Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Miten valita sinulle sopivimmat sijoitusrahastot?

Täytyy myöntää, että olen hiukan koukussa säästölaskureihin. Niihin simppeleihin muutaman kohdan testeihin, joissa säästösummaa muuttamalla voit katsoa, paljonko sinulla voisi mahdollisesti olla rahaa 10, 20 tai vaikka 30 vuoden päästä. Olen koittanut tuputtaa niitä myös moneen otteeseen aikaisemminkin blogissani, mutta en tiedä jakavatko lukijat kanssani tämän innostuksen.

 

Uusituilla Nordnetin sivuilla löytyy myös todella simppeli säästölaskuri (linkki), josta tykkään kovasti. Testasin laskuria muutamalla eri vaihtoehdolla, ja onhan se koukuttavaa nähdä, miten kuukausisäästösummaa hieman kasvattamalla loppusumma kasvaa merkittävästi.

 

Ensin kokeilin 150€ kuukaudessa säästösummalla, jolloin sijoituksen arvo 30 vuoden päästä olisi 162 918 €

Kasvatettaessa säästösummaa 250€ euroon, sijoituksen arvo olisi 30 vuoden päästä jo 263 871 €.

Kiehtovaa! Tosin tämän summan saamiseksi pitää myös tehdä jotain eli sijoittaa. Ei riitä, että jätät säästöt makaamaan pankkitilille.

 

 

 

 

No, seuraava kysymys onkin sitten, mihin sijoittaa? Koska varsinainen sijoitusneuvonta on luvanvaraista toimintaa, en voi antaa suoria sijoitusvinkkejä enkä oikeasti haluaisikaan. Jokaisen täytyy tehdä se päätös itse, mutta päätöksen tekemisessä voin toki auttaa kuten olen aikaisemminkin kirjoittanut esimerkiksi Rahasto-oppia aloittelijoille –tekstissä (linkki). Voin kertoa, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon kun punnitsee eri sijoitusvaihtoehtoja, mutta lopullinen sijoitustuotteen valinta on jokaisen oma päätös.

 

Mistä lähteä perkaamaan erimerkiksi eri rahastovaihtoehtoja kun tuntuu, että niitä riittää miljoonia erilaisia? Yksi vaihtoehto on muun muassa vertailla Morningstarin (linkki) sivuilla eri rahastovaihtoehtoja. Morningstar myös valitsee vuosittain parhaat rahastot. Valinta perustuu vertailuun tuotosta ja riskistä viimeisen viiden edellisen kalenterivuoden aikana.

 

Kun sitten vertailet eri rahastoja, kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota niiden kuluihin. Juoksevat kulut, jotka toteutuvat joka vuosi, ei pelkästään kaupankäyntikulut rahastoja ostaessa tai myydessä, voivat nopeasti syödä ison siivun tuotoistasi. Rahastoja on myös aktiivisia ja passiivisia vaihtoehtoja. Aktiivisesti hoidetuissa rahastoissa on lähtökohtaisesti korkeammat kulut kuin passiivisissa, jotka jäljittelevät koostumukseltaan tiettyä indeksiä eli ovat indeksirahastoja.

 

Nordnet julkaisi juuri uuden Rahastoneuvoja-palvelun nettisivuillaan (linkki), jota kävin testaamassa. Myös tämä testi on todella simppeli (vihdoin pankit ovat ymmärtäneet muotoilla viestinsä hyvin myös meille vähän yksinkertaisemmille ihmisille :D) ja nopea tehdä. Ensiksi vastaat muutamiin kysymyksiin:

 

 

Erityisen hyvä juttu testissä on se, että se kysyy myös muutamia taloustaitoja mittaavia kysymyksiä, sillä niiden perusteella voidaan arvioida, kuinka monimutkaisia/yksinkertaisia sijoitustuotteita säästäjälle kannattaa suositella. Tästä ei kannata ottaa paineita, sillä kysymykset ovat varsin helppoja ja kannattaa myös muistaa, että monimutkaiset sijoitustuotteet eivät välttämättä ole sen parempia kuin yksinkertaisetkaan.

 

 

Yksi sijoittamisen oleellisista asioista on myös ymmärtää riski ja sen merkitys tuotolle. Myös tähän aihealueeseen testissä on muutamia kysymyksiä, jotka auttavat sijoittajaa miettimään, mikä on sinulle sopiva riskitaso.

 

 

Lopuksi testi antaa suosituksensa sinulle sopivista sijoitusrahastoista. Kannattaa muistaa, että simppelillä testillä saa myös melko simppeleitä ehdotuksia, eli kovin tarkkaa analyysia sinusta sijoittajana se ei tee. Jokaisen henkilökohtainen taloustilanne, säästöjen määrä, muut mahdolliset sijoitukset sekä kiinnostuksen kohteet vaikuttavat siihen, mitkä sijoitustuotteet sopivat sinulle parhaiten. Rahastoneuvoja antaa kuitenkin hyviä vaihtoehtoja, joista lähteä tutustumaan erilaisiin sijoitusrahastoihin.

 

 

Muistathan, että testi on vain ehdotus eikä sido mihinkään. Voit kokeilla tehdä testin moneen kertaan ja katsoa, miten ehdotus muuttuu kun säädät omaa riskitasoasi. Testin tekemisen jälkeen voit itse päättää, haluatko sijoittaa joihinkin ehdotetuista rahastoista. Testi on täysin maksuton palvelu Nordnetin sivuilla, mutta saatavissa vain kirjautuneille asiakkaille. Nordnetiin voi kirjautua asiakkaaksi myös ilman sijoittamista, jolloin pääset käsiksi kaikkiin hyödyllisiin työkaluihin kuten sosiaaliseen sijoitusverkosto Sharevilleen. Asiakkuuden avaaminen Nordnetiin on maksutonta.

 

Miten päästä alkuun sijoittamisessa ja mihin sijoittaa ovat ylivoimaisesti kysytyimmät kysymykset sijoittamiseen liittyen, joten toivottavasti näillä työkaluilla pääset taas askeleen lähemmäs sijoittamista. Tärkeintä on aloittaa jostakin, joten jos olet vielä epävarma, aloita pienesti. Pikkuhiljaa taitojen ja osaamisen karttuessa voit kasvattaa sijoitusten määrää. Varoitus, sijoittaminen voi olla melko addiktoivaa puuhaa, joten ennen kun huomaatkaan, voit olla jo koukussa 🙂

 

Blogipostaus tehty yhteistyössä Nordnetin kanssa

 

Laita hyvä kiertämään:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.