Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Miksi en unelmoi taloudellisesta riippumattomuudesta?

Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu on ollut viime aikojen muotiteema. Samalla kun sijoittamisesta on tullut valtavirtaa yhä useampi kertoo tavoitteekseen taloudellisen riippumattomuuden. Minulle taloudellinen riippumattomuus ei ole päämäärä ja nyt kerron, miksi näin.

Taloudellisen riippumattomuuden määritelmä on jotakuinkin se, että olet kerännyt riittävästi sijoituksia, joista virtaavat osingot tai vaikkapa sijoitusasuntojen vuokratulot elättävät sinut niin, ettei töitä tarvitse enää tehdä. Tähän asemaan pääseminen vaatii vuosien kurinalaisen työnteon, säästämisen ja sijoittamisen ja silti se on monille vain kaukainen haavekuva.

 

 

FIRE eli financial independence / retire early on Jenkeistä lähtenyt ajatus, jossa tulisi pyrkiä säästämään ja sijoittamaan 50% tai enemmän nettotuloistaan. Tällä tahdilla taloudellista riippumattomuutta haikaillaan saavutettavaksi ennen eläkeikää. Itselleni ajatus monien vuosien tiukasta säästökuurista ja kovasta työnteosta tavoitteena muutaman vuoden aikaisemmin koittavat eläkepäivät ei kuulosta houkuttelevalta tavoitteelta. Vaikka parhaillaan eläkin kovin säästeliästä elämää, olen silti täysin vakuuttunut siitä, että elämästä pitää nauttia nyt eikä vasta vuosikymmenien päästä, jos sinne asti selvitään. Monille taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu ja tiukkaakin tiukempi säästäminen tuntuu olevan eräänlainen peli tai elämänhallinnan keino, jossa kyse ei ole niinkään päämäärästä vaan itse suorituksesta, jolla voi kehuskella. Kun tällaiselta säästäjältä kysyy, mitä he aikovat tehdä kun taloudellinen riippumattomuus koittaa, eivät he useinkaan osaa vastata mitään erikoisempaa.

 

Luin juuri Cheekistä kertovaa kirjaa ja myös Cheek kertoo avoimesti tavoittelevansa taloudellista riippumattomuutta. Hänelle se tarkoittaisi 100 000 vuosittaisia tuloja ilman työntekoa. Meinasin pudota tuolilta kun luin tämän summan. Taloudellinen riippumattomuushan on meillä kaikilla eri matkan päässä, riippuen ihan siitä, millaiseksi summaksi sen määrittelee. Cheeckin 100 000 on varmasti hänen elintasolleen sopiva summa, mutta kuinka moni meistä osaa sanoa, millaiseen summaan olisi itse vuositasolla tyytyväinen.

 

 

Pääsin viime vuonna testaamaan taloudellisen riippumattomuuden käsitettä kun olimme vuoden pituisella reissulla, jolloin ei ollut tarkoitus tehdä juurikaan töitä vaan ottaa irtiotto ja pohtia elämää ja tulevaisuuden suunnitelmia. Budjetiksi olen aikaisemminkin kertonut, että meillä oli varattu noin 20 000 per henkilö. Tällä summalla ei eletä herroiksi, mutta pärjäsimme vallan hyvin, sillä monessa maassa eläminen on huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa. Tämän kokeilun perusteella osaisin arvioida, että omalle elintasolleni sopiva summa voisi olla 20 000 € luokkaa tai hieman enemmän riippuen asuinmaasta ja elämäntilanteesta. Mitä tällaisen rahasumman saaminen sijoituksista sitten vaatisi? 20 000€ jakaminen vuodelle tekee noin 1700€ kuussa, jolloin sijoitustuottoina se tarkoittaa noin 700 000 € arvoista osakesalkkua jos laskee kolmen prosentin osinkotuotolla. Tällaisen salkun kerääminen on hyvin pitkä tie keskituloisen palkoilla.

 

Vaikka tuollainen summa jostain syystä ilmestyisikin joku kaunis päivä tililleni, en voi siltikään kuvitella ryhtyväni eläkkeelle. Voin kertoa, että pelkkään matkustamiseen tai ”hengailuun” kyllästyy nopeasti, varsinkin jos on aikaisemminkin elämässään tottunut aktiiviseen ja itseään haastavaan elämäntyyliin.

 

 

Toisaalta jos taloudellisen riippumattomuuden tavoitteena on toteuttaa unelmia, kysyisin, mikset lähtisi toteuttamaan niitä jo nyt eikä vasta kymmenien vuosien päästä? Toki moniin unelmiin on hyvä valmistautua keräämällä säästökassaa, mutta harva unelma vaatii oikeasti varhaista eläkkeelle jäämistä. Ehkä meille on luonteenomaista keksiä hyviä tekosyitä olla toteuttamatta unelmia ja siihen tämä taloudellinen riippumattomuus sopii hyvin. Vähän kuin aikaisemmin olen kritisoinut sitä, että monet jättävät unelmien toteuttamisen lottovoiton varaan. Ei voittoa, ei unelmien toteuttamista.

 

Haaveiletko sinä taloudellisesta riippumattomuudesta ja mitä tekisit, jos olisit taloudellisesti riippumaton? Tule keskustelemaan Säästöistä Unelmiksi -Facebook sivulle.

 

 

Laita hyvä kiertämään:


1 thought on “Miksi en unelmoi taloudellisesta riippumattomuudesta?”

  • Taloudellinen riippumattomuus tuntuu kyllä minustakin liian pitkältä ja kuoppaiselta tieltä, jos sen ansiosta voi viettää muutaman eläkevuoden lisää. Varallisuuden kerryttäminen on tärkeää, mutta sitä pitäisi kuitenkin tehdä summilla, jotka eivät rajoita sen hetken onnellista elämää. Eihän sitä ikinä tiedä, vaikka elämä päättyisikin jo ennen sitä taloudellista riippumattomuutta. Kaikkea ei tarvitse viedä äärimmäisyyksiin, ei esimerkiksi tavoitteellisuutta säästämisessä ja sijoittamisessa muun elämä kustannuksella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.