Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Miten pitäisi sijoittaa kun pörssit laskevat?

 

Pörssikurssit ovat heilahdelleet viime aikoina suuntaan jos toiseen niin, että heikompia jo hirvittää. Itse en kursseja päivittäin tai aina edes viikkotasolla seuraa. Pystyn nukkumaan yöni hyvin, sillä olen tehnyt kotiläksyni.

Kaupallinen yhteistyösisältö Nordnetin kanssa

 

Pörssikurssien heilahtelu ja voimakkaat kurssilaskut ovat usein niitä asioita, joita aloittelevat sijoittajat miettivät. Mitä jos kurssit laskevat ja menetän kaikki säästöni? Miten minun pitäisi toimia kun kurssit laskevat, kannattaako myydä ennen kuin kaikki on mennyttä? Kurssien laskukohdat ovat usein niitä, jossa hyvin sijoittamiseen perehtyneet tekevät pesäeroa aloitteleviin sijoittajiin, sillä askelmerkit ovat selkeät.

Omasta salkustani löytyy sijoituksia lähes kolmenkymmenen vuoden takaa, joten suhteellisen nuoresta iästäni huolimatta minulla on pitkän aikavälin näkemystä sijoittamiseen. En ole siis ollut markkinoilla mukana pelkästään viimevuosien nousukaudella vaan salkustani löytyvät jäljet myös edellisistä kurssilaskuista. Oma passiivinen ja pitkäjänteinen sijoitusstrategiani on säästänyt minut pahemmilta kolhuilta ja tehnyt sijoittamisesta kannattavaa ajoittaisista laskuista huolimatta.

 

 

Vastaus on: hajauta, hajauta, hajauta.

 

Älä laita kaikkia munia samaan koriin ja muut lukuisat hajautus-sloganit sopivat tähän paikkaan. Riittävä (mutta ei kuitenkaan ylimitoitettu) hajautus on useimmiten avain onnistuneeseen sijoitusstrategiaan. Hyvin hajautetuissa sijoitussalkuissa syöksyt ovat loivempia, mutta toisaalta niin ovat usein nousutkin. Hajauttamalla pienennät kuitenkin riskiä ja saat tasaisemman tuoton. Tiedän myös henkilöitä, jotka eivät juurikaan hajauta vaan menevät ns. all in johonkin sijoituskohteeseen, mutta tämä on erittäin riskikästä ja vaatii perehtymistä ja taitoa kyseisestä sijoituskohteesta. Me muut tavikset laitamme kiltisti säästömme useampaan koriin, jolloin eri korien vaihtelut tasautuvat matkan varrella mukavaksi, vähemmän riskipitoiseksi tuotoksi nousuista ja laskuista huolimatta.

 

Monta tapaa hajauttaa

 

Yksi keino on hajauttaa ajallisesti, eli sijoittaa hieman pienempiä summia vaikka kuukausittain. Sijoittajan ei tarvitse eikä kannata yrittää ajoittaa oikeaa sijoitushetkeä, sillä sellaisen yrittäminen vastaa käytännössä lottoamista. Pitkäjänteisellä, ajallisella hajautuksella tuotot tasautuvat hyvien ja huonojen hetkien välillä.

 

Toinen hajauttamiseen liittyvä seikka on tietysti hajauttaminen eri sijoituskohteisiin. Tätä voi toteuttaa esimerkiksi ostamalla suoraan useita eri osakkeita (tai muita sijoituskohteita kunkin omasta mielenkiinnosta riippuen). Tämä hajautustapa vaatii jo jonkinlaista säästöpottia, sillä useiden suorien osakeostojen tekeminen ei ole kannattavaa jos säästössä on vain muutamia kymppejä tai satasia. Meille taviksille usein kannattavin tapa onkin hajauttaa rahastojen kautta, jolloin pienelläkin summalla saa tehokkaan hajautuksen useisiin eri kohteisiin. Rahastosijoittamisesta olen kirjoittanut aikaisemminkin paljon ja antanut muutamia vinkkejä, mitä rahastosijoittamisessa kannattaa ottaa huomioon.

