Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Vastuullinen sijoittaminen – rahastot

Miten sijoittaa rahastoihin vastuullisesti? Moni sijoittaja miettii tätä varmasti, sillä rahastosijoittaminen on suosittu tapa aloittaa sijoittaminen ja monilla piensijoittajilla suurin osa sijoituksista on kiinni erilaisissa rahastoissa.

 

Vastuullinen sijoittaminen on kiinnostava aihe ja olen alkanut perehtymään sen eri muotoihin pikkuhiljaa. Kirjoitan niistä tänne blogiin sitä mukaa kun ehdin aiheisiin tutustumaan ja muodostamaan jonkinlaisen käsityksen. Vaikka itse olen pääasiassa suorien osakesijoitusten ystävä niiden selkeyden vuoksi, tiedän, että suurinosa varsinkin aloittavista sijoittajista valitsee rahastot niiden helppouden vuoksi. Huomaan myös, että rahastosijoittamista käsittelevät postaukset ovat usein luetuimpia täällä blogissa. Siksi avaankin seuraavaksi hieman vastuullisten rahastojen teemaa.

 

Olen aikaisemmin kirjoittanut rahastosijoittamisesta muun muassa Rahasto-oppia aloittelijoille, Edullisin tapa aloittaa sijoittaminen sekä Rahastoja vai osakkeita. Jos olet jo tutustunut näihin, tiedät, että rahastosijoittaminen voi olla todella yksinkertaista (esimerkiksi pienikuluiset indeksi-rahastot) tai se voi olla monimutkaista (vaikkapa synteettiset ETF:t). Rahastoja löytyy siis mieletön määrä erilaisia, jolloin itselle sopivimpien vaihtoehtojen löytyminen voi olla haasteellista. Kun tähän yhtälöön lisätään vielä vastuullisuus, voi innokkaampikin sijoittaja lamaantua selvitettävän tietomäärän edessä.

 

 

 

Vastuullisen sijoittamisen aikaisemmassa osassa kerroin, että eri sijoitusmuotojen vastuullisuuden vertailu voi olla haastavaa, sillä ei ole olemassa tapaa määritellä kuinka vastuullinen joku sijoituskohde on tai onko se vastuullisempi kuin jokin toinen. Ei ole olemassa siis luokittelua esimerkiksi yhdestä viiteen, 1 ollen vain vähän vastuullinen ja 5 hyvin vastuullinen.

 

Rahastoista löytyy kuitenkin tapa vertailla, sillä rahastoyhtiö Morningstarilla on käytössä oma vastuullisuusrating. Heidän luokittelunsa kertoo, miten hyvin rahaston salkussa olevat yritykset ovat hallinneet ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen liittyviä riskejään ja hyödyntäneet vastuullisuuteen liittyviä mahdollisuuksia. Vastuullisuus-rating sisältää noin 20 000 rahastoa. Morningstarin arvosanat pohjautuvat Sustainalyticsin luokitteluihin, joka analysoi sijoituskohteita vastuullisuuden kriteereillä. Vastuullisuuspisteytykseen otetaan vain rahastot, joiden varoista vähintään puolet on sijoitettu yrityksiin, joille Sustainalytics on antanut vastuullisuusarvosanan. Morningstarin arvioimia rahastoja voit ostaa Suomessa toimivien arvopaperivälittäjien kautta.

 

 

 

Pankkien ja arvopaperinvälittäjien kautta on siis mahdollista sijoittaa monenlaisiin vastuullisiin rahastoihin. Esimerkiksi Nordnetin sivuilla on käytössä yllä mainittu Morningstarin vastuullisuusrating, jolloin voit vertailla tarjolla olevia rahastoja niiden saaman rating-luvun avulla. Perinteisillä kivijalkapankeilla kuten Nordealla, OP:lla ja Danskella on myös omat vastuulliset rahastonsa valikoimissa, joiden vastuullisuuskriteereihin voi sijoittaja tutustua lukemalla rahastoesitteen, sillä varsinaisilla nettisivuilla tieto on hyvin kevyttä. Kivijalkapankkien rahastoja voi myös vertailla Morningstarin palvelussa, jolloin saa jonkinlaisen käsityksen heidän tarjoamien rahastojen vastuullisuudesta suhteessa muihin rahastoihin.

 

Rahastosijoittamisessa et pysty itse suoraan vaikuttamaan sijoituksesi kohteisiin vaan ostat osuuden rahastosta, jonka strategia sopii sinun arvoihisi. Vastuullinen rahastosijoittaminen sopii erityisesti heille, jotka eivät halua itse perehtyä erilaisten sijoituskohteiden vastuullisuuteen vaan luottavat, että rahaston salkunhoitaja tekee sen heidän puolestaan.

 

Vaikka pyrkisi ottamaan vastuullisuuden mahdollisimman hyvin huomioon sijoituspäätöksissään, ei kannata unohtaa tuottovaatimusta. Erilaisten tutkimusten mukaan vastuulliset sijoituskohteet ovat tuottaneet jopa paremmin kuin vähemmän vastuulliset, sillä vastuullisuus ohjaa koko sijoituskohteen toimintaa kestävämpään ja kannattavampaan suuntaan. Sijoittajan tuottovaatimus pitää sisällään myös kulupuolen, johon kannattaa kiinnittää huomiota rahastoja valitessa. Prosentin tai yli luokkaa olevat kulut syövät pitkässä juoksussa ison siivun tuotoistasi. Monet voivat ajatella, että hyväksyvät pienemmät tuotot ja suuremmat kulut kunhan sijoitus on vastuullinen, sillä ajattelevat menetetyn tuoton olevan ns. ”hyväntekeväisyyttä”. Näinhän ei kuitenkaan ole vaan kulut menevät pankkien taskuun ja matalammasta tuotosta ei kukaan hyödy mitään. Joten vaikka sijoittaisi vastuullisesti, kannattaa huolehtia, että tuotto-odotus on kunnossa ja kulut kurissa.

 

 

 

Sijoitan itse pääasiassa suoriin osakkeisiin, jolloin vastaan itse vastuullisuusarvioinnin tekemisestä kunkin yhtiön kohdalla. Rahastot miellän edelleen hieman epäselviksi ja monessa tapauksessa turhan kalliiksi ratkaisuiksi muutamia indeksirahastoja lukuun ottamatta. Tällä hetkellä olen lähinnä poissulkenut yhtiöitä, jotka eivät sovi arvomaailmaani, mutta olen jatkossa kiinnostunut sijoittamaan enemmän myös yhtiöihin, jotka aktiivisesti omalla toiminnallaan pyrkivät edistämään kestävämpiä ratkaisuja maapallollemme. Yhtiöihin perehtyminen vie kuitenkin aikaa ja vaatii osaamista kyseisiltä aloilta, siksi teen omat sijoituspäätökseni uusiin kohteisiin usein todella varovasti ja pitkän harkinnan jälkeen. Usein maltti ja harkinta ovatkin valttia tässä lajissa ja niillä pääsee pidemmälle kuin spontaaneilla päätöksillä vaikka niitä muussa elämässäni saatankin toteuttaa.

 

Oletko sinä sijoittanut vastuullisiin rahastoihin ja millä perusteella valitsit juuri kyseiset rahastot? Onko sinulla kysymyksiä liittyen vastuulliseen sijoittamiseen? Laita kommenttia täällä blogissa tai tule keskustelemaan Säästöistä Unelmiksi -Facebook sivulle. 

 

 

 

Laita hyvä kiertämään:


3 thoughts on “Vastuullinen sijoittaminen – rahastot”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.