella tyytyväinen nykyiseen tulotasooni. Koen että rahat riittävät sekä elämiseen, että säästämiseen ja maksan mielelläni myös veroja.

Tuloni saattavat vaihdella kymmeniä tuhansia vuositasolla. Saan palkkani useista eri tulonlähteistä ja välillä keikkaa on enemmän ja välillä vähemmän. Juuri freelancenäyttelijän arki sai minut aikanaan innostumaan sijoittamisesta ja kasvattamaan puskuria. Olen kiitollinen, että saan tehdä kivoja juttuja ja että saan siitä palkkaa.

Mihin tuhlaat?

Tuhlaaminen muuttuu vuosi vuodelta vaikeammaksi. Varsinkin vaatteiden tai tavaran osaminen on vaikeaa. En seuraa muotivillityksiä ja ostan vaatteita tosi harvoin. Käytän rahaa palveluihin, sillä ne työllistävät paikallisesti ja ovat ekologisempi kulutusvaihtoeht kuin taas uusi laukku tai kertakäyttöpaita. Hemmottelen itseäni hieronnoilla, ravintolaillallisilla ja kaksi kertaa kuussa käyvällä kotisiivoojalla.

Mitä ostosta/taloudellista päätöstä kaduit viimeksi?

Hyvä kysymys. Useimmat ostosmorkkikset liittyvät vaatteisiin tai asusteisiin, jotka on ostettu alennusmyynneistä hetken mielijohteesta ja jääneet vähälle käytölle. Onneksi virheistä oppii ja näin ei oikeastaan ole tapahtunut enää moneen vuoteen. Edelleen harmittaa viime talvena alesta ostetut talvikengät, jotak eivät istu täydellisesti, vaan toinen kenkä hiertää. Ei pitäisi koskaan ostaa mitään ihan kivaa tai melkein hyvää. Mieluummin sitten täyteen hintaan ne paremmat ja istuvammat kengät.

Minkä unelman aiot toteuttaa seuraavaksi?

Toiveissani olisi kehittää itseäni ja laajentaa osaamistani. Olisi kiva jossain vaiheessa palata takaisin koulunpenkille, nyt kun Teatterikorkeakoulusta valmistumisestani on jo kymmenen vuotta. Kauppatieteet ovat alkaneet tämän sijoitusharrastuksen kautta kiinnostaa, mutta toistaiseksi en ole löytänyt aikaa tämän haaveen toteuttamiselle. Työelämä vie vaan mukanaan.

Paras säästö/sijoitusvinkkisi aloittelijoille?

Säännöllisyys ja laadittujen sääntöjen noudattaminen. Kannattaa aloittaa vaikka laittamalla 50 euroa toiselle tilille tai rahastoon joka kuukausi. Mikäli tuntuu, että tämä käy helposti, voi summaa kasvattaa. Tärkeintä on, että säästät säännöllisesti, mutta vain sellaisen summan, jonka säästäminen ei aiheuta harmaista hiuksia. Säästäminen ei ole mikään tilapäinen kituuttelukuuri vaan elämäntapa. Ja säästettyä puskuria ei sitten kuluteta shoppailuun tai muihin hankintoihin.

Missä toivot olevasi 10 vuoden päästä?

Toivon olevani onnellinen ja terve ja tyytyväinen tekemiini valintoihin. Nautin eniten ihan tavallisesta arjesta.

Terveisiä muille unelmoijille?

Onnea ja menestystä kaikille unelmien saavuttamiseen. Kannattaa asettaa paljon välitavoitteita, ja palkita itsensä niihin päästessään. Ole lisäksi itsellesi armollinen.

Suuri kiitos Jasminille haastattelusta!

Aikaisemmin haastateltavina ovat olleet Food Artist Jenni Häyrinen sekä toimittaja, designkaupan pitäjä, matkailuyrittäjä ja ammattibloggaaja Satu Rämö. Tunnetko jonkun kiinnostavan henkilön, jota voisin haastatella säästämiseen ja sijoittamiseen liittyen? Vinkkaa ihmeessä kommenttiboksiin!

Laita hyvä kiertämään:


1 thought on “Vierailijahaastateltavana näyttelijä, kaupunginvaltuutettu ja sijoitusbloggaaja Jasmin Hamid”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.