Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Miksi pää ei kestä työelämää

Kesäloma on lopuillaan ja ahdistus alkaa pikkuhiljaa painamaan rintaa. Iltaisin ei tule uni kun tuleva työlista ja syksyn ikuisuusprojektit pyörivät mielessä. Ajatukset sinkoilevat ympäriinsä eikä mikään tunnu innostavan.

 

Milloin tästä tuli meille normaali olotila?

 

Tunnistan oireet myös itsestäni. Olen sortunut samaan. Olin ja jossain määrin olen edelleen ylisuorittaja, joka ei koskaan ollut tyytyväinen omaan saati muiden työpanokseen. Pidin itseäni muka fiksuna ja ainutlaatuisena, jota kukaan ei voisi korvata. Ajoin itseäni loppuun, mutta onneksi havahduin siihen riittävän aikaisin. Tajusin, että suorittaminen ei tehnyt minua onnelliseksi. Se teki minut ahdistuneeksi ja väsyneeksi. Vertailin, kilpailin ja suoritin ilman sen kummempaa kiitosta tai palkintoa. Tajusin lopulta, että tässä ei ole mitään järkeä.

 

 

Henri Alen kirjoitti taannoin otsikon mukaisen tekstin omaan blogiinsa. Hän oli huolissaan ravintola-alan kollegoistaan, joilla näki samanlaisia ongelmia kuin itsellään aikaisemmin. Epävarmuus ja ahdistus ajoi tukalaan olotilaan töissä, jota pahimmillaan lääkittiin napsimalla pillerikoktaileja työpäivän aikana. Työuupumus on uusi kansantauti, joka aiheuttaa masennusta, alkoholismia ja ylipainoa. Samaan aikaan on täysin normaalia, että useimpien lähipiiristä löytyy joku burn outin kokenut ja työuupumuksesta puhutaan yhtä usein kuin päänsärystä. Vaikken ole itse kokenut uupumusta saati burn outia, olen silti ollut huolissani omasta jaksamisestani työelämässä.

 

Pitäisikö meidän reagoida ongelmaan voimakkaammin vai valitammeko liian vähästä?

 

Aikoinaan tehdas- ja maatöissä ymmärrettiin että jokainen työntekijä on korvattavissa. Aina löytyy linjalle uusi käsipari jos omat voimat loppuvat, siksi ei kannattanut hätäillä ja ajaa itseään piippuun. Nykyaikana pidämme itseämme tärkeinä ja korvaamattomina. Suurin osa työstä tapahtuu oman päämme sisällä eikä ole muille näkyvää. Siksi meillä on ajatusharha, että työmme olisi jotenkin korvaamatonta, sillä eihän kenenkään muun päässä voi olla täysin samat ajatukset kuin meillä. Harhaan auttaa muistutus, että monilla eri tavoilla voi päästä yhtä hyvään tai riittävän hyvään lopputulokseen. Omat ajatuksemme eivät ole poikkeuksellisen ainutlaatuisia tai ainoa oikea tapa. Kun myönnämme, että olemme korvattavissa, voimme hyväksyä riittävän hyvän työpanoksemme ilman pakkoa ylisuorittaa.

 

 

Oravanpyörä on hyvä termi kuvaamaan nykyistä elämänmenoa. Hyppäsimme siitä puolisoni kanssa pois noin puolitoistavuotta sitten kun irtisanouduimme päivätöistä ja lähdimme reissaamaan. Olen aikaisemmin kirjoittanut, miksi se oli yksi elämäni parhaita päätöksiä. Oravanpyörän ulkopuolelta tuntuu koomiselta katsella menoa, jossa ajamme itseämme aivan loppuun töissä, kotona ja harrastuksissa. Kovemmalla työnteolla tavoittelemme parempaa elintasoa, kun todellisuudessa teemme itsemme vain väsyneemmiksi, sairaammiksi ja ahdistuneemmiksi.

 

 

 

Teen nykyään töitä yrittäjänä, joka parhaassa tapauksessa mahdollistaa töiden tekemisen missä vaan ja milloin vaan. Voin itse valita, kuinka paljon haluan töitä tehdä ja mihin projekteihin sitoutua. Tosiasiassa oravanpyörä ei ole tästäkään todellisuudesta  kaukana, sillä huomaan usein miettiväni, että pitäisi tehdä vieläkin enemmän töitä ja paremmin. Sama epävarmuus ja tyytymättömyys hiipii myös yrittäjän mieleen. Henkilöbrändääminen on nyt kuuminta hottia ja se kannustaa olemaan esillä ja kertomaan omasta osaamisestaan blogeissa, podcasteissa ja webinaareissa. Pelkkä työn tekeminen ei enää riitä vaan tulevista projekteista pitää kilpailla markkinoimalla jatkuvasti itseään. Usein huomaankin miettiväni, että olisinpa sellainen putkiaivo, jota muiden mielipiteet tai odotukset eivät hetkauttaisi. Uskon kuitenkin, että olen pikkuhiljaa löytämässä itselleni sopivimman tavan tehdä töitä, jossa voin edelleen haastaa itseäni ja oppia uutta, väsyttämättä tai uuvuttamatta itseäni täysin.

 

Miksi me ajaudumme raatamaan vaikkei kukaan sitä meiltä odota?

 

 

Laita hyvä kiertämään:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.