Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Mikä fiilis kun takana on vuosi matkustamista?

Huh, vähän alkaa jännittämään Suomeen paluu. Olemme matkustaneet kohta kokonaisen vuoden putkeen. Lähdimme matkaan maaliskuun puolivälissä, joten kun lentokoneen pyörät koskettavat jälleen Suomen lumista maata helmikuun 27.päivä, olemme olleet reissussa paria viikkoa vajaa vuoden.

Missä kaikkialla kävimme?

 

Reittimme kulki Australiassa, Indonesiassa, Singaporessa, New Yorkissa, Fidzillä, Samoalla, Havaijilla, Tongalla, Uudessa-Seelannissa ja Thaimaassa. Tavoitteenamme ei ollut maabongaus tai varsinainen maailmanympärimatka vaan matkustimme niissä maissa, joissa olemme aina halunneet käydä kuten Australia, Uusi-Seelanti sekä useat Eteläisen Tyynenmeren maat. Keskityimme myös laatuun ennen määrää, sillä nopeatahtinen matkustaminen käy enemmän kukkaron päälle kuin pysytteleminen kauemmin samassa maassa. Jätimme myös riittävästi aikaa isoihin maihin, jotta ihan heti ensi vuonna ei tarvitsisi matkustaa niihin uudelleen. Toisaalta, vaikka olimme kuukausia sekä Australiassa että Uudessa-Seelannissa, jäi niihin silti vielä paljon nähtävää.

 

Olimme myös mukavuudenhaluisia ja kävimme välillä myös tutuissa, hyväksi havaituissa paikoissa toipumassa reissuähkystä ja lataamassa akkuja. Yksi tällaisista paikoista on Bali ja sen lähisaaret Nusa Lembongan, Ceningan ja Penida. Balin Ubudiin matkustaminen tuntuu melkein kuin kotiin paluuta (neljän käynnin jälkeen) kun tietää lempiravintolat, joogapaikat ja hierojat.

 

 

Pysyimmekö budjetissa?

 

Matkabudjetti pysyi myös hyvin hanskassa, emmekä ole joutuneet tiskaamaan ravintoloissa tai pyytämään rahaa Suomesta 😀 Olemme olleet todella huonoja budjetin seurannassa sen tarkemmin kuin mitä pankkitililtä näkee rahan huvenneen. Olimme budjetoineet noin 40 000 kahdelle henkilölle vuoden matkustamista varten ja suunnilleen sen verran olemme nyt käyttäneet. Seuraavaksi edessä on siis töiden etsimistä.

 

Pysyimme reissussa terveinä yhtä flunssaviikkoa ja kevyttä mahatautiviikkoa lukuun ottamatta, joten olimme erittäin onnekkaita, että matkavakuutukselle ei tullut käyttöä. Emme myöskään missanneet lentoja, hävittäneet sen isompia matkatavaroita (yhdet sandaalit hukkuivat Uuteen-Seelantiin) tai joutuneet mihinkään isompiin ongelmiin. Kaikki on sujunut jopa hieman liian hyvin, sillä parhaat reissutarinathan ovat aina niitä ongelmista aiheutuneita seikkailuita. No meillä oli siinä mielessä tylsä, mutta sitäkin hienompi reissu. Ei sillä, pienempiä kommelluksia tai haasteita on kyllä sattunut kuten hieman haasteelliseksi muodostunut retkiauton myynti Uudessa-Seelannissa.

 

 

 

Mikä on fiilis vuoden matkustamisen jälkeen?

 

Vuoteen on toki mahtunut niin hyviä kuin huonojakin fiiliksiä. Välillä painoi reissuväsymys eikä uusien matkakohteiden suunnitteleminen tai nähtävyyksien katseleminen huvittanut. Tällöin piti ottaa muutama päivä lomaa reissaamisesta ja keräillä energiaa unohtamalla ”pakolliset” reissutekemiset ja keskittyä vaikka Netflixin katsomiseen. Välillä stressasi rahanmeno, säästöjen hupeneminen tai epätietoisuus tulevasta. Välillä ärsytti toisen naama tai pinttyneet tavat.

 

Kaiken kaikkiaan vuosi on ollut mieletön ja on mahdotonta uskoa, että olemme tosiaan olleet jo vuoden reissussa. Kun on kivaa niin aika tuntuu lentävän. Olemme myös pariskuntana kasvaneet ison matkan vuoden aikana ja tätä juhlistaaksemme menimme kihloihin jouluaattona Aucklandissa. Vietimme vuoden aikana ainoastaan viisi yötä erillämme ja nekin vasta täällä Thaimaassa yhdentoista kuukauden matkustamisen jälkeen. Tuntui kieltämättä omituiselta. Tämän matkan jälkeen voimme kuitenkin sanoa tuntevamme toisemme melkoisen hyvin 😉

 

 

 

Mitä seuraavaksi?

 

Isoin kysymysmerkki on, mitä nyt? Olemme tulossa Suomeen noin kuukaudeksi, jotta pääsemme viettämään aikaa ystäviemme ja perheidemme kanssa. Lisäksi tarkoituksena on käynnistellä ja edistää työprojekteja. Maaliskuun viimeisenä päivänä lennämme Palmalle Jukan työkeikalle, jonka jälkeen tarkoituksena on kiertää Eurooppaa jonkin aikaa. Kaikki on kuitenkin avoinna, eikä meillä ole sen tarkempaa suuntaa tai päämäärää. Toisaalta se tuntuu todella stressaavalta, mutta toisaalta ainutlaatuiselta tilausuudelta suunnitella tulevasta juuri sellainen kuin itse haluaa. Täällä blogissa voit seurata myös jatkossa, minne meidän matka jatkuu, joten pysy kuulolla! Säästöistä Unelmiksi Facebook-ryhmään päivittelen välillä myös pikaisempia kuulumisia, joten kannattaa ottaa sivu seurantaan.

 

 

 

Laita hyvä kiertämään:


24 thoughts on “Mikä fiilis kun takana on vuosi matkustamista?”

 • Varmasti tosi jännää pian palata maailmanympärysmatkalta! Mikä on ollut teidän reissun ykköskohde? Kun tähän postaukseen eksyin, niin pakko kysyä, miten teillä tuli noi 40000 säästettyä? Onko siitä täällä blogissa kirjoitusta, sillä olis mielenkiintoista lukea:)

 • Varmasti paljon on matkalta tarttunut kokemuksia ja kasvamista ihmisenä. Epätietoisuus tulevasta on varmaan samaan aikaan jännittävää, piristävää ja vähän ahdistavaakin. Täytyy kanssa käydä lukemassa tuosta budjetista ja teidän säästämisestä ?

  • Meidän tämänhetkiseen elämäntilanteeseen tällainen epätietoisuus sopii ihan hyvin ja tuntuu kivasti jännittävältä, mutta ei tällainen varmasti kaikille sopisi 🙂 Tervetuloa lukemaan myös muita juttuja täällä blogissa!

 • Kiinnostava postaus, etenkin kun on takana omakin kokemus pidemmästä reissusta. Oman maailmanympärireissun jälkeen ajattelin, että arkeen solahtaminen Suomessa olisi ehkä vaikeaa, mutta se meni todella kivuttomasti. Vasta kuukausia myöhemmin (luultavasti erinäisten työelämän käänteiden saattelemana) iski vähän pahempi järkytys paluusta ja ehkä vähän sellainen ”mutta mitäs sitten seuraavaksi” -fiilis. Ihanaa, että teillä reissu jatkuu!

  • Meillä on tällainen pehmeämpi paluu, ollaan ensin vain kuukausi ja katsotaan tullaanko myöhemmin takaisin vai mitä tehdään 🙂 Mä luulen kanssa, että ensimmäinen kuukausi menee vielä honeymoon fiiliksillä kaikkia Suomi-juttuja fiilistellessä, mutta sitten kun se arki iskee taas kunnolla niin voi olla vaikeuksia sopeutua.

 • Teidän reissua on ollut ilo seurata instassa ja innolla odotan Euroopan ”kierrosta”. Vaikuttaa, että olette osanneet ottaa myös rennosti, niin helposti tulee reissussa se ”pitää nähdä/tehdä/kokea”-stressi, taitolaji tasapainotella sen kanssa?

 • Teillä on ihan huikea vuosi takana! Näistä moni on myös omia unelmakohteita. Pitkällä reissulla on meidänkin kokemuksen mukaan välillä vaan unohdettava ns. pakolliset tekemiset ja oltava paikallaan. Itse tykkään suosia myös laatua määrän sijaan, tykkään tutustua maihin syvemmin kuin vain parin päivän visiitillä. En laske maita vaan voin lähteä samaan kohteeseen uudestaan, koska pieneenkin maahan mahtuu yleensä niin paljon nähtävää ja koettavaa.

  • Kaikilla on vähän oma tyylinsä matkustaa, toiset tykkää kerätä maita pikavauhdilla ja toiset matkustaa todella hitaasti. Me ollaan jotain siltä väliltä ? Luin sun blogista, että teilläkin on uudet kuviot edessä. Tsemppiä! ??

 • Kuulostaa että teillä on todella huikea reissuvuosi takana! Yllättävän pienellä budjetilla olette saaneet vuoden kulumaan, mutta pitkään paikallaan olo on varmasto tasannut kuluja. Omissa suunnitelmissani on lähteä neljän kuukauden RTW-matkalle syksyllä, ja budjetti on kyllä suhteessa kuukausiin isompi kuin teillä, vaikka aika reppureissubudjetilla mennään.

  • Paikallaanolo tuo tosiaan säästöjä. Lisäksi hyödynnettiin kalliimmissa maissa talovahtipaikkoja ja säästettiin myös niillä pitkä penni. Lisäksi esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, jossa auton vuokraaminen on kallista, ostettiin oma kärry parin kuukauden ajaksi. Me ei myöskään tehty mitään kalliita turistiretkiä tai vastaavia, joihin saa monessa paikassa uppoamaan pitkän pennin. Matkustustyylejä on niin monia, että budjetteja on vaikea vertailla. ?

 • Mielenkiintoista lukea ajatuksia kotiinpaluusta noin pitkän reissaamisen jälkeen. Itsekin oon haaveillut tuollaisesta todellisesta irtiotosta – vuoden päivät olisi pyhitetty ainoastaan reissaamiseen ja lomailuun, voiko täydellisempää ollakaan?! Sun blogi onkin uusi tuttavuus, jään seurailemaan 🙂

  • Vuoden irtiotto on kyllä huikea kokemus ja voin todellakin suositella lähtemistä jos siihen tulee mahdollisuus. Tervetuloa seuraamaan blogia! ?

 • Teillä on varmasti ollut unohtumaton vuosi takana. Reissutyylinne vaikutti omaan makuuni sopivalta, sillä itsekin suosin mieluummin tutustumista paikkaan ajan kanssa, kuin vain pelkkien maiden bongausta. Jokainen kuitenkin tyylillään :).

  Voin hyvin samaistua fiilikseen, että mitä sitten. Vuoden jälkeen on saanut niin erilaista perspektiiviä asioihin ja reissu on muuttanut ihmisenä, niin tavallisen elämän rakentaminen voi olla taas omanlaisensa projekti. Toivotaan, että kaikki sujuu yhtä hyvin kuin koko reissukin 🙂

 • Kuulostaa siltä, että teillä on ihan huikea reissu takana! Ja teidän reissutyyli kuulostaa myös ihan samanlaiselta kuin meidän. Ei ehditty vuodessa kiertää edes kymmentä maata, mutta vietettiinkin sitten yhdessä maassa pitkiä aikoja ja saatiin paljon huikeita kokemuksia. Jännää seurata, mihin teidän matka jatkuu kotiinpaluun jälkeen. Meilläkin on vähän sama tilanne edessä tänä vuonna. Kesä aiotaan viettää Suomessa mutta sen jälkeen kaikki on taas täysin auki, mikä kannattaa kyllä tosiaan ajatella siltä kantilta että kaikki on mahdollista 🙂

  • Me ajateltiin tehdä tällainen pehmeä lasku Suomeen ja tultiin aluksi vain kuukaudeksi käymään. Jatketaan reissua kevään ja kesän ajan Euroopassa ja mietitään sitten, miten jatketaan vai palataanko Suomeen 🙂

 • Onnea kihlautumisesta! ? Vuosi reissaamista kuulostaa rankalta, mutta tuollainen hitaampi tempo ja maabongauksen unohtaminen kävisi minullekin. Mulla taitaa pisin reissu ilman pysyvää tukikohtaa olla kolmen kuukauden mittainen, ja siinäkin ajassa ehti tulla pieni reissuväsymys ja Netflix tuli tarpeeseen 😀

  • Kiitos paljon Terhi! Juu, ainakin meillä tällainen pidemmän ajan reissaaminen vaati hitaamman tahdin, jotta väsymystä ei tulisi niin usein. Tiedän kyllä reissaajia, jotka jaksaa kiertää tiukalla aikataululla pidemmän aikaa, mutta se menee mun mielestä jo suorittamisen puolelle 😀

 • Voi tiedän niin hyvin tuon tunteen, kun paluu lähestyy ja yksi vaihe elämästä päättyy. Ison unelman toteutumisen jälkeen ainakin itselläni arki iski vasten kasvoja aika kovaa, mutta onneksi nopeasti kaikkeen tottuu oikealla asenteella. Nauttikaa loppulomasta täysillä! 🙂

  • Me otettiin tällainen pehmeä lasku arkeen ja tultiin aluksi vain käymään Suomessa ja nauttimaan niistä parhaista asioista. Reissu jatkuu vielä kevään ja kesän ajan Euroopan kohteissa. Katsotaan, maltetaanko sen jälkeen palata kokonaan vai mitä tehdään.

 • Oih, epäilemättä mahtava vuosi takana! Mutta vähänkö se vuosi menee äkkiä, mulla on ainakin sellainen olo aina että eihän vuodessa ehdi mitään, varsinkin jos oleskelee aina pidempiä aikoja tietyissä kohteissa. Yks hujaus vain. Tuttua tuokin, että ei aina jaksa miettiä mitään reissutekemistä / näkemistä ”turistihommaa”, mutta just jotain aktiviteettia viikkoihin, ettei mene liikaa koneen äärellä nyhjäämiseksi 😛 Musta tuo on ihana tunne tuo epätietoisuus, koska just silloin kaikki on mahdollista eikä mitään poissuljettua! Teillä on varmasti hienoja juttuja eessä 🙂

  • Joo vuosi menee kyllä hujauksessa! Kyllähän se niin menee, että kun jostain luopuu ja tekee tilaa uudelle niin se mahdollistaa hienojen juttujen toteutumisen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.