Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Fiksun rahankäyttäjän on mahdollista elää hetkessä sekä saada vauraampi tulevaisuus

Tavoitteellinen säästäminen ja sijoittaminen tulevaisuutta varten ei poissulje hetkessä elämistä. Kaikesta kivasta ei tarvitse luopua nyt, jotta myöhemmin voisi ottaa lungimmin. Tärkeintä on löytää tasapaino näiden välillä.

 

Juttelin hiljattain yhden blogini lukijan kanssa ajan hahmottamisesta sijoittamisessa. Jäin pohtimaan aihetta enemmänkin ja mietin, mikä on oma suhtautumiseni pitkän aikavälin tavoitteisiin. Olen tunnetusti kärsimätön ihminen ja haluaisin, että asiat tapahtuvat mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. En osaa suunnitella elämääni tällä hetkellä muutamaa kuukautta pidemmälle, mutta se ei poissulje tavoitettani sijoittaa pitkällä aikavälillä.

 

 

Olen jakanut omat rahani kolmeen lokeroon.

 

Käyttötilillä oleilee arkiseen käyttöön ja kulutukseen tarkoitetut varat, enkä hamstraa sinne ylimääräistä. Säästötilille siirrän lyhyen aikavälin (1 vuosi) säästämistä varten tarkoitetut varat. Sijoitustililläni ja –salkussani majailee taas varat, jotka ovat jemmassa tulevaisuuden (10-20 vuotta) unelmia varten. Rahat valuvat käyttötililtä kohti sijoituksia eikä sijoituksiin ole tarkoitus koskea lähitulevaisuudessa ellei ole ihan pakko. Lyhyen aikavälin haaveet kuten matkustaminen on tarkoitus kattaa säästötilille kertyneillä käteissäästöillä. Tällä taktiikalla onnistun säästämään sekä lyhyen että pitkän aikavälin tavoitteita varten, vaikka, kuten aikaisemmin olen kirjoittanut, Oikeastihan inhoan säästämistä.

 

Usein tapanamme on yliarvioida lyhyellä aikavälillä saavutettavat tulokset ja aliarvioida pitkän aikavälin mahdollisuudet.

 

Ajattelemme, että voimme esimerkiksi vuoden kituuttaa ja kerätä valtavan säästöpotin kasaan kun järkevämpää olisi suunnitella oma säästäminen pitkällä tähtäimellä. Sama ajatusmalli pätee muuten myös terveellisiin elämäntapoihin. Usein on järkevämpää tehdä pieniä muutoksia pitkällä aikavälillä kuin rykäistä tehodietti vuodeksi ja palata sen jälkeen vanhaan. Säästämisessäkään ei tarvitse kituuttaa vaan vaikkapa ohjata itselle sopiva osuus tuloista suoraan säästöön sijoitusrahastoon, joka pitkällä aikavälillä tuottaa korkoa korollemenetelmällä paremmat tulokset kuin vuoden tiukka säästökuuri. Ihmismieli halajaa kuitenkin nopeita tuloksia, eikä meillä kärsivällisyys tahdo riittää odotella tulevaisuuden palkintoja.

 

 

Otetaan esimerkki

 

Tiukan säästökuurin myötä säästät vuoden ajan 300€ kuukaudessa säästötilille, joka tekee vuoden päätteeksi yhteensä 3 600€. Sillä ei vielä kovin erikoisesti juhlita. Toisaalta jos säästäisitkin 50€ kuukaudessa ilman suurempaa tuskaa ja sijoittaisit sen eteenpäin seuraavat 10 vuotta. Lopputuloksena voisi 7% tuotto-odotuksella olla 8,289.87 €. Kuulostaakin jo hieman paremmalta. Olen aikaisemmin kirjoittanut, miten Tie vaurauteen voi alkaa sijoittamalla 50€ kuukaudessa.

 

Olen vakaasti sitä mieltä, että elämästä kuuluu nauttia nyt eikä lykätä kaikkia unelmia hamaan tulevaisuuteen. Fiksun rahankäyttäjän on mahdollista saada sekä lyhyen aikavälin kiva elämä, että vauraampi tulevaisuus eikä se vaadi erikoisia poppaskonsteja. Parasta on, että kaiken tämän voi helposti automatisoida, jottei sinun tarvitse joka kuukausi miettiä elämän prioriteettejasi erikseen. Ei sillä etteikö niitä kannattaisi usein pohtia.

 

Elätkö sinä hetkessä vai ajatteletko myös tulevaisuutta?

 

Laita hyvä kiertämään:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.