 

 

Uudet Nordnet Smart-salkut hajauttamisen välineenä

 

Rahastojen avulla hajauttamiseen liittyen tutustuin Nordnetin uusiin Smart-salkkuihin. Aiemmissa teksteissäni olen maininnut Nordnetin Superrahastot, jotka toimivat tehokkaasti ajallisessa hajauttamisessa, sillä näihin kuluttomiin/edullisiin indeksirahastoihin voi kuukausisäästää pieniäkin summia. Superrahastot sijoittavat pörssi-indeksiin, joka tarjoaa hajautusta yhden maan pörssiosakkeisiin kerralla. Kuitenkin hajautuksesta puhuttaessa, yleisesti suositellaan hajauttamaan myös eri maihin ja maanosiin sekä muihin sijoituskohteisiin kuin pörssiosakkeisiin.

 

Smart-salkuissa sijoitukset on hajautettu eri omaisuusluokkiin ja tuhansiin arvopapereihin ympäri maailman. Sijoittaja pystyy 15 € minimisijoitussummalla hajauttamaan tehokkaasti osakkeisiin, korkoihin, hyödykkeisiin, kiinteistöihin ja luottoihin. Kuulostaa melko kiinnostavalta, mutta omat epäilykseni heräävät, sillä tiedän, että laadukkaasta hajautuksesta pitää maksaa. Nordnet Smart -rahastoissa on vuotuinen palkkio, jonka suuruus on 0,79 %–0,99 %, riippuen rahaston riskitasosta. Rahastoihin ei liity muita lisäkustannuksia. Olen itse päättänyt, etten maksa yli 1% vuotuisia kuluja rahastoista, joten nämä mahtuvat hyvin siihen kategoriaan. Rahastojen kuluista olen puhunut aikaisemmin paljon ja kannustanut vertailemaan eri vaihtoehtoja. Turhasta ei kannata maksaa, joten jokaisen sijoittajan kannattaa katsoa omaa sijoitussalkkuaan ja miettiä, mistä on valmis maksamaan, jotta saa riittävän hajautuksen omille sijoituksilleen. Kulujen puolesta Smart-salkut vaikuttavat kiinnostavilta vaihtoehdoilta lisäämään hajautusta omaan salkkuuni, joka on tällä hetkellä kovin pohjoismaa- ja osakepainotteinen.

 

Smart-salkkuja löytyy kolme eri riskitasoille suunniteltua rahastoa: Nordnet Smart 5, 10 ja 15 joissa luku kertoo tavoitellun vuosittaisen riskin määrän (vuotuinen prosentuaalinen volatiliteetti). Mitä korkeampi luku, sitä korkeampi tavoiteltu tuotto- ja riskitaso. Mutta miten nämä salkut sitten toimivat? Nordnet mainostaa niiden noudattavan markkinatilanteeseen sopeutuvaa automatisoitua ja systemaattista sijoitusstrategiaa, joka on aikaisemmin ollut tarjolla vain instituutiosijoittajille. Tämän mallin etuna pitäisi olla perinteisiä rahastoja parempi tuotto. Smart-salkkujen tapauksessa jos korot nousevat tai osakemarkkinat laskevat, salkkuja säädetään automaattisesti, millä ajan mittaan pyritään lisäämään vakautta ja tuomaan parempia tuottoja. Tällä tavoin sijoittajan salkun riskitaso pysyy koko ajan samana ja henkilökohtaiseen riskiprofiiliin sopivana. Sijoittajalle tämä tarkoittaa parempaa ennakoitavuutta. Käytännössä nämä rahastot toimivat niin monimutkaisella automaatiolla, että sen logiikka ei ihan helposti avaudu tavalliselle rahastosäästäjälle enkä lähde sitä tässä tarkemmin avaamaan. Lisätietoja Smart-salkuista löytyy Nordnetin-sivuilta.

