Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Voiko vastuullisia yrityksiä tukemalla oikeasti vaikuttaa?

Poden usein maailmantuskaa miettimällä, miten paljon omilla valinnoillani loppujen lopuksi onkaan väliä koko maapallon mittakaavassa. On vaikeaa ja välillä myös todella työlästä yrittää miettiä ekologisempia tai sosiaalisesti vastuullisempia vaihtoehtoja esimerkiksi ruoka- ja vaatekaupassa tai vaikkapa sijoittamisessa.

Nordnet julkaisi juuri kyselytutkimuksen tulokset (linkki tiedotteeseen), jonka mukaan rahasto- ja osakesijoittajat ovat muita kuluttajia vastuullisempia ostopäätöksissään. Kyselyn mukaan 37% sijoittajista on viimeisen puolen vuoden aikana maksanut tuotteesta tai palvelusta enemmän siksi, että se on halvempaa verrokkia vastuullisempi valinta. Vastaava osuus kaikille suomalaisille on 25%.

 

 

Oletko sinä valmis maksamaan tuotteesta enemmän, jos se on vastuullisempi vaihtoehto?

Tällä hetkellä en itse käytä rahaa juuri muuhun kuin asumis- ja elämiskuluihin. En osta vaatteita, kodintarvikkeita tai harrastusvälineitä, koska koko omaisuuteni pitää mahtua matkalaukkuun. Sen sijaan haluan panostaa täällä Suomessa erityisesti ystävien näkemiseen ja kesästä nauttimiseen.

Esimerkiksi ruokapaikkaa valitessani haluan tukea pienempiä yrittäjätaustaisia paikkoja, joissa tiedän toiminnan pyörivän intohimosta ruokaan, ei pelkkään rahan tekemiseen. Tästä olen myös valmis maksamaan hieman enemmän. Viime aikoina uutisissa on kerrottu eräänkin suomalaisen ravintolaketjun epämääräisestä työntekijöiden kohtelusta, joka ei välttämättä täytä kaikkien sosiaalisesti vastuullisen yrityksen tunnusmerkkejä.

Ruoka on minulle myös suuri intohimo ja nautinnon lähde ja sen laatuun olen valmis panostamaan, myös vastuullisessa mielessä. Ruokakaupassa pyrin valitsemaan luomua ja kotimaista varsinkin eläinkunnan tuotteissa kuten maidossa ja munissa. Lihan syöntiä olemme muutenkin vähentäneet reilusti ja yhä useammin arkiruoka on meillä kasvisruokaa.

 

 

Ovatko sijoittajat sitten keskimääräistä vastuullisempaa porukkaa?

Jos olet sijoittaja, seuraat todennäköisesti ainakin jonkin verran uutisia ja sinua kiinnostavat yhteiskunnalliset asiat jollakin tasolla. Mietit asioita myös pidemmällä tähtäimellä. Erityisesti osakesijoittajana tulee tutustuttua erilaisiin toimialoihin ja yrityksiin, jolloin ymmärrys niiden toiminnasta kasvaa. Kerätyn tiedon avulla on helpompi tehdä valveutuneempia päätöksiä vaikkapa vastuullisessa mielessä.

Mielenkiintoista oli kuitenkin huomata, että vaikka me sijoittajat pidämme ympäristöön ja yhteiskunnalliseen kestävyyteen liittyviä kysymyksiä jonkin verran tai erittäin tärkeinä (57% vastaajista) niin vain 30 % vastanneista sijoittajista on sijoittanut yritykseen tai muuhun sijoituskohteeseen erityisesti siksi, että se on vastuullinen valinta.

Arvelisin, että monille kynnys sijoittaa vastuullisesti voi johtua siitä, että tietoa vastuullisista sijoituskohteista on vielä vähän tai niitä voi olla hankala vertailla. Kirjoitin aikaisemmin Vastuullisesta rahastosijoittamisesta, jossa kerron vinkkejä vastuullisten rahastojen vertailuun. Myös Nordnet kertoo laajasti eri vaihtoehdoista vastuullisen sijoittamisen sivuillaan.

 

 

Onko kuluttajilla sitten mahdollisuutta vaikuttaa?

Kyselytutkimuksessa mukana olleen Aalto New Globalin johtajan, professori Minna Halmeen mukaan kuluttajilla on paras mahdollisuus vaikuttaa juuri ruoka- ja vaatevalintojen kautta. Suurempi vaikutus on kuitenkin yrityksillä, joilla vaikutusmahdollisuudet ulottuvat niin oman toimintansa ympäristösuoritukseen kuin hankintaketjunsa vastuullisuuteen.

Mielestäni meillä kuluttajilla on myös valta vaikuttaa yrityksien vastuullisuuteen, sillä yrityksethän tekevät juuri niin kuin me kuluttajat haluamme. Me voimme äänestää jaloillamme ja lompakoillamme, jotta yritykset toimisivat arvojemme mukaisesti. Toisaalta meillä on myös valta ja vastuu vaikuttaa äänestämällä eduskuntavaaleissa arvojemme mukaan. Meidän valitsemat edustajat tekevät koko maatamme koskevia päätöksiä ja ajavat valtion sekä sitä kautta yrityksien toimintaa vastuullisempaan suuntaan.

 

Lisää vastuullisesta sijoittamisesta löydät myös Vastuullisen sijoittamisen perusteet -postauksesta.

 

Kiinnostaako sinua vastuullinen sijoittaminen? Mitkä aiheet tässä teemassa kiinnostavat erityisesti? Kommentoi täällä tai tule mukaan Säästöistä Unelmiksi -Facebook ryhmään

 

Blogipostaus tehty yhteistyössä Nordnetin kanssa

Laita hyvä kiertämään:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.