Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Sijoittamisen kauhut ja miten niistä selviää

Sijoittamiseen liittyy monia pelkoja ja kauhukuvia, jotka saattavat estää tai ainakin hidastaa sijoittamisen aloittamista. Kuten monessa muussakin asiassa, myös sijoittamisessa epätietoisuus aiheuttaa suurimmat pelot. Vaikka olen opiskellut kansantalouden ja rahoituksen kursseja osana kauppatieteiden opintojani, silti sijoittamisen aloittaminen pitkään säästämilläni rahoilla jännitti ja pelotti. Kerron nyt alla, miten erilaisiin sijoittamisen kauhuihin kannattaa varautua ja suhtautua, jotta ne eivät pääse vaikuttamaan liikaa.

 

 

Miten selvitä pörssiromahduksesta

 

Pörssiromahduksella pelotellaan säännöllisin väliajoin talousmedioissa ja tottahan se on, että pörssikurssit ovat tähän mennessä tehneet sahaavaa liikettä, jolloin aina tasaisin väliajoin kurssit tulevat myös alas. Kun tiedostat ja hyväksyt tämän asian, voit myös varautua siihen, jolloin sen tapahtuessa sinun ei tarvitse menettää yöuniasi.

 

Paras tapa huolehtia omien sijoitusten menestymisestä myös pörssiromahduksen aikaan on varmistaa tarpeeksi hyvä hajauttaminen säästöillesi. Kun teet sijoituksia tasaiseen tahtiin välittämättä kurssien heilunnasta, tulet ostaneeksi sijoituksia niin matalilla kuin korkeillakin kursseilla. Tästä ei kannata piensijoittajan murehtia vaan todeta, että saat sijoituksia keskimäärin hyvällä kurssilla. Kurssiheilahteluita on käytännössä mahdotonta arvata ja he, jotka yrittävät ovat valmiita ottamaan suuren riskin. Tavalliselle tallaajalle sijoitusten ajoittaminen on mahdotonta, joten ajallinen hajauttaminen pienentää riskiä ja tekee kohtuullisten tuottojen saavuttamisesta todennäköisempää.

 

Miten välttää säästöjen menettäminen pörssissä

 

Edellä mainitun ajallisen hajauttamisen lisäksi kannattaa ehdottomasti toteuttaa hajauttamista myös eri sijoituskohteisiin. Mikä on riittävä määrä hajauttamista on vaikeampi kysymys, johon löytyy varmasti jokaiselta sijoittamisen ammattilaiselta oma näkemyksensä. Itse olen hajauttanut sijoituksiani useampiin pörssiosakkeisiin, jotka toimivat eri toimialoilla ja eri markkina-alueilla. Näiden lisäksi olen sijoittanut muutamiin rahastoihin. Hajauttamista voi toteuttaa myös sijoittamalla osan esimerkiksi asuntoihin, metsään tai vaikkapa kultaan. Oikeita ja vääriä ratkaisuja ei hajauttamiseen liittyen löydy vaan jokainen etsii itselleen sopivimmat vaihtoehdot.

 

Hajauttamisen ideana on välttää kaikkien munien laittamista samaan koriin. Jos laitat kaikki säästösi yhden hevosen varaan, on suurempi vaara menettää iso osa vaivalla kerätyistä säästöistä. Toisaalta tällöin on myös mahdollisuus tienata isot voitot, mutta muistathan, että riski ja tuotto kulkevat aina käsikädessä.

 

Jatkuva rahan, säästämisen ja sijoittamisen miettiminen tuntuu ylivoimaiselta

 

Monille aloittelijoille sijoittamisen opiskelu voi tuntua ylivoimaiselta, sillä erilaista tietoa löytyy aiheeseen liittyen loputtomasti. Tällöin voi tuntua, että rahan, säästämisen ja sijoittamisen miettiminen ja opiskelu tuntuu jatkuvalta ja liian kuormittavalta kaiken muun elämän lisäksi. Tällöin kannattaa muistuttaa itselleen, että on tärkeintä tehdä edes jotain asiaan liittyen eikä edes yrittää ottaa kaikkea haltuun. Aloitteleville sijoittajille löytyy paljon vinkkejä ja apua ja näillä pääsee jo loistavasti alkuun. Monille tämä sijoittamisen taso myös riittää mainiosti eikä sijoittamisessa tarvitse välttämättä koskaan mennä sen syvemmälle. Monimutkaiset sijoitusratkaisut eivät ole tae paremmista tai varmemmista tuotoista.

 

Jos säästämisen ja sijoittamisen miettiminen tuntuu ylivoimaiselta, kannattaa säästäminen ja sijoittaminen automatisoida. Kun oma talous eli tulojen ja menojen määrä on hyvin hanskassa voit tehdä automaattiset tilisiirrot omille säästö- ja sijoitustileille. Rahastoihin voi myös tehdä automaattisia säästösuunnitelmia tai voit päättää sijoittavasi kertyneet säästöt vaikka aina kolmen kuukauden välein. Tällöin säästämistä ja sijoittamista ei tarvitse miettiä koko ajan. Lisää säästämisen ja sijoittamisen automatisoinnista olen kirjoittanut esimerkiksi Edullisin tapa aloittaa sijoittaminen ja Sijoittaminen on tylsää -jutuissa.

 

Pelottaako joku muu sijoittamiseen liittyvä asia?

 

 

Laita hyvä kiertämään:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.