Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Vaurastumiseen tarvitset muutakin kuin palkkatulot

Haaveiletko rikkaammasta tulevaisuudesta? Siitä, että voisit joskus tulevaisuudessa tehdä juuri niitä asioita, mitä huvittaa ja toteuttaa unelmiasi? Moni meistä haaveilee, mutta tulee harvoin miettineeksi, että tähän tavoitteeseen pääseminen vaatii muutakin kuin konttorilla 9-5 ahkeroimisen.

 

En ole koskaan ajatellut rikastumista rahasummana. Niin, että sitten kun tililläni on miljoona euroa, voin sanoa olevani rikas (tähän kohtaan huomio, jos minulla olisi miljoona euroa, en makuuttaisi sitä tililläni). Minulle rikkaus tarkoittaa vapautta. Siksi koen olevani äärimmäisen rikas kun olen viimeisen vuoden ajan voinut mennä ja tehdä vapaasti mitä huvittaa vaikka tililläni ei ole koskaan aikaisemmin ollut yhtä vähän rahaa kuin nyt.

 

 

 

Ei ne suuret tulot vaan pienet menot

 

Yleinen totuus on, että palkkatöillä ei Suomessa pääse rikastumaan, siitä pitää verotus ja yleiset elinkustannukset huolen. Jos silmissäsi siintää tulevaisuuden parempi kuukausipalkka, josta ajattelet että sinulla tulee olemaan rahaa vaikka mihin, valitettavasti rahalla on tapana hävitä samassa tahdissa kuin sitä tuleekin jos siihen ei oikeasti kiinnitä huomiota. Vaurastumisessa pätee sääntö, ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot.

 

Jos tällä hetkellä elää palkasta toiseen niin, ettei säästöön saati sijoituksiin jää mitään, ei koskaan tule vaurastumaan, sillä tulojen noustessa myös menot kasvavat. Hankitaan isompi asunto, parempi auto, hienommat lomamatkat, remontoidaan ja sisustetaan kotia. Tulevalle rahalle on helppo keksiä käyttöä ja tällä tyylillä kaikki tuleva raha palaa kulutukseen saman tien eikä nousseesta palkasta huolimatta tulevaisuus näytä yhtään vauraammalta.

 

Heräsin itse tähän todellisuuteen toden teolla muutamia vuosia sitten. Olin hyväpalkkaisessa työssä ja rahaa jäi kulutukseen mukavasti. Joka kuukausi keksin uutta shoppailtavaa, mutta en tullut sen onnellisemmaksi vaikka koti pursusi kauniita tavaroita ja kaappi kalliita vaatteita. Tavoitteeni ja unelmani oli aina jossain isommassa, ja ymmärsin, etten tulisi sitä tätä menoa koskaan saavuttamaan. Rahan kuluttaminen tässä hetkessä ei tehnyt minusta onnellisempaa, mutta ymmärsin, että sen säästäminen ja sijoittaminen mahdollistaisi tulevaisuudessa sellaisten asioiden saavuttamisen, jolla olisi minulle oikeasti merkitystä.

 

 

 

Vaurastuminen vaatii riskinottoa

 

Perinteisissä sijoitusoppaissa muistutetaan aina, että vaurautta voi kerryttää vain ottamalla riskiä, lähtemällä esimerkiksi yrittäjäksi tai sijoittamalla, sillä monella meistä ei tule olemaan ainutlaatuista kykyä, jolla voisi tienata palkkatöissä valtavia summia. Vain rahalla voi tehdä lisää rahaa. Laskisin itse yrittämisen osaksi sijoittamista, sillä yrittämisessä omistat osuuden yrityksestä, joka on sinulle sijoitus samalla lailla kuin esimerkiksi osakesijoittamisessakin. Yrittäjänä olet kuitenkin myös omalla työpanoksellasi edesauttamassa sijoituksen kasvamista.

 

Olen puhunut korkoa korolle-efektistä moneen otteeseen, ja oletan, että jos olet pitkäaikaisempi lukijani, osaat sen määritelmän jo unissasikin. Kun itse heräsin kuluttamisen järjettömyyteen ja korkoa korolle efektin mahtavuuteen, olen siitä hetkestä lähtien laittanut palkastani yhä isomman siivun säästöihin ja sijoituksiin. Poislukien kulunut vuosi, jolloin olen pääasiassa elänyt säästöilläni ja uudet säästöt ja sijoitukset ovat olleet jäähyllä. Ajatteluni rahaa kohtaan muuttui kun uskalsin lähteä tavoittelemaan unelmiani. Kun mielessä on jokin isompi, merkityksellinen tavoite, on pienemmistä merkityksettömistä kuluista helpompi säästää.

 

Sijoittamisen ei kuitenkaan tarvitse olla erityisen riskikästä ollakseen kohtuullisen hyvin tuottavaa. Toki riski ja tuotto kulkevat käsikädessä ja pienellä riskillä saa yleensä pienemmän tuoton. Meille tavallisille säästäjille ja sijoittajille löytyy kuitenkin hyviä vaihtoehtoja laittaa rahaa sivuun ja poikimaan kohtuullisella riskillä, jolloin tulevaisuuden haaveet ovat askeleen lähempänä. Tällaisesta sijoittamisesta olen kirjoittanut muun muassa Edullisin tapa aloittaa sijoittaminen -artikkelissa

 

Minulle yksi tämän blogin tavoitteista on kannustaa lukijoita unelmoimaan ja tekemään suunnitelmia unelmien toteuttamiseksi. Uskon, että meidän on mahdollista elää merkityksellisempää elämää kun ponnistelemme jonkin isomman tavoitteen saavuttamiseksi jokapäiväisen arkipyörityksen lisäksi. Usein se ei vaadi meiltä muuta kuin ajattelutavan muutoksen, jolloin voimme nähdä uusia mahdollisuuksia ja tapoja saavuttaa unelmamme. Säästäminen ja sijoittaminen ovat yksi tapa ottaa askel oikeaan suuntaan.

 

Jos tykkäsit tekstistä, laita hyvä kiertämään ja linkkaa myös kaverille! Tule myös mukaan Säästöistä Unelmiksi- Facebook ryhmään. 

 

 

Laita hyvä kiertämään:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.