Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Vastuullinen sijoittaminen – perusteet

Mitä vastuullinen sijoittaminen on ja mitä siitä pitää ymmärtää, jotta pystyy aloittamaan vastuullisen sijoittamisen? Muuan muassa tällaisia kysymyksiä olen saanut aloitettuani kirjoittamaan tätä blogia, joten on vihdoin aika vastata näihin kysymyksiin.

 

Vastuullinen sijoittaminen on tällä hetkellä kuuma puheenaihe. Sijoittaminen kiinnostaa yhä useampia ja monille eettiset ja vastuulliset arvot ovat tärkeitä kaikissa kulutuspäätöksissä. Pohdin vastuullisuuskysymyksiä jonkin verran tehdessäni niin sijoituspäätöksiä kuin kulutuspäätöksiäkin. En koe olevani näissä mallioppilas vaan vastuullisuusskaalan jossakin keskivaiheilla, ehkä hieman enemmän vastuulliseen päähän kallellaan. Olen aikaisemmin kirjoittanut muun muassa tavaran ostamisen vähentämisestä, jota olen toteuttanut jo pitkään.

 

Koen, että vastuullisuus, eettisyys ja ekologisuus ovat haasteellisia puheenaiheita, sillä niissä ei ole selkeitä määreitä, joiden avulla voitaisiin vertailla, että jokin asia olisi esimerkiksi kymmenen kertaa vastuullisempaa kuin jokin toinen. Kaikki riippuu kokonaisuudesta ja näkökulmasta. Esimerkiksi Neste valittiin maailman toiseksi vastuullisimmaksi yritykseksi, mutta samaan aikaan se on yksi maailman viidestä suuresta palmuöljyn tuottajasta. Olen nähnyt Borneon sademetsiin hakatut palmuöljyplantaasit omin silmin, joten olen päättänyt olla sijoittamatta suoraan Nesteeseen. Toisaalta Neste kuuluu OMXH25 indeksiin, johon taas olen sijoittanut, joten aivan yksinkertaisia nämä asiat eivät ole. Muita aloja, joita tietoisesti välttelen ovat esimerkiksi turkis-, lihanjalostus ja tupakka.

 

 

 

 

Mitä sitten on vastuullinen sijoittaminen?

 

Kansantajuisesti sen voisi ajatella olevan kuten mikä tahansa muukin vastuullinen asia; tavara tai palvelu, jossa minimoidaan ympäristölle ja sidosryhmille aiheutuva haitta tai pyritään aktiivisesti tekemään maailmasta parempi paikka. Vastuullisessa sijoittamisessa käytetään termiä ESG, joka sisältää ympäristön ja sosiaalisten aspektien lisäksi hallintotapa eli governance teemat kuten verojenmaksun ja korruptionvastaisen toiminnan.

 

Vastuullisesta sijoittamisesta haastavan teeman tekee se, että ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa määritellä vastuullinen sijoittaminen vaan jokainen sijoittaja joutuu itse pohtimaan, mitä vastuullisuus hänelle tarkoittaa ja miten sitä haluaa sijoittamisessa toteuttaa. Ei voida siis yksiselitteisesti rajata, että jokin sijoituskohde olisi täysin vastuullinen ja toinen vastuuton. Meillä kaikilla on omat arvomme, joiden mukaan pohdimme, miten jokin sijoituskohde sopii niihin. Toisaalta voit sulkea pois sellaiset kohteet, joihin et ainakaan halua sijoittaa ja toisaalta sijoittaa ja tukea sellaisia kohteita, joiden avulla haluat mahdollisesti saada muutosta aikaan. Vastuullista sijoittamista voi harrastaa kaikissa omaisuuslajeissa kuten esimerkiksi vaikkapa osakkeissa, rahastoissa, asunnoissa ja metsässä.

 

Vastuullisen sijoittamisen suosio näkyy jo yhtiöiden raportoinnissa sekä toivottavasti myös heidän konkreettisessa toiminnassaan. Tilikaudesta 2017 eteenpäin vastuullisuusraportointi tuli pakolliseksi. Raportointia koskeva EU-direktiivi koskee ”yleisen edun kannalta merkittäviä” yhtiöitä, joiden henkilöstön määrä on yli 500 sekä tase yli 20 miljoonaa euroa tai liikevaihto yli 40 miljoonaa euroa.

 

Vastuullista sijoittamista Suomessa edistää Finsifjoka tarjoaa paljon tietoa ja erilaisia tapahtumia vastuullisesta sijoittamisesta kiinnostuneille.

 

 

Miten voin vaikuttaa sijoittamalla?

 

Monille motiivi vastuulliseen sijoittamiseen on halu vaikuttaa yritysten toimintaan ja sitä kautta varmistaa parempi maailma meille kaikille. Vastuullisen sijoittamisen suosion kasvu kannustaa yrityksiä kehittämään toimintaansa entistäkin kestävämpään suuntaan. Mielestäni jo pelkkä vastuullisuudesta puhuminen ja siitä keskustelun käyminen vievät meitä oikeaan suuntaan, sillä yrityksien on pakko alkaa ottamaan kantaa näihin asioihin.

 

Vastuullista sijoittamista voi harrastaa rajaamalla sijoituksistaan pois omasta mielestään erityisen vastuuttomat kohteet. Toisaalta aktiivisempaa vaikuttamisen mahdollisuutta voi käyttää valitsemalla varta vasten kohteita, joissa sijoitetulla rahalla on aktiivinen tarkoitus tehdä maailmasta parempi paikka. Tällaisia sijoituskohteita voisi olla esimerkiksi erilaiset joukkorahoituskampanjat, joissa kerätään yksityisiltä sijoittajilta pääomaa erilaisiin kehityshankkeisiin kuten vaikkapa kestävän energiantuotannon tai kehitysmaiden infrastruktuurin rakentamiseen.

 

 

Onko vastuullinen sijoittaminen kannattavaa sijoitustoimintaa?

 

Aiheesta tehty tutkimus vahvistaa, että vastuulliset sijoituskohteet tuottavat jopa hieman paremmin kuin tavalliset sijoitukset. Täysin en lähtisi asiaa kuitenkaan yleistämään eikä kannata uppoutua siihen mielikuvaan, että kaikki vastuulliset sijoituskohteet olisivat hyviä sijoituksia. Oli sijoituskohde erityisen vastuullinen tai ei, kannattaa silti muistaa sijoittamisen perusperiaatteet ja perehtyä kohteisiin, niiden tuotto-odotuksiin, riskiin ja hajautusmahdollisuuksiin huolella.

 

 

Millaisia vastuullisen sijoittamisen kohteita on olemassa?

 

Kuten aikaisemmin mainitsin, vastuullisesti voi sijoittaa missä tahansa sijoituslajeissa. Suorissa osakesijoituksissa joudut itse määrittelemään, mitä vastuullisuus sinulle merkitsee ja rankata yrityksen vastuullisuusjärjestykseen sen määritelmän mukaan. Toki erilaiset tahot tekevät myös arvioita yrityksistä, joista voi katsoa apua omaan pohdintaan. Jos omistat osakkeita suoraan, on sinulla mahdollisuus vaikuttaa yrityksen toimintaan esimerkiksi osallistumalla yhtiökokouksiin.

 

Jos on kiinnostunut vastuullisesta rahastosijoittamisesta, Morningstar-palvelu antaa rahastoille luokituksia niiden vastuullisuuden perusteella ja suomalaiset yritykset voivat hakea myös Joutsenmerkkiä. Lisäksi on olemassa esimerkiksi erilaisia kestävän kehityksen teemarahastoja ja etf:iä eli pörssinoteerattuja rahastoja. Jälleen joudut kuitenkin pohtimaan, ovatko nämä tavat määritellä vastuullisuus juuri sinun arvojesi mukaista. Toisaalta, jos vastuullisuusahdistus iskee, etkä osaa päättää, mitä vastuullisuus sinulle tarkoittaa, ei näistä valmiiksi rankatuista vastuullisuusratingeista voi haittaakaan olla. Rahastojen kohdalla suosittelen kuitenkin perehtymään kunnolla rahaston sisältöön ja kuluihin ennen sijoittamista. Kalliiden rahastojen kohdalla voi muuten olla, että sijoittaminen vaihtuu hyväntekeväisyystyöksi kun korkeat kulut syövät tuottosi.

 

En muista enää, mistä löysin tämän lauseen, mutta se tiivistää mielestäni vastuullisen sijoittamisen hyvin:

”Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa sijoittaa vastuullisesti, ja erilaisia lähestymistapoja voi hyödyntää myös samanaikaisesti. Olennaista on perehtyä sijoituskohteeseen kunnolla.”

 

Kiinnostaako vastuullinen sijoittaminen sinua? Onko sinulla kysymyksiä aiheeseen liittyen, joihin toivoisit vastauksia? Laita kommenttia tänne blogiin tai tule keskustelemaan Säästöistä Unelmiksi Facebook-ryhmään.

 

 

Laita hyvä kiertämään:


1 thought on “Vastuullinen sijoittaminen – perusteet”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.