Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Reissuelämän tylsempi arki

Siitä hetkestä kun pakkasimme tavaramme laatikkoihin ja lähdimme maailmalle matkalaukkujen kanssa on nyt 13 kuukautta. Elämänmuutos oli meidän unelma, jota lähdimme toteuttamaan reissaamalla vuoden verran toisella puolella maapalloa. Ulkopuolisille meidän tämänhetkinen elämäntyyli voi vaikuttaa pelkältä auringonpaisteelta ja nautiskelulta (en kiellä etteikö se myös sitä olisi), mutta kuten kaikissa asioissa, myös tästä löytyy niin ne hyvät kuin huonotkin puolensa.

Olemme parhaillaan Espanjassa viettämässä kevättä ja näillä suunnilla oleskelemme kesään asti, jolloin koittaa seuraava Suomi-vierailu. Syksystä eteenpäin suunnitelmamme ovat taas auki. Lisää viime vuoden matkareitistämme ja kokemuksistamme löydät muun muassa täältä.

 

 

Totuus rahankäytöstä:

Mitä tällainen elämäntyyli sitten maksaa? Majoituksesta maksamme täällä Espanjassa keskimäärin noin 40€ per yö (tekee 1200€ kuussa). Olemme majoittuneet pääasiassa Airbnb:ssä ja seuraavien viikkojen aikana teemme myös muutamia talovahtikeikkoja, joissa majoitus on ilmaista eläintenhoitoa vastaan. Tällä tavalla tulemme säästämään noin kuukauden majoituskulut. Yksi tämän elämäntyylin tylsistä puolista on, että majoitus vaihtuu usein ja saattaa välillä olla vähän mitä sattuu. Vaikka asunnot olisivatkin ihan siistejä ja laadukkaita, alkaa majapaikan jatkuva vaihtaminen välillä myös kypsyttämään.

Syömme paljon ulkona, sillä valikoimaa riittää ja hyvä ruoka on yksi meidän lempiharrastuksistamme. Ulkona syöminen tuntuu kuitenkin kukkarossa, vaikkakin paljon vähemmän kuin Suomessa. Silti se on yksittäisistä menoeristä majoituksen jälkeen toiseksi isoin. Syömme paljon ulkona osittain myös siksi, että ”kotona” kokkaaminen ei aina huvita, sillä asuntojen keittiöiden taso vaihtelee emmekä jokaiseen paikkaan viitsi ostaa laajasti erilaisia raaka-aineita ja mausteita, joita ei pysty kantamaan mukana seuraavaan paikkaan. Kämpillä kokkaamamme ruoat ovat siksi usein simppeleitä salaatteja, pastoja ja keittoja. Tämä on vienyt omat kokkailuinspiraatiot aika lailla nolliin, mutta yritän ajatella, että joku päivä meillä on taas pysyvämpi paikka, jossa voi kokkailla oman maun mukaan.

Kuukausittaiset elinkustannuksemme ovat täällä reissussa silti pienemmät kuin Suomessa. Välillä pennin venyttäminen ja kukkaron kiristäminen ahdistavat, toisaalta on ollut hienoa huomata kuinka vähällä voi pärjätä ja elää silti mukavaa elämää. Monet saattavat kuvitella, että olemme varakkaita, jotta pystymme elämään näin. Pitää toki paikkansa, että meillä oli ja on edelleen säästöjä, jotka osittain mahdollistavat meidän tämänhetkisen elämäntavan. Säästöillä ei kuitenkaan elele loppuelämää vaan muitakin tuloja pitää hankkia. Olemme myös vuokranneet Suomen asuntomme, josta jää käteen muutamia satasia kuukaudessa. Tämän lisäksi teemme molemmat töitä yrittäjinä, josta kerron alempana lisää.

 

 

Totuus työelämästä:

Olemme molemmat yrittäjiä ja teemme töitä täältä reissusta. Asiakkaat ovat pääasiassa suomalaisia, joten työt tehdään etänä. Homma toimii kivasti, mutta eihän mikään työ ruusuilla tanssimista ole. Välillä on vaikea löytää työmotivaatiota kun ulkona paistaa aurinko (täällä paistaa usein!) ja kivaa tekemistä löytyisi vaikka kuinka paljon. Toisaalta oman työn johtaminen ja työhön tarttuminen voi tuntua hankalalta ilman päivittäisiä rutiineja. Kun paikka vaihtuu usein, vaihtuu aina osittain myös rutiinit. Tavoitteena onkin pikkuhiljaa löytää pysyvämpää paikkaa jossa viihtyisimme pidempään paikallamme. Osittain myös siksi, että töihin pystyisi alkaa panostamaan taas enemmän ja miettimään tulevia urakuvioita.

Yrittäjänä toimiminen ei täällä auringossa ole sen rentouttavampaa kuin kotonakaan vaikka päivää saakin mukavasti rytmitettyä terassilounailla. Epävarmuus tulevista töistä ja töiden pirstaleisuus tuntuvat yhtä stressaavilta niin täällä kuin Suomessakin. Projektien hankkiminen näin ”etänä” on myös haastavaa. Työkuviot tulevat jatkossa määrittelemään myös yhä enemmän, missä päin tulemme jatkossa viettämään aikaa. Viime vuosi mentiin pääasiassa matkustamisen ehdoilla ja tänä vuonna olisi tarkoitus laittaa taas enemmän fokusta töihin.

 

 

Totuus omasta hyvinvoinnista:

Myös reissuelämässä on välillä tylsiä päiviä ja päiviä, jolloin mikään ei huvita eikä mitään jaksaisi tehdä. Hetkestä ei jaksa koko ajan nauttia ja tulevaisuutta stressaa samalla lailla kuin missä tahansa muussakin tilanteessa. Reissuelämässä harmittaa välillä myös se, että hyvinvoinnista huolehtiminen kuten liikunta ja ruokavalio on epäsäännöllistä ja niissä on vaikea ylläpitää samanlaisia rutiineja kuin kotona. Hyvinvointiin ja jaksamiseen vaikuttaa myös se, että kavereita näkee harvoin. Pipoa saattaa välillä kiristää, koska suurimman osan ajasta ainoa juttelukaveri on oma puoliso.

Tunnen kuitenkin olevani todella etuoikeutettu, koska voin tällä hetkellä elää näin. Vaikka töitä sen eteen on tehty paljon, ymmärrän ettei kaikki valinnat ole aina pelkästään itsestä riippuvaisia. Toisaalta havahdun aina välillä ajattelemaan, että olenko onnellinen. Onko tämä elämäntyyli tehnyt minut onnellisemmaksi kuin entinen elämäntyylini? Ei välttämättä, eikä se ollutkaan tavoitteena, sillä onnellinen voi olla missä tahansa. Uskon, että kaikkea tapahtunutta ei pysty ymmärtämään juuri siinä hetkessä vaan asioita jää hautomaan ja ne ymmärtään paremmin vasta myöhemmin elämän varttuessa ja antaessa lisää perspektiiviä. Olen todella onnellinen siitä, että uskalsimme lähteä tekemään niitä asioita elämässämme, jotka tuntuivat sillä hetkellä hyvältä emmekä jääneet sitkuttelemaan ja myöhemmin jossittemaan.

 

Laita hyvä kiertämään:


1 thought on “Reissuelämän tylsempi arki”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.