Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Sijoittaminen for dummies

Sijoittaminen for dummies tyyppistä juttua on toivottu minulta monesti, joten täältä pesee. Jos huumoritunnistimesi on pois päältä, huomaathan, että teksti saattaa sisältää kevytmielistä sanailua, jota voidaan joskus huumoriksikin nimittää. Jos kaipaat tämän jälkeen vakavamielisempää aloittelijainformaatiota, suosittelen tutustumaan esimerkiksi juttuun, miten aloittaa sijoittaminen vain 50€ kuukaudessa.

 

Sijoittaminen

Sijoitat sitten rahastoihin, osakkeisiin, kultaan tai vaikka käsilaukkuihin, tarkoituksena on, että sijoituskohteen arvo nousee ja saat sijoittamallesi rahalle tuottoa.

 

Riski

Sijoittamiseen liittyy aina riski ja tästä muistutetaan useaan otteeseen kaikessa sijoituskirjallisuudessa. Monet ovat hävinneet omaisuutensa ja anopilta saadun perinnön kun ovat hairahtuneet sijoittamaan Sunny Car Centeriin tai ravihevosiin, josta maalaisjärjellä toimineet olisivat ehkä pysyneet erossa. Sijoittajan maalaisjärki sanoo, että sijoita vain sellaiseen minkä ymmärrät.

 

 

 

 

Tuotto

Sijoittamisen peruslainalaisuuksia on tuoton suhde riskiin. Mitä suurempi riski, sitä suurempi tuotto-odotus. Jos olet riskiä karttava sijoittaja, et voi odottaa rikastuvasi yhdessä yössä maltillisilla rahastoilla. Tuotto realisoituu usein vasta sijoituskohteen myynnissä, mutta yksi sijoittamisen kinkkisimmistä kysymyksistä kuuluukin, milloin on oikea hetki myydä?

 

Hajautus

Kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin. Kun sijoituksia hajauttaa eri aikoihin, paikkoihin, maihin, toimialoihin ja osan vaikka patjan alle, voi olla turvallisin mielin hyvin hajautunut sijoittaja. Jossain kannattaa kuitenkin raja pitää, sillä hajauttaminen maksaa aikaa, rahaa ja vaivaa sekä syö yleensä tuotto-odotuksia. Usein muutama eri kori riittää.

 

 

 

 

Osakkeet

Ostamalla osakkeen omistat palan yritystä. Olisihan se hienoa olla osa vaikkapa Applen tai Teslan omistajaporukkaa. Kannattaa ostaa sellaisten yrityksien osakkeita, joiden uskoo menestyvän.

 

Rahastot

Rahastot ovat sekä sijoittajan ystävä, että vihollinen. Rahasto-esitteet ovat lakitekstiin verrattavaa luettavaa, josta piensijoittajan odotetaan ymmärtävän, mihin on rahojaan laittamassa. Rahastoja löytyy myös miljoonaa sorttia laidasta laitaan, joten sijoittajalta vaaditaan usein pitkää pinnaa ja lehmän hermoja niiden oikeiden valintaan. Pro vinkki: valitse ne edullisimmat.

 

 

Koska tämä oli hyvin kaikenkattava opas sijoittamisen saloihin, en usko, että kellekään jäi mitään kysyttävää. Jos kuitenkin jäi, jätä vaikka kommentti tai tule Facebook-sivulle huutelemaan.

 

😉

 

 

Laita hyvä kiertämään:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.