Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Talousvinkkejä taviksille

Rahasta puhuttaessa ääripäät saavat eniten näkyvyyttä. Puhutaan niistä sikarikkaista, jotka temmeltävät maailma leikkikenttänään tai köyhistä, usein työttömistä, joita kehotetaan keräämään sieniä ja marjoja hengenpitimikseen. Molemmissa tapauksissa mässäillään hyvillä tai huonoilla asioilla ja unohdetaan usein se isoin porukka, eli meidät tavikset.

 

Mitä pitää sisällään taviksen taloudenhoito?

Tavis käy töissä. Oli se sitten kaupan kassa, konttori tai metsäkonepaja. Kun tavis käy töissä saa hän myös rahaa, jolla maksaa asuminen, liikkuminen ja eläminen. Oman talouden hoito saadaan usein kuulostamaan monimutkaiselta prosessilta erilaisine säästö- ja sijoitusvinkkeineen. Todellisuudessa kenen tahansa meistä on helppoa saada hyvä ote omasta taloudesta jos käyt normaalisti töissä eikä sinulla ole muita suuria, elämää rajoittavia tekijöitä.

 

Jokaisen meistä tulee tietää paljonko tienaamme rahaa verojen jälkeen eli paljonko tilille kilahtaa rahaa yleensä kuukausittain. Se paljonko työsopimuksessa lukee palkaksi on eri summa kuin saat tilille. Ongelmia syntyy, jos kuluttaa sen summan mukaan mitä työsopimuksessa lukee ja loppukuusta tili sanoo ei oota. Saatat ehkä naurahtaa, mutta on hämmentävän yleistä, että tarkasta nettosummasta ei ole tietoa.

 

Tulojen lisäksi yhtä tärkeää on tietää, paljonko ovat kuukausittaiset pakolliset menosi. Saattaa olla, että laskut maksetaan kyllä ajallaan, mutta ilman käsitystä siitä, paljonko laskujen summa on kuukausittain tai paljonko rahaa menee esimerkiksi paikasta toiseen siirtymisiin (auto tai joukkoliikenne) tai syömiseen. Kulujen seuranta ei automaattisesti tarkoita pihistelyä tai kulukuria. Tosin tietoisuus omasta kuluttamisesta ajaa usein jonkinnäköiseen säästömoodiin kun näet, paljonko kaikkeen pieneen merkityksettömään sälään kuluu rahaa.

 

Usein talousvinkeissä suositellaan käytettäväksi käteistä rahaa, jotta konkreettisesti näkisi, mihin raha kuluu. Itse inhoan käteistä rahaa ja maksan kaiken kortilla jos mahdollista. Verkkopankista on todella kätevä kuukauden lopuksi käydä katsomassa mihin kaikkeen raha on kulunut ja tehdä oma yhteenveto vaikkapa exceliin. Jos teillä on tietoa kätevistä sovelluksista oman talouden seurantaan, kuulisin mielelläni vinkkejä!

 

Tavisvinkki 1. Tiedä paljonko ovat tulosi sekä menosi.

 

 

 

 

Millainen olisi ihan tavallinen, hyvä talous kenelle tahansa meistä?

Tavallisen, hyvän talouden tunnistaa siitä, että sinulla on hyvä fiilis rahasta. Rahasta puhuminen ei ahdista tai pelota, sillä tiedät täsmälleen paljonko tienaat ja kulutat ja paljonko pystyt säästämään tulevaisuuden unelmia varten. Summien ei tarvitse olla isoja suuntaan tai toiseen, sillä balanssi on se mikä ratkaisee myös tässä asiassa.

