Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Kannattaako avioehto tehdä?

Menimme poikaystäväni kanssa jouluna kihloihin ja vaikka hääpäivää ei ole vielä päätetty, on suunnittelu hyvä aloittaa jo nyt. Niin siis minkä suunnittelu? En ole intohimoinen hääihminen, joten itse häiden suunnittelusta en ole kovin innoissani. Sen sijaan olen alkanut ottamaan selvää käytännön asioista kuten avioehdoista ja testamenteista eli positiivisen kautta sanoisi joku J Ei ehkä kovin romanttista, mutta vaikka pieni romantikko minussa elääkin, olen hyvin pitkälti realisti. Tiedän todennäköisyydet loton voittamiseen, lento-onnettomuuteen joutumiseen sekä avioeroon. Siksi sijoitan enkä lottoa, en kärsi lentopelosta ja haluan avioehdon.

 

 

Menimme jouluaattona Aucklandissa kihloihin

 

 

Mitä avioehto tarkoittaa?

Avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen solmimisen yhteydessä muodostuu avio-oikeus toisen omaisuuteen. Avioehdolla voidaan joko osittain tai kokonaan rajata oikeus toisen omaisuuteen avioeron hetkellä. Avioehdon voi solmia jo ennen avioliittoa, jolloin se astuu voimaan vasta avioliiton solmimisen yhteydessä tai se voidaan tehdä jälkikäteen.

 

Mitä avioehdossa kannattaa ottaa huomioon?

Erityisesti naiset saattavat ajautua tilanteeseen, jossa lapsien hankkimisen myötä työvuodet ja sitä kautta kertynyt omaisuus sekä eläke ovatkin pienempiä kuin miehellä. Kiinteästä omaisuudesta kuten autoista, asunnoista, kesämökeistä tai veneistä suurempi osuus saattaa olla miehen nimissä. Tällöin täysimääräisen avioehdon mukaan erotilanteessa suurempi osuus jäisi miehelle vaikka olisit itse laittanut niihin ylläpitorahaa ja -aikaa. Toinen vaihtoehto on pitää huoli siitä, että omaisuus on selkeästi jaettu jo avioliiton aikana. Erotilanteessa avioehdosta huolimatta olet oikeutettu omaisuuteen, joka on sinulle selkeästi nimetty vaikka esimerkiksi pienempien tulojen takia et olisi sen hankkimiseen osallistunut.

Toinen yleinen tapaus, jonka takia avioehtoja sovitaan on perinnöt. Suvuilla saattaa olla periytyvää omaisuutta kuten asuntoja, kesämökkejä, metsäpalstoja tai muuta maaomaisuutta, joka halutaan suojata mahdollisessa avioerotilanteessa. Jos avioehtoa ei ole, entisellä puolisolla on oikeus puoleen kaikesta tästä omaisuudesta, jolloin omaisuutta joudutaan usein myymään kun yhteiskäyttö ei ole mahdollista.

 

Jos olet yrittäjä:

Jos olet yrittäjä, kannattaa olla tietoinen, että ilman avioehtoa yrittäjän entisellä puolisolla on oikeus osaansa yrityksestä avioerotilanteessa. Vaikka yritys olisi avioerohetkellä arvoton, tulee sille osituksessa usein hintalappu. Tällöin yrittäjä joutuu maksamaan avioerossa arvottomastakin yrityksestä entiselle puolisolleen.

 

Yhtä oikeaa mallia ei ole:

Kaikkien parisuhteet, perheet, suvut, omaisuudet ja kaikki muu avioehtoon vaikuttava ovat erilaisia, joten yhtä selkeää, kaikille sopivaa ohjeistusta ei tietenkään ole olemassa. Avioehtoa kannattaa miettiä jo ennen avioliittoa, jotta molemmat osapuolet ovat asiasta samaa mieltä ennen naimisiinmenoa. Avioehto ei kuitenkaan riitä, vaan kannattaa miettiä myös muut omaisuuteen ja raha-asioihin liittyvä yhdessä jo avioliiton alkutaipaleella. Jos esimerkiksi luotat säästämisen ja sijoittamisen toisen kontille, kannattaa miettiä etukäteen, miten tämä omaisuus jaetaan mahdollisessa erotilanteessa.

 

 

 

 

Miten avioehtoon suhtaudutaan meillä?

Mulle on aina ollut itsestään selvää, että jos joskus tulen menemään naimisiin, haluan avioehdon. Lähinnä siksi, että mahdolliset perinnöt, omat yritykset sekä sijoitukset suojataan avioeron varalta. Kun aloitin ottamaan selvää avioehdosta, ymmärsin pian, että asia ei olekaan niin mustavalkoinen. Avioehdon ei tarvitse olla kaikki tai ei mitään. Perintöjen, yritysten ja sijoitusten rajaaminen ulkopuolelle on minusta itsestäänselvyys, mutta miten pitäisi toimia muun, esimerkiksi avioliiton aikana kerrytetyn omaisuuden suhteen.

Millaiseen malliin meillä päädytään on vielä auki. Olen itse yksinkertaisten ratkaisujen fani, joten kaiken kattava avioehto ei ole poissuljettu ajatus. Mielestäni minulla ei tarvitse olla oikeutta puolisoni aikaisemmin tai avioliiton aikana kerrytettyyn omaisuuteen. Kaikki on yhteistä kun olemme naimisissa, mutta eron sattuessa on mielestäni hyvä että jako on selkeä. Mitä tämä sitten vaatii avioliiton aikana? Raha-asioista pitää pystyä puhumaan avoimesti koko suhteen ajan ja pitää huolen siitä, että molemmat ovat tyytyväisiä tilanteeseen oli se sitten mikä tahansa.

 

Ota perheen talousasiat haltuun:

Vaikka avioehdosta ja raha-asioista sopiminen voikin tuntua vaikealta häähuumassa, ei niitä kannata varsinkaan naisen unohtaa. Valitettavan useissa tapauksissa nainen jää altavastaajaksi kattavan avioehdon tilanteessa. Kannattaa siis pitää huoli, että perheen yhteinen talous on yhteisessä hanskassa eikä vain miehen vastuulla sekä oma henkilökohtainen talous säästöineen ja sijoituksineen on omassa hanskassa. Kenenkään naisen ei tulisi jäädä huonoon avioliittoon vain rahan takia.

 

Millaisiin ratkaisuihin te olette päätyneet avioehdon kanssa?

 

 

Laita hyvä kiertämään:


7 thoughts on “Kannattaako avioehto tehdä?”

 • Miksi mennä edes naimisiin, jos suunnittelee jo eroa? Kylmä ja inhorealistinen suhtautuminen rakkauteen ja valtavan suuri epäluottamuslause toista ihmistä kohtaan.

  • Itse ajattelen avioehdon olevan vakuutus siinä missä muutkin vakuutukset. Se on hyvä olla kunnossa pahanpäivän varalle, jota toivottavasti koskaan ei tule.

  • Vakuutushan se on. Ihan kuin et suunnittele, että talosi palaa tai sairastut matkalla, mutta haluat varautua molempiin.

   Minusta osoittaa vastuullisuutta, että ajatellaan asioita realistisesti ennen naimisiinmenoa. Kyllähän suhteen aikana voidaan rahat jakaa miten tahansa, ei avioehto ole mikään ”kumpikin pitää huolen omistaan” -tyyppinen sopimus.

   • Juuri näin! Näköjään minun aikaisempi vastaukseni oli kadonnut jonnekin bittiavaruuteen 🙂 Itsellenikin selvisi vasta otettuani selvää avioehdosta se, kuinka monipuolinen ja muokattavissa oleva sopimus se on. En näe syytä, miksi joku ei ottaisi avioehtoa.

 • Minusta avioehto on nykypäivää ja molempien hyvinvoinnin edistämistä kriisitilanteessa. Meillä ei sellaista ole, koska 30vuotta sitten avioehdosta puhuminen olisi ollut suuren suuri epäluottamuslause puolisoa kohtaan, eikä se tullut varmaan edes kummallekaan mieleenkään. Itse en tunne tarvetta avioehtoon, koska todennäköisesti tämä avioliitto kestää loppuunasti, kun on näille luvuille jo päästy ?. Maailma muuttuu ja meidän toimintatavat sen myötä (osa parempaan suuntaan ja osa huonompaan). Kenenkään tavoite ei ole erota, mutta joskus elämä yllättää ja kriisitilanteessa harva käyttäytyy superfiksusti, siksi ennakointi on hyvästä molempien osapuolten kannalta. Jokaiseen uuteen avioliittoon avioehdon kuuluisi olla pakollinen.

  • Juuri näin, meidän tavat muuttuu sitä mukaa kuin maailma muuttuu tai sitten tavat muuttavat maailmaa 🙂 joka tapauksessa harva kai sitä avioehdon tarpeellisuutta enää kiistää, mutta silti monella se jää tekemättä. Onneksi näistä puhutaan nykyään aktiivisesti, jotta me kaikki muistaisimme laittaa asiat kuntoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.