Raha- ja sijoitusblogi unelmoijille

Matkustamisen ja työnteon yhdistäminen onnistuu näillä vinkeillä

Monilla saattaa olla unelmana yhdistää työ ja matkustaminen diginomadien tapaan, mutta ruusuiselta kuulostavassa elämäntavassa on myös kääntöpuolensa. Jaan tässä kirjoituksessa omat vinkkini matkustamisen ja työn yhdistämiseen.

Meillä on takana jo yli puolitoista vuotta elämäntapaa, jossa teemme töitä matkustamisen ohessa. Aloitimme ensin keskittymällä pääasiassa matkustamiseen ja teimme töitä vain jonkin verran. Pikkuhiljaa matkan edetessä lähdimme lisäämään töiden osuutta, jotta löytäisimme meille sopivan tasapainon. Viimeiset puoli vuotta olemme tehneet töitä täysipäiväisesti Weekendbee-verkkokauppamme perustamiseksi. Uskoisin, että monella aloittelevalla diginomadilla haasteena voikin ollakin suora hyppääminen perinteisestä elämästä täysipäiväiseen diginomadielämään, jolloin uuden elämän haasteet iskeytyvät vasten kasvoja melko nopeasti. Me ehdimme nauttimaan reissaamisesta ja hieman myös tylsistymään, jonka ansiosta kokopäiväinen työnteko tuntuu tällä hetkellä mielekkäältä.

 

 

Meillä työ ei ole yleensä liittynyt matkustamiseen muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Joten periaatteessa pystymme matkustamaan miten ja minne haluamme riippumatta töistämme. Matkabloggaajille tai vastaavia töitä tekeville, matkustaminen on osa työtä, jolloin matkustamisen suorittaminen saattaa alkaa nopeasti kuormittamaan. Matkabloggaajien tai matkustamisesta työnsä saavien pitää suunnitella matkansa työn ehdoilla, ja pitää pitää huolen, että he ehtivät näkemään ja kuvaamaan kaikki olennaiset nähtävyydet ja kokemukset. Voin kuvitella, että tämä voi olla hyvin stressaavaa ja saattaa olla haastavaakin suunnitella omaa arkista elämäänsä tällaisen työskentelyn ympärille.

 

Me otamme matkustamisen hyvin rennosti. Vietämme pitkiä aikoja samassa paikassa ja alueella, jotta voisimme vähentää itse ´matkustamisen´ osuuden mahdollisimman pieneksi. Emme siltikään välttämättä ehdi ja jaksa käydä katsomassa kaikkia pakollisia turistinähtävyyksiä. Asumme pääasiassa joko talovahteina tai Airbnb:ssä, jolloin käytössämme on koko asunto keittiöineen ja fasiliteetteineen. Jos reissaisi pelkästään hotelleissa ja hostelleissa voisi ulkona syöminen ja jatkuva hotellielämä kyllästyttää nopeasti. Tämän olemme mekin todenneet jo muutaman viikon hotellijakson jälkeen. Me pyrimme elämään melko tavallista arkea, missä satummekin olemaan. Asumme paikallisilla asuinalueilla pois perinteisistä turistinähtävyyksistä, käymme kaupassa ja teemme ruokaa itse, ulkoilemme ja liikumme, teemme töitä, katselemme iltaisin Netflixiä ja tapaamme ystäviä ja tuttuja, jotka sattuvat olemaan samaan aikaan samassa paikassa.

 

 

Toki reissuelämäkin väsyttää ja siinä on omat kääntöpuolensa. Toisaalta se on ollut paras mahdollinen elämäntyyli meille juuri tällä hetkellä. Emme löytäneet paikkaamme Suomessa perinteisen oravanpyörän keskeltä, joten päätimme luoda omannäköisemme elämäntyylin. Toki rutiinin löytäminen uudessa kohteessa on aina haastavaa ja kodin siirtäminen ja kodiksi asettuminen uudessa paikassa vie aina energiaa. Toisaalta meistä on tullut hyvin joustavia ja monenlaiseen tilanteeseen sopeutuvia. Tulevaisuudessa meillä on näköpiirissä asettuminen yhä pidemmiksi ajoiksi yhteen kohteeseen kerrallaan, kunhan vain löydämme meille sopivan paikan.

 

Lopuksi vielä omat viisi vinkkiäni matkustamisen ja työn yhdistämiseen:

 

  1. Aloita työn ja matkustamisen yhdistäminen kevyesti, jotta ehdit sopeutumaan ja löytämään oman rutiinisi rauhassa. Tämä vaatii usein taloudellista puskuria, mutta palkitsee itsensä myöhemmin.
  2. Jos voit valita työsi, kannattaa miettiä vaihtoehtoja, jotka eivät välttämättä liity itse matkustamiseen vaikka tämä saattaa monelle ollakin unelmana.
  3. Varaa aikaa kohteisiin. Vaikka tavallisilla lomamatkoilla saattaa ahtaa viikon täyteen eri aktiviteetteja ja nähtävyyksiä, työn ja matkustamisen yhdistämisessä kohteisiin kannattaa varata yhden viikon sijasta kuukausi tai enemmän.
  4. Pidä kiinni omista arkiruutineistasi. Tee makaronilaatikkoa, käy salilla ja katso Netflixiä samalla lailla kuin kotonakin. Rutiinit ja tutut asiat palauttavat ja maadoittavat kaiken uutuusähkyn keskellä.
  5. Hyväksy, että mikään ei ole täydellistä. Vaikka matkustamisen ja työn yhdistäminen voi tuntua täydelliseltä idealta, ei se sitä ole. Myös siinä on kääntöpuolensa, jonka takia voi olla kannattavaa heti aluksi hyväksyä, että tämä elämäntapa voi olla vain yksi jakso elämästäsi, jonka jälkeen voi tehdä jotain muuta.

 

Oletko sinä miettinyt työn ja matkustamisen yhdistämistä? Vastailen mielelläni, jos teillä tulee kysymyksiä liittyen tällaiseen elämäntapaan.

 

 

Laita hyvä kiertämään:


1 thought on “Matkustamisen ja työnteon yhdistäminen onnistuu näillä vinkeillä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.