 

Hyvän talouden tunnistaa myös siitä, että voit nauttia juuri niistä asioista, jotka ovat sinulle tärkeitä. Oli se sitten matkustaminen, liikuntaharrastukset, kodin sisustaminen tai vaikka musiikkiharrastus. Kaikkea ei voi saada, joten tavalliseen hyvään talouteen kuuluu myös se, että jostain pitää luopua tai nipistää. Jos mistään ei tarvitse nipistää elät luultavasti yli varojesi tai nautit askeettisesta elämästä. Itse olen säästänyt hurjia summia kun ymmärsin että shoppailu tai kauneudenhoito kalliine kampaamokäynteineen ja kosmetiikkaostoksineen ei tuonut minulle iloa. Sen sijaan matkustelu ja hyvästä ruuasta nauttiminen ovat minulle tärkeitä. Lisää omien kulutustottumuksieni muutoksesta olen kirjoittanut täällä.

 

Tavisvinkki 2. Tunnista, mitkä asiat ovat sinulle aidosti tärkeitä ja panosta niihin.

 

Automatisointi tekee taloudenhoidosta kivutonta

Inhoan laskujen maksamista ja verkkopankissa vierailua. Jostain syystä pankkiasiointi tuntuu edelleen kivikautiselta ja olen yrittänytkin luoda siitä mahdollisimman kivutonta automatisoimalla kaiken mahdollisen. Onneksi suurin osa laskuista tulee nykyään suoraan verkkopankkiin ilman tarvetta näpytellä niitä pitkine viitenumeroineen omiksi maksuikseen. Yhtä kivuttomasti onnistuu myös säästäminen ja sijoittaminen. Jokaisesta palkasta voi siirtää automaattisella tilisiirrolla osan sivuun säästötilille sen kummempaa miettimättä. Myös sijoittamisen voi automatisoida samalla tavalla valitsemalla sijoitusrahastot, joihin voi asettaa kuukausittaiset automaattisijoitukset.

 

Kun et joudu tekemään erillistä päätöstä jokaisesta säästö- tai sijoitussummasta homma muuttuu huomattavasti miellyttävämmäksi. Jos joudut joka kerta miettimään, laittaako rahaa säästöön vai ostaisiko uudet kengät, tulet todennäköisesti päätymään useammin ostoksiin kuin säästämiseen. Säästämisen automatisoinnista olen kirjoittanut täällä.

 

Tavisvinkki 3. Kun olet perillä tuloistasi ja menoistasi, automatisoi säästäminen ja sijoittaminen.

 

 

 

 

 

Kun rahaa ei tarvitse ajatella koko ajan

Merkki tavallisesta, hyvästä taloudesta on myös se, ettet ajattele rahaa koko ajan. Raha on vain yksi osa elämää eikä sen ajatteleminen tulisi viedä kaikkea aikaa ja energiaasi. Olen huomannut, että mitä paremmin tekee valmistelevat työt eli laskee budjetin tulojen ja menojen perusteella, sitä vähemmän rahaa tarvitsee ajatella. Usein epätietoisuus omasta taloustilanteesta aiheuttaa eniten stressiä, ei itse tilanne.

 

Pakkomielteinen säästäminen tai pihistely ei myöskään kuulu taviksen talouteen. Rahalla ei ole itseisarvoa, pelkkä summa pankkitilillä ei ole minkään arvoinen vaan raha saa arvonsa vasta kun se vaihdetaan johonkin tavaraan tai palveluun. Siksi säästämistavoitteeksi ei kannata asettaa pelkkää rahasummaa vaan ennemminkin se, mitä rahasummalla ajatteli tehdä, jokin tavoite tai unelma. Unelmia varten säästämisestä kirjoitin blogini alupuolella täällä.

 

Tavisvinkki 4. Aseta säästämiselle ja sijoittamiselle konkreettiset tavoitteet.

 

 

Mikä on sun paras Niksi-Pirkan arvoinen talousvinkkisi? Jaa kommenteissa tai tule keskustelemaan Säästöistä Unelmiksi Facebook-ryhmään.

 

 

 

Laita hyvä kiertämään:


2 thoughts on “Talousvinkkejä taviksille”

  • Hei! Kannattaa kokeilla tink appsia, jolla saa tilastot automaattisesti suoraan pankkitililtä eli mihin raha on kulunut. Voi unohtaa excelin täyttämisen. Toimii useimmilla pankeilla ja Nordea on aloittamassa yhteistyötä ko. firman kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.