Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Sijoittamatta jättämisen hinta

 

Monissa elämäntaito-oppaissa ja vastaavissa kehotetaan elämään niin, ettei tekemättömiä asioita tulisi myöhemmin kaduttua. Ajattelen itse usein samalla lailla kun pohdin, mitä asioita lähtisin edistämään elämässäni. Vaihtaako työpaikkaa, asuntoa tai parisuhdetta, päätöstä voi helpottaa jos osaa kuvitella vuosia eteenpäin. Miltä elämä voisi näyttää tämän päätöksen kanssa kymmenen tai kahden kymmenen vuoden päästä?

 

 

 

 

Sijoittamatta jättämisen hinta

 

Jos pohdit edelleen, pitäisikö aloittaa sijoittamaan vai ei, on sijoittamatta jättämisen hinta helppo laskea. Lasketaan esimerkiksi 50€ kuukausisijoituksella ja 5% tuotto-odotuksella, 20 vuoden päästä voit havahtua siihen, että voisit olla noin 20 000 € varakkaampi, josta kertyneen koron osuus on noin 8 000 €. Eli 20 vuodessa sijoittamatta jättämisen hinta olisi 8 000 € menetettyjä korkotuloja. Tämä toki vain jos olet nyt aloittanut säästämään ja sijoittamaan. Lisää korkoa korolle laskelmista voit lukea muun muassa täältä.

 

 

50€ voi tuntua pienelle summalta monelle meistä, sellaiselle joka on helppo kadottaa nopeaan vaatekaupassa käyntiin tai perjantain baari-iltaan. Pitkällä aikavälillä tästäkin summasta kertyy kuitenkin merkittävä pesämuna, jolla voi toteuttaa vaikka millaisia haaveita. Minkä unelman itse haluaisit toteuttaa viimeistään 20 vuoden päästä?

 

 

 

 

Toteutumattomien unelmien hinta

Olen aikaisemminkin kirjoittanut, että tunnen olevani todella onnekas ja etuoikeutettu, sillä pystyn toteuttamaan omia unelmiani. Matkustaminen avaa silmät sille, että maailmassa meitä on loppujen lopuksi melko pieni porukka, joka näin pystyy vapaasti tekemään.

 

Jos näet edessäsi vain rajoituksia tai esteitä, kannattaa välillä ottaa pari askelta ulospäin omasta kuplasta ja katsoa asioita hieman laajemmalta perspektiiviltä. Huomaan itsekin ajautuvani välillä ahtaaseen putkinäköön, joka näkee vain tietynlaisia mahdollisuuksia ja niidenkin edessä valtavia esteitä ylitettäväksi. Kuitenkin, jos olet siinä tilanteessa, että sinulla on mahdollisuus lukea tätä tekstiä ja ihan tosissasi pohtia, pitäisikö sinun aloittaa säästäminen ja sijoittaminen, olet jo pitkällä.

 

Toteutumattomien unelmien hintaa on vaikeampi laskea kuin sijoittamatta jättämisen, mutta voin vakuuttaa, että se on paljon siihen vaadittavaa rahasummaa suurempi. Olin säästänyt vuoden kestävää maailmanympärimatkaa varten noin 20 000€, mutta kokemuksen arvo oli lopulta mittaamattoman arvokas. Se on jotain, johon tulemme loppuelämämme palaamaan ja muistelemaan niin auringonnousua tulivuoren päällä kuin ryhävalaiden kanssa uimistakin.

 

 

Laita hyvä kiertämään:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.