Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Miten menestystä pitäisi mitata?

Uudenlaisen elämäntilanteeni myötä olen päässyt tai joutunut pohtimaan paljon, millaisilla asioilla mittaan menestystä. Uskon, että kaikki havittelevat jollakin tasolla menestystä elämässä, mutta meille kaikille se voi tarkoittaa eri asioita, riippuen omista arvoistamme.

 

Omakotitalo tai iso omistusasunto, kaksi autoa, vakituiset työpaikat tunnetulla työnantajalla, kaukomaille suuntautuvat lomamatkat. Nämä ovat esimerkkejä niistä perinteisistä menestyksen mittareista, joilla osoitetaan niin, että naapuritkin näkee, että elämässä pyyhkii hyvin. Irtisanouduin yli vuosi sitten vakituisesta työstäni tunnetulla työnantajalla, myimme auton ja huonekalut pois, laitoimme asunnon vuokralle ja tällä hetkellä elämme parin matkalaukun kokoisella tavaramäärällä ympäri maailmaa ja toimimme yrittäjinä.

 

Tunnen olevani menestyneempi kuin koskaan, sillä olen uskaltanut lähteä tavoittelemaan asioita, joista olen uneksinut. Menestyksen mittarina pidän myös tässä matkan varrella oppimiani uusia asioita niin itsestäni kuin yrittämisestäkin. Kaikki se materia, josta luovuimme ei tehnyt meistä menestyneitä saati onnellisia.

 

 

 

Kun olen keskustellut omasta elämäntilanteestani ulkopuolisten kanssa, voin helposti tunnistaa erityyppisiä ihmisiä ja arvomaailmoja. On niitä, jotka kauhistelevat tyhjän päälle hyppäämistä ja kaikesta vakaasta (lue kiinteä omaisuus ja perinteinen työmalli) luopumista. Heille menestys mitataan näkyvinä asioina, joista voi jakaa kuvia ja päivityksiä Facebookissa.

 

Toisaalta löytyy myös niitä, jotka kannustavat ja tsemppaavat. Heidän kanssaan keskustelut eivät jää junnaamaan pelkästään asunto, auto, työ, loma –akselille vaan pikaisten kuulumisten jälkeen päästään keskustelemaan syvällisemmin omista haaveista ja unelmista, tavoitteista, ystävyydestä, perheestä, merkityksellisyydestä, auttamisesta ja muista aiheista, jotka jäävät jäljelle.

 

Luin jostain puoliksi vitsillä heitetyn kommentin, jossa kirjoittaja toivoi talonsa syttyvän palamaan, jotta hän pääsisi helposti eroon siitä kaikesta kertyneen tavaran tuomasta taakasta ja voisi aloittaa puhtaalta pöydältä.

 

 

 

Olemme matkoillamme tavanneet monenlaisia ihmisiä elämänkokemuksineen ja tarinoineen. Välillä ihmettelemme, miten rennosti meihin suhtaudutaan kun olemme menossa talovahdeiksi isoihin ja arvokkaisiin taloihin. Miten he uskaltavat jättää ison osan omaisuudestaan meidän käsiimme ilman sen erikoisempia taustatsekkauksia? Kun olemme tutustuneet omistajiin ja jutelleet hetken aikaan, usein paljastuu, että heidän värikkäissä elämäntarinoissaan talolla ei ole juurikaan roolia. Se voi olla rakas paikka asua ja olla, mutta elämän varrelta löytyy monta niin hyvää kuin huonoakin asiaa, joiden rinnalla talo ja siellä oleva omaisuus on vain uusittavissa olevaa materiaa merkityksellisempien asioiden rinnalla. Avioerot, sairaudet, konkurssit, onnettomuudet, tapaturmat ja toisaalta onnelliset asiat kuten lapset, lapsenlapset, yhteiset tapahtumat ja juhlat, saavutukset ja onnistumiset ovat muokanneet näiden ihmisten käsitystä menestyksen mittaamisesta. He ajattelevat, että pahin, mitä voisi sattua (omaisuuden rikkoutuminen/häviäiminen) ei ole liian iso riski heille, sillä se on vain tavaraa.

 

Vierailimme viime vuonna myös Eteläisen Tyynenmeren saarilla kuten Fidzillä, Tongalla ja Samoalla, jossa ymmärsimme, että näissä paikoissa talo on ihmisille vain katto päänpäällä, joka saattaa pyyhkiytyä vuosittain pois kulloisenkin hirmumyrskyn myötä. Koti sen sijaan on perhe, ystävät, yhteisö, jotka pysyvät vaikka talon ja irtaimiston joutuisikin rakentamaan joka vuosi uusiksi.

 

 

 

Luin jostain haastattelusta Kimi Räikkösen kommentin hänen omaisuuteensa liittyen. Iso piha merkitsee hänelle lähinnä sitä, että siellä on paljon paikkoja kusta puskaan, ja paras tapa viettää vapaa-aikaa on päivä perheen kesken lasten ehdoilla tai illanvietto kavereiden kanssa karaokebaarissa.

 

Mikä tekee sun mielestä Kimi Räikkösestä tai kenestä tahansa menestyneen? Tule mukaan keskustelemaan Säästöistä Unelmiksi -Facebook ryhmään.

 

Artikkelin kuvat ovat vuosi sitten otettu Tongalta (kansikuva hieman vanhempi otos Micronesiasta)

 

 

Laita hyvä kiertämään:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.