Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Helpot vinkit, joilla voit säästää jopa 50€ kuukaudessa luopumatta mistään

 

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi tuntua tuskaiselta, jos mielikuvana on nykyhetken jostain kivasta luopuminen kaukaisten tulevaisuuden tavoitteiden takia. Säästää voi kuitenkin myös fiksuilla arkisilla tavoilla ilman, että tarvitsee käytännössä luopua mistään. Alla kolme vinkkiäni, joilla voit helposti kerryttää säästöä jopa 50€ kuukaudessa. Kun vinkit ovat käytössä ja rahaa jää säästöön, voit lukea myös aikaisemmin kirjoittamani tekstin, Tie vaurauteen alkaa sijoittamalla 50€ kuukaudessa. 

 

Kilpailuta erilaiset sopimukset

 

Harmittavan usein todellisuus on, että uudet asiakkaat saavat paremmat hinnat ja sopimusehdot kuin vanhat, joten erilaisten sopimusten kilpailuttaminen kannattaa. Oli kyse sitten vakuutuksista, sähköstä, netistä tai puhelinlaskusta, parhaat hinnat saa kun jaksaa kilpailuttaa sopimukset vuosittain. Itse olin tällä viikolla vaihtamassa puhelinliittymää paremman tarjouksen perässä kilpailevalle operaattorille kunnes sain nykyiseltä operaattorilta puhelun ja todella hyvän kilpailevan tarjouksen, joten päädyin jäämään nykyisen operaattorin asiakkaaksi. Säästöä kertyi yli kymppi kuussa ja liittymätyyppi parani! Jos talouteen kuuluu useampi ihminen, pelkästään puhelinliittymien kilpailuttamisella voi säästää useita kymppejä joka kuukausi.

 

 

Säästä vettä ja sähköä

 

Sähkö ja vesi myydään usein mittarin mukaan, eli maksat ennakolta arvioperusteisen summan, jota tasataan käytön mukaan tietyn ajanjakson jälkeen. Meidän asunnossamme vesimaksu on ollut 25€ per henkilö ja se on ollut hyvin lähellä toteutunutta kulutusta. Tiedän kuitenkin, että joillakin samankokoisilla asunnoilla tasattava määrä eli lisäkustannus per kuukausi on ollut jopa yli 30€. Me emme ole ottaneet veden- tai sähkönsäästämisestä erityisen tarkkaa agendaa vaan pyrimme käyttämään niitä järkevästi eli pesemään täysiä koneellisia, välttämään turhaa suihkussa lotraamista ja sähkölaitteiden luukuttamista. Pelkästään tällaisella ajattelumallilla on mahdollista säästää kymppejä joka kuukausi!

Nyt vuoden reissattuamme olemme vieläkin tehokkaampia veden kuluttajia. Matkustimme useissa paikoissa, joissa vesi oli kortilla tai jokaisesta suihkuminuutista piti maksaa erikseen, joten suihkussa ei tosiaankaan tullut lotrattua. Pesin hiukseni 2-in-1 shampoolla tai käytössä oli hiuksiin jätettävä hoitoaine/öljy, jotta hoitoainetta ei tarvinnut huuhdella erikseen. Ihan näin äärimmäisyyksiin ei välttämättä tarvitse jokaisen mennä, mutta omaa vedenkulutustaan kannattaa aina välillä pysähtyä miettimään. Meillä Suomessa ollaan etuoikeutetussa asemassa, sillä vettä riittää eikä meitä ole koulutettu erityiseen tarkkaavaisuuteen. Tilanne on kuitenkin hyvin erilainen monissa muissa maissa.

 

 

 

Syö useammin kasvispainotteisesti, vältä hävikkiä

 

Terveydellisistä, taloudellisista ja ympäristöllisistä syistä on kannattavaa lisätä kasvisruoan kulutusta. Meillä pyritään syömään koko ajan enemmän kasvisruokaa, joka voi olla esimerkiksi ruokaisa salaatti, keitto, wokki, pasta, risotto tai muu helposti valmistuva, edullinen ja terveellinen vaihtoehto. Kasvisruoka on usein edullisempaa kun korvaa lihan erilaisilla kasviproteiineilla kuten esimerkiksi linsseillä, herneillä, pavuilla tai pähkinöillä. Myös uusia kasviproteiinivalmisteita kuten härkis ja nyhtis löytyy hyvin, mutta näitä käyttämällä ei yleensä pysty säästämään ruuan hinnassa vaan hyöty on enemmänkin terveydellinen ja ympäristöllinen.

 

Kasvissyönnin lisäksi ruokahävikki on myös yksi merkittävä tekijä kulujen minimoinnissa. Jos heität päivittäin tai viikoittain ruokaa roskiin, joka joskus oli vielä syömäkelpoista, tulet helposti heittäneeksi useita kymppejä kuussa kankkulan kaivoon. Tätä voi vaikka käytännössä testatata merkkamalla ylös kuukauden ajan jokaisen roskiin heittämäsi ruuan hinnan. Hävikkiä voi pienentää esimerkiksi paremmalla ruokalajien suunnittelulla, jolloin kaupasta ei tule ostettua vähän sitä sun tätä. Yksi tuttavaperheemme kertoi suunnittelevansa ja tilaavansa viikon ruuat aina kerralla kotiinkuljetuksella. Vaikka kuljetus maksaa muutamia euroja, tulee säästöä loppujen lopuksi enemmän vähentyneen ruokahävikin ja lisääntyneen vapaa-ajan myötä.

 

Löytyykö sinulta jotain muita hyviä vinkkejä, joilla olet onnistunut säästämään ilman luopumista mistään?

 

 

Jutun kuvat ovat Islannista, jossa kävimme kesällä 2015.

Laita hyvä kiertämään:


2 thoughts on “Helpot vinkit, joilla voit säästää jopa 50€ kuukaudessa luopumatta mistään”

  • Lisäisin sopimusten kilpailuttamiseen myös asuntolainan kilpailuttamisen. Siinä voi säästää melko suuriakin summia vuodessa! Lisäksi suunnittelemalla kauppareissut huolella etukäteen ja ostamalla kerralla viikon ostokset säästää ruokakuluissa – sekä heräteostosten vähenemisellä että vähikin pienenemisellä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.