 

 

Tällaisen rahaston haasteena on mielestäni läpinäkyvyys. Kun yhteen pakettiin on kerätty monenlaisia omaisuusluokkia ja arvopapereita, jotka muuttuvat jatkuvasti, on sijoittajan mahdotonta tietää tarkasti, mihin rahat oikeasti ovatkaan sijoitettu. Varsinkin jos on kiinnostunut vastuullisesta sijoittamisesta ja haluaa tarkemmin seurata säästöjensä sijoituskohteita, ei Smart-salkut välttämättä ole selkein vaihtoehto. Itse olen osittain tästä syystä pysytellyt pääasiassa suorissa osakesijoituksissa ja indeksirahastoissa, mutta tiedostan salkkuni olevan tästä syystä heikosti hajautettu. Ehdottomasti parhaana etuna näen, että Smart-salkut tarjoavat maailmanluokan sijoittamista erittäin kohtuulliseen hintaan, jollaista ei ole aikaisemmin ollut tarjolla yksityisijoittajille näinkin pienillä kuluilla ja minimisijoitusmäärillä. Kuten yleensä, kaikista sijoituskohteista löytyy hyvät ja huonot puolensa, ja kunkin sijoittajan tulee itse punnita sijoituskohteen sopivuus omista lähtökohdistaan.

 

Smart-salkkuihin kuuluu olennaisena osana Nordnetin digitaalinen sijoitusneuvonta (vaatii kirjautumisen Nordnetiin), jonka tehtävänä on varmistaa, että sijoittaja saa juuri hänen tavoitteisiinsa ja riskinsietokykyynsä sopivan sijoitussuosituksen. Itse testasin tätä sijoitusneuvontaa, joka perustuu kysymyksiin muun muassa siitä, miten paljon ymmärrät sijoittamisesta ja sen riskeistä, miten hyvin taloutesi on puskuroitu vastoinkäymisten varalta sekä miten paljon olet halukas ottamaan riskiä. Kysymysten pohjalta neuvonta suositteli minulle Smart 15-salkkua, joka on uusista rahastoista kaikkein riskipitoisin, mutta toisaalta varustettu isoimmalla tuotto-odotuksella. Itse en suorilta kädeltä lähtisi tähän salkkuun heti mukaan vaan ottaisin hieman pienemmän riskin alkuun. Mielenkiinnolla jään seuraamaan, miten Smart-salkut lähtevät kehittymään varsinkin nyt epävakaisempana aikana, sillä huomaan, että oma salkkuni kaipaisi kipeästi lisää maantieteellistä hajautusta.

 

Miten laajasti olet itse hajauttanut sijoituksesi? Kuuluuko salkkuusi eri omaisuusluokkia maantieteellisesti hajautettuna?

 

Kaupallinen yhteistyösisältö Nordnetin kanssa

 

Muistathan, että blogini ei sisällä sijoitusneuvontaa tai suosituksia vaan kertoo yleisellä tasolla sijoitusmahdollisuuksista, sekä niiden hyvistä että huonoista puolista. Jokaisen sijoittajan tulee ottaa sijoituskohteista itse selvää ja punnita, sopivatko ne omaan sijoituskokonaisuuteen. Jokaiseen sijoitustuotteeseen sisältyy riski, jonka sijoittajan tulee ymmärtää.

 

 

Laita hyvä kiertämään:


2 thoughts on “Miten pitäisi sijoittaa kun pörssit laskevat?”

  • Mitä mieltä olet rahaston swappipohjaisuudesta? Eiköt uo kuitenkin ole suhteessa kallista

    • Swap-ominaisuus tuo näihin rahastoihin vastapuoliriskin, joka pitää sijoittajan ottaa huomioon. Kaikissa sijoituksissa on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, ja jokaisen sijoittajan tulee arvioida sijoitusten sopivuus omaan salkkuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.