Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Töitä reissun päällä – kokemuksia diginomadina matkustamisesta

Olemme kiertäneet maailmaa nyt yhteensä 15 kuukautta ja vaikka suurimman osan ajasta olemmekin keskittyneet matkustamiseen ja kohteista nauttimiseen, on matkan aikana tehty myös töitä. Erityisesti tämän vuoden aikana olemme siirtyneet pikkuhiljaa reissumoodista enemmän työmoodiin ja järjestelleet matkaohjelmaamme työasiat mielessä.

 

En ajattele meidän olevan varsinaisina diginomadeita, mitä se ikinä tarkoittaakaan, vaan teemme reissun päältä oman alamme töitä kuten haluamme ja on järkevää. Diginomadiuteen liitetään usein edullisen kustannustason maissa oleskelu ja tietokoneen välityksellä tehtävä työ, joka useimmiten on esimerkiksi kirjoittamista, koodaamista, erilaisia digimarkkinoinnin tehtäviä tai vaikkapa käännöstöitä. Tosiasiassahan nykypäivänä lähes mitä tahansa toimistotöitä pystyy tekemään etänä jos käytössä on kohtuullisen hyvä nettiyhteys. Useimmiten etätöiden tekemistä rajoittaa enemmän asenteet kuin käytännön rajoitteet.

 

 

 

Omat työni ovat olleet pääasiassa markkinoinnin suunnittelua, jolloin teen paljon vastaavia tehtäviä kuin aikaisemmissa ns. normaalitöissä toimistossa. Asiakkaat ovat suomalaisia pienyrityksiä, jotka löytyvät kontakteilla. Etänä työskennellessä olen toki yksin eikä ongelmiin tai haasteisiin saa aina sparrailukaveria. Työyhteisön puutetta korvaamaan olen aktivoitunut enemmän esimerkiksi Linkedinissä ja Facebookin erilaisissa ammattilaisryhmissä, joissa voi hakea vertaistukea ja keskustella työelämään liittyvistä asioista. Toki kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia ja keskusteluja ei voi korvata millään, mutta jonkinnäköistä tukea löytyy myös netin välityksellä. Jukka pyörittää omaa nettiyritystään sekä tekee satunnaisia kuvauskeikkoja. Perustimme juuri myös yhteisen yrityksen, jota lähdemme tässä pikkuhiljaa kehittämään eteenpäin.

 

Olemme yllättyneet, miten hyvä nettiyhteys monesta paikasta löytyy. Suurin osa nettiä vaativista töistämme on perinteistä sähköpostien kirjoittamista ja surffailua, joten hitaampikin netti toimii ihan hyvin. Välillä kun olemme tarvinneet parempaa yhteyttä esimerkiksi kuvien tai videoiden lataamiseen, olemme etsineet co-working tiloja tai ns. nettikahviloita, joissa saa maksua vastaan käyttöönsä paremman nettiyhteyden. Me emme suunnitelleet matkakohteita sen mukaan, missä olisi hyvä nettiyhteys vaan luotimme että riittävä meidän käyttöön löytyy joka paikasta. Välillä netti oli parempi ja välillä heikompi. Onneksi meillä oli mahdollisuus vaihtaa paikkaa, jos näytti että työnteko ei jollain yhteydellä onnistunutkaan. Tästä syystä monet diginomadit kerääntyvät hyväksi havaittuihin paikkoihin, joissa työntekoinfra on kohdallaan kuten vaikkapa Balilla tai Thaimaan Chiang Maissa. Balilla viihdyimme mekin vaikkemme ihan perinteiseen diginomadiyhteisöön samaistukaan.

 

 

Suurimmat haasteet koimme luultavasti oman työn ja arjen johtamisessa. Kun sijainti vaihtuu usein, on arkirutiinia vaikea pitää yllä. Työt tulee kyllä tehtyä, mutta tehokkuus ei välttämättä ole aina paras mahdollinen ja kaikki muu tekeminen tuntuu pirstaleiselta. Monissa paikoissa olisi paljon tekemistä ja nähtävää, joten teimmekin usein niin, että aamupäivän työskentelyn jälkeen lähdimme kiertelemään paikkoja. Välillä taas teimme muutamia kokonaisia työpäiviä putkeen ja sitten pidimme kokonaisen päivän vapaata. Toki töitä pystyy usein hoitamaan myös vähän sivussa aina silloin kun tarvitsee jos kyse on sähköposteihin vastaamisesta. Välillä työlle pitää kuitenkin järjestää aikaa, jolloin muut asiat eivät pyöri edessä. Esimerkiksi matkustamisen suunnitteluun saa käytettyä paljon aikaa ja totesimmekin, että jatkossa pysyttelemme entistäkin pidempään paikallamme, jotta työn ja arjen rutiineja on helpompi hallita. Toistaiseksi emme ole kuitenkaan keksineet paikkaa, jossa haluaisimme pysyvämmin olla ja toisaalta, miksi pitäisikään kun nyt meillä on mahdollisuus liikkua juuri sinne minne haluamme.

 

Tulimme juuri Suomeen viettämään kesää ja täällä on tarkoituksena olla aina syyskuun puoliväliin asti ennen matkan jatkumista. Kesä kuluu töitä tehdessä, mutta myös toivottavasti lämpimästä ja aurinkoisesta kesästä nauttiessa 🙂

 

 

Aikaisemmin olen kirjoittanut töihin liittyen muun muassa Uramuotoilu-kurssista sekä yrityksen perustamisesta. Vastailen mielelläni jos teillä on tällaisesta työntekotavasta tai elämäntavasta kysyttävää. Kysymyksiä voi laittaa tänne blogiin tai tulla vaikkapa Säästöistä unelmiksi Facebook-ryhmään keskustelemaan.

 

 

 

Laita hyvä kiertämään:


3 thoughts on “Töitä reissun päällä – kokemuksia diginomadina matkustamisesta”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.