Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Rahastoja vai osakkeita? Kummat sopisivat sinulle parhaiten?

Yksi ikuisuuskysymyksistä sijoittamiseen liittyen on, sijoittaako rahastoihin vai osakkeisiin. Kysymyshän on hieman hassu, sillä oikeaa vastausta siihen ei tietenkään ole ja monet sijoittavat molempiin tai useampiin eri sijoituslajeihin. Suosittuja sijoitusmuotoja löytyy näiden lisäksi myös monia muitakin kuten vaikkapa asunnot tai metsä muutamia mainitakseni. Osakkeet ja rahastot ovat kuitenkin ne suosituimmat sijoitusmuodot, joten puhutaan niistä hetki lisää.

 

Osakkeet

 

Käsittelen tässä kohtaa vain pörssiosakkeita eli pörssissä noteerattujen yhtiöiden osakkeita. Lisää osakesijoittamisesta olen kirjoittanut muun muassa täällä ja täällä.

 

Edut:

-Osakkeiden yhtenä etuna pidetään niiden selkeyttä. Kun ostat yhtiön osakkeen, tiedät täsmälleen mitä saat ja mihin hintaan. Osake käsitteenä on selkeä hahmottaa, saat sillä omistusosuuden yhtiöstä. Toki osakkeetkin eroavat keskenään muodollisesti. Osalla yhtiöistä on erilajisia osakkeita, jota ratkaisevat muun muassa, millainen äänioikeus osakkeeseen kuuluu.

 

-Osakkeita on helppo ostaa ja myydä pörssissä, käytännössä omalta tietokoneelta päivän hintaan. Vaikka osa osakkeista voi olla hieman harvemmin vaihdettuja eli niillä tehdään vähemmän kauppaa, löytyy varsinkin pienille määrille osakkeita aina ostajia ja myyjiä eikä niiden kanssa toimiminen ole monimutkaista. Itse käytän osakekauppaan Nordnetin palvelua.

 

-Osakeyhtiöitä on helppo seurata ja vertailla. Osakeyhtiöihin pätee tietyt ilmoitus- ja viestintävelvollisuudet, joten löydät paljon yhtiöihin liittyvää tietoa eri kanavista. Toki jotkin yhtiöt hoitavat tiedottamisen paremmin ja laajemmin kuin toiset, mutta perusperiaatteena on, että jokaisesta pörssiin noteeratusta yhtiöstä löydät yhtäläiset tiedot niin erilaisista tunnusluvuista kuin tulevaisuudennäkemyksistäkin. Osakkeista löytyy hyvin tietoa esimerkiksi Inderesiltä.

 

Haitat:

-Osakkeiden ostaminen maksaa jonkin verran (yleensä noin 5-10 euroa per kauppa) välittäjästä riippuen, joten aivan pienillä summilla kuten muutamilla kympeillä ei suoraan osakesijoittamiseen kannata lähteä mukaan, sillä sijoittamisen kulut syövät helposti pienissä summissa sijoittamisen tuotot. Osakesijoittamisen vinkkejä aloittelijoille löytyy lisää täältä.

 

-Yksittäisissä osakkeissa on iso riski. Yksittäisen osakkeen kurssi voi nousta tai laskea rajustikin, joten osakesijoittamiseen liittyy aina riski. Riskiä voidaan pienentää muun muassa hajauttamalla, josta olen kertonut lisää täällä. Riskiä ei voi kuitenkaan kokonaan poistaa vaan jokaisen sijoittajan tulee hyväksyä, että on myös mahdollista hävitä rahaa.

 

-Osakesijoittaminen vaatii perehtymistä. Koska osakesijoittamiseen sisältyy iso riski, on riskiä pienentääkseen kannattavaa käyttää aikaa eri yhtiöihin perehtymiseen. Toki jotkin sijoittajat voivat menestyä myös ”perstuntumalla” sijoittamalla (varsinkin nousukaudella), mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää, että pitkäjänteiseen menestymiseen osakesijoittamisessa vaaditaan jonkin verran opiskeluaikaa.

 

Rahastot

 

Rahastoja löytyy moneen junaan, joten niitä on vaikea niputtaa vain yhden kategorian alle. Lisäksi etujen ja haittojen kertominen yleisestä ”rahastot” kategoriasta vaatii jonkin verran yksinkertaistamista, joten huomioithan tämän.

 

Edut:

-Rahastoon sijoittamalla saat automaattisesti hajautusta sijoituksellesi. Jos kyseessä on esimerkiksi osakerahasto, joka sijoittaa useiden eri yritysten osakkeisiin, saat yhdellä rahasto-osuudella hajautuksen moneen osakeyhtiöön. Rahastoja löytyy erikoistuneena esimerkiksi eri toimialoille tai markkina-alueille, joten sijoittamalla kyseisiin rahastoihin saat myös helposti hajautusta kyseisille alueille tai aloille.

 

-Rahastoissa on pienemmät riskit. Hajautuksen ansiosta myös riskit pienenevät kun sijoitat rahaston kautta useisiin kohteisiin yksittäisten yhtiöiden osakkeiden sijasta. Rahastojenkin riskit vaihtelevat, joten ennen sijoitusta perehdythän huolella rahastoesitteeseen, jotta ymmärrät kyseisen rahaston riskitason.

 

-Rahastoihin sijoittaminen voi olla edullista. Rahastojen kulut vaihtelevat paljonkin, joten tutustu huolella kuluihin ennen sijoittaista. Rahastojen kuluista olen kirjoittanut enemmän täällä. Rahastoista löytyy kuitenkin myös vaihtoehtoja, joiden kulut ovat todella maltilliset tai jopa nolla. Toki maksat aina rahasto-osuudesta sijoittamasi summan verran, mutta tämän lisäksi maksat usein myös erilaisia välitys- ja hallinnointikuluja. Nämä kulut vaihtelevat paljon, mutta ovat yleensä edullisimpia passiivisissa indeksirahastoissa.

 

Haitat:

-Rahastojen juoksevat kulut voivat syödä ison osan tuotoistasi. Joissain rahastoissa juoksevat kulut voivat olla usean prosentin luokkaa. Yksinkertaistettuna jos rahasto tuottaa 5% vuodessa ja maksat 3% kuluja, saat sijoituksellesi vain 2% tuottoa.

 

-Rahastoja voi olla haastava vertailla. Rahastoja löytyy monenlaisia, ja usein niihin tarkkaan perehtyminen vaatii monisivuisten rahastoesitteiden lukemista, jotta ymmärrät täsmälleen, mihin olet sijoittamassa. Tästä syystä esimerkiksi erilaiset indeksirahastot voivat olla aloittajille sopivia, sillä niiden periaate on helppo ymmärtää.

 

-Rahastoissa voi olla pienemmät tuotot. Yksi sijoittamisen perusperiaatteista on, että riski ja tuotto menevät käsikädessä. Hajautuksen takia rahastoissa on yleisesti matalammat riskit, mutta myös matalammat tuotto-odotukset. Kun sijoitus hajautuu usean kohteen välillä, tasoittuu niin voitot kuin tappiotkin ja jäljelle jää näiden yhteissumma.

 

 

Osake- ja rahastosijoittamiseen liittyen on kyselty paljon perusvinkkejä, joten toivottavasti näistä yksinkertaistuksista oli hyötyä oman sijoitusstrategian pohtimisessa. Toki näihin väittämiin löytyy aina myös perusteltuja vastaväitteitä, joten ihan näin mustavalkoisia asiat harvemmin ovat kuten sijoittamisessa yleisestikin on tapana.

 

Haluaisitko tietää jotain lisää erityisesti rahastoista tai osakkeista tai kenties jostain ihan muusta?

 

 

Laita hyvä kiertämään:


1 thought on “Rahastoja vai osakkeita? Kummat sopisivat sinulle parhaiten